Există orașe care oferă turiștilor o spectaculoasă dezvoltare verticala.
New York, Londra, Dubai, Moscova, te coplesesc cu clădiri care cu adevărat zgȃrȃe cerul, niște “sky scrapers” care te fac să stai cu privirea spre ȋnalt, aglomeraţie de beton, metal și sticlă, perspectivă inversată, ȋn care omul devine mic, mic de tot.
Pe de altă parte, a vizita unele orașe ȋnseamnă orizontalitate, o bogată liniște care ne readuce la o relaţie mai prietenoasă, cum ar spune francezii “la dimension humaine”, cu ȋnălţimea dar mai ales cu lăţimea, relevȃnd o stabilitate relaxantă pentru ochi și suflet. Exemple de orase burgheze, primitoare pentru turiști și care nu ȋţi “injectează” adrenalină sunt Lyon și Műnchen, orașe foarte mari dar fără contaminarea socio-politică a unei capitale.
Pentru noi, Műnchenul este accesibil geografic, relativ aproape, pe șosea se face aproximativ o zi, iar cu avionul, o oră și jumătate.
Orașul bavarez, se bucură de o climă fără extreme, temperatura de vară fiind sub 25 de grade, iar iarna rar scade sub 2 grade celsius, singurul “inamic” al turistului fiind ploaia, dar aceasta nu este ȋn averse.
Atracţia turistică ȋncepe din centrul vechi (Marienplatz), cu primăria ȋn stil neogotic, un glockenspiel care cȃntă și prezintă scene jucate de păpuși automate.
Printre clădirile vechi de cȃteva sute de ani sunt numeroase braserii, cum ar fi celebra Hofbräuhaus, fondată ȋn 1589.
Numeroase muzeeșsi monumente pot fi vizitate, printre acestea fiind:
Pinacoteca (Pinakothek der Moderne),
Parcul olimpic și cladirea BMW (BMW Welt & Museum),
Peterskirche-Biserica Sf. Petru,
Stadionul Allianz Arena,
Eisbach Wave,
Odeonsplatz,
English Garden,
Viktualienmarkt ( talciocul sau piaţa de vechituri),
Nymphenburg Palace.
Putem observa diversitatea atracţiilor turistice care combină noul și modernul, cu arhaicul. Am reţinut ȋn mod special următoarele :
Omniprezenta bere se consumă și ȋn afara festivalelor, pe stradă sau ȋn cochete restaurante, dar mai ales ȋn vestitele localuri clasice, spaţii neschimbate de sute de ani și care ne arată iubirea bavarezilor pentru aceasta licoare considerată de localnici aliment, nu băutură.
De mentionat că, orașul Műnchen are un sistem de transport ȋn comun foarte eficient (autobuz, tramvai si metrou), care face convenabil accesul la toate punctele de interes.
Singurul punct fierbinte pe care nu ȋl pot descrie este legendara viaţă de noapte și bordelurile (care sunt legale ȋn Germania) dar pe care eu personal nu le-am descoperit, ȋnsă las cititorilor provocarea de a le găsi și de a povesti despre ele.