GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Műnchen, un oraș pentru turiștii calmi

Există orașe care oferă turiștilor o spectaculoasă dezvoltare verticala.

New York, Londra, Dubai, Moscova, te coplesesc cu clădiri care cu adevărat zgȃrȃe cerul, niște “sky scrapers” care te fac să stai cu privirea spre ȋnalt, aglomeraţie de beton, metal și sticlă, perspectivă inversată, ȋn care omul devine mic, mic de tot. 

Pe de altă parte, a vizita unele orașe ȋnseamnă orizontalitate, o bogată liniște care ne readuce la o relaţie mai prietenoasă, cum ar spune francezii “la dimension humaine”, cu ȋnălţimea dar mai ales cu lăţimea, relevȃnd o stabilitate relaxantă pentru ochi și suflet. Exemple de orase burgheze, primitoare pentru turiști și care nu ȋţi “injectează” adrenalină sunt Lyon și Műnchen, orașe foarte mari dar fără contaminarea socio-politică a unei capitale. 

Pentru noi, Műnchenul este accesibil geografic, relativ aproape, pe șosea se face aproximativ o zi, iar cu avionul, o oră și jumătate. 

Orașul bavarez, se bucură de o climă fără extreme, temperatura de vară fiind sub 25 de grade, iar iarna rar scade sub 2 grade celsius, singurul “inamic” al turistului fiind ploaia, dar aceasta nu este ȋn averse. 

Atracţia turistică ȋncepe din centrul vechi (Marienplatz), cu primăria ȋn stil neogotic, un glockenspiel care cȃntă și prezintă scene jucate de păpuși automate. 

Printre clădirile vechi de cȃteva sute de ani sunt numeroase braserii, cum ar fi celebra Hofbräuhaus, fondată ȋn 1589. 

Numeroase muzeeșsi monumente pot fi vizitate, printre acestea fiind: 

Pinacoteca (Pinakothek der Moderne), 

Parcul olimpic și cladirea BMW (BMW Welt & Museum), 

Peterskirche-Biserica Sf. Petru, 

Stadionul Allianz Arena, 

Eisbach Wave, 

Odeonsplatz, 

English Garden, 

Viktualienmarkt ( talciocul sau piaţa de vechituri), 

Nymphenburg Palace. 

Putem observa diversitatea atracţiilor turistice care combină noul și modernul, cu arhaicul. Am reţinut ȋn mod special următoarele :

  1. Că mitul despre răceala germanilor nu reprezintă o realitate obiectivă. Pe stradă sunt oameni obisnuiţi, cu figuri ȋn general relaxate, consumatori de bere și cȃrnaţi. De menţionat, că porţiile de cȃrnaţi nu sunt ȋnsoţite de pȃine ci de covrigi mari.
  2. Un loc foarte relaxant este English Garden, un paradis verde, un parc imens, care nu este poluat nici macar vizual de urbanismul modern, agresiv. Aici vezi oameni care ȋși plimbă cȃinii, fac alergari sau se joacă cu copiii. Şi vezi punctul 1, adică mănȃncă cȃrnaţi și beau bere. O clădire elegantă ccare se găseșteită ȋn acest parc, se numeste Monopteros, adică o aripă. Istoria parcului este interesantă prinm faptul că, a fost construit la sfatul unui consilier al regelui bavarez ȋn pofida părerilor regale care vroiau să cheltuie bani pe tunuri.
  3. Complexul BMW, care ȋși arată puterea și importanţa, conţine clădiri de birouri, muzeul și un imens show-room.
  4. Grija edililor pentru amatorii de surf, care au amenajat un canal special, chiar ȋn “buricul targului”. Aici, sub un curent de apă care imită valurile marii, se poate practica un sport caracteristic marilor și oceanelor.
  5. Evenimentul mondial al celebrării toamnei și berii, vestitul Ȋntr-un mare spaţiu amenajat ca un parc de distracţii se adună un număr incredibil de vizitatori care beau bere, beau vin, mănȃncă cȃrnaţi, ascultă muzică, privesc spectacole cu dansuri tradiţionale și ȋși expun costumele bavareze care se numesc la femei “dirndl” și la bărbaţi “tranchten”. Cifrele care definesc această mega sărbătoare ne spun că vin 6 milioane de oameni care beau 12000 de hectolitri, folosesc 1440 de toalete publice, și rezultă și 200000 de halbe recuperate de la amatorii de suveniruri gratuite etc. Alte delicii din ospăţul pantagruelic sunt: peștele la proţap și turta dulce.

Omniprezenta bere se consumă și ȋn afara festivalelor, pe stradă sau ȋn cochete restaurante, dar mai ales ȋn vestitele localuri clasice, spaţii neschimbate de sute de ani și care ne arată iubirea bavarezilor pentru aceasta licoare considerată de localnici aliment, nu băutură.

De mentionat că, orașul Műnchen are un sistem de transport ȋn comun foarte eficient (autobuz, tramvai si metrou), care face convenabil accesul la toate punctele de interes. 

Singurul punct fierbinte pe care nu ȋl pot descrie este legendara viaţă de noapte și bordelurile (care sunt legale ȋn Germania) dar pe care eu personal nu le-am descoperit, ȋnsă las cititorilor provocarea de a le găsi și de a povesti despre ele.

Posted by on martie 31, 2018. Filed under CORNEL GINGARASU,DIVERTISMENT,HOME. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry