GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

COVID19: Momente şi schiţe. România, 15 mai 2020

 

Motto 1:

Am întreprins şi efectuat o călătorie de patruzeci şi două de zile în jurul camerei mele. Observaţiile interesante pe care le-am făcut şi plăcerea neîntreruptă pe care am simţit-o de-a lungul drumului trezeau în mine dorinţa de a o face publică; convingerea că ea ar putea fi de folos cuiva m-a ajutat să mă hotărăsc în acest sens. Sufletul mi-e încercat de o nespusă bucurie cînd mă gîndesc la numărul uriaş de nefericiţi cărora le ofer, în felul acesta, un remediu sigur împotriva plictiselii şi o alinare a suferinţelor îndurate. Plăcerea pe care o simţi cînd călătoreşti în propria-ţi cameră este ferită de invidia oamenilor; ea nu ţine de avuţie. Chiar se poate să fii atît de nenorocit, atît de părăsit, încît să nu ai nici măcar o cămăruţă în care să te retragi şi să te ascunzi de toată lumea? Aceasta este singura pregătire de care ai nevoie cînd vrei să faci o asemenea călătorie.

(Xavier de Maistre, Voyage autour de ma chambre/Călătorie în jurul camerei mele)

 

Motto 2:

Mizeria urmăreşte implacabil şi minuţios altruismul şi până şi cele mai amabile iniţiative sunt nemilos pedepsite.

(Louis-Ferdinand Celine, Călătorie la capătul nopţii)

 

Cea mai periculoasă armă pe care a trebuit să o înfruntăm, chiar privind-o în ochi, a fost izolarea. Desocializarea forţată s-a dovedit la nivelul umanităţii, o apăsare grea-fapt dovedit acum, când s-a ridicat carantina. Lumea iese bezmetică spre largul oraşelor, căutand disperată mulţimea (într-un efect de “rebound” sau de destindere).

I-am rugat pe prietenii mei “carantinaţii” (pentru cei tineri, este o referire la titlul unui vechi film indian numit “Prietenii mei elefanţii”), să creeze o memă a perioadei petrecute în izolare (Starea de urgenţă martie-mai 2020), o primă şi să sperăm, ultima experienţă a recluziunii obligatorii.

Mesajul transmis era cam aşa:

M-am gândit la un proiect care o să ne aducă aminte pe viitor, când o să ieşim din perioada asta specială şi neaşteptată: un album numit “Jurnal vizual de pandemie”. O să îl public în “Sud- Est Forum”. Pentru acest album vă propun să îmi trimiteţi o imagine pe care o consideraţi reprezentativă pentru carantina 2020, cu o reprezentare concretă sau simbolică personală – un aspect din casă, un obiect, ce se vede de la geam, mâncarea gătită etc. Eventual şi o fraza sintetică sau extinsă, o părere despre această perioadă covidistă. Multumesc, multă sănătate!

Unii au răspuns repede, alţii au stat în cumpănă să aleagă şi să restrângă povestea lor la o imagine şi o frază, de la unii am ales singur.

Spun o memă (Mema, este un element recognoscibil al limbajului transmis prin repetare de la un individ la altul. Definiția dată de Richard Dawkins corespunde unei „unități de informații mentale, schimbabile în cadrul unei societăți”) ca imagine simbol cultural – informaţională, din care să re-creem un ADN emoţional al pandemiei.

Sunt convins că peste un timp, lumea o să-şi continue drumul normal şi tot normal, perioada confinării forţate din primavara anului 2020, va fi uitată. O perioda de noutate absolută în istoria modernă, apropiată de cea a unui război şi care sperie şi prin caracterul global, pe lângă drama medicală, psihologică şi economică.

Acest album se referă la aspecte pur personale, momente ale unor oameni de excepţie, “conturând stigmatul realităţii asupra nobilei posibilităţi”, ca să folosesc o expresie dostoievskiană.

Casandra Burz Pânzaru

           Casandra Burz Pânzaru

Casandra Burz Pânzaru – Fraza sintetică ar fi: “covid-19, un produs derivat mai rafinat decat cele din primul deceniu al anilor 2000”.

Hajdu Tamas

                         Hajdu Tamas

 

 

 

 

 

Hajdu Tamas: pauza mare la scoala online

 

 

 

Viorel Mârza

     Viorel Mârza

 

 

 

 

Viorel Mârza: Din ciclul “To be, or not to be?”: Ce ne așteaptă mâine – grătar, sau cuptor? În folie de aluminiu, sau în pergament ??? That is the question…

 

 

 

 

Horea Preja

                Horea Preja

 

Horea Preja: Aisaleisan picciar.. Atât…Cu diacriticele românești…Ca doar suntem români.

Nicole Danileţ

            Nicole Danileţ

Nicole Danileţ -‘Beautiful, dirty, wet moment

 

Nona Rapotan

                    Nona Rapotan

Nona Rapotan: Izolarea pentru mine e o necesitate. Izolarea impusă de factori externi la modul autoritar și deloc explicată (pe înțelesul oricăruia dintre noi) e cu totul altceva. Ce mă menține pe linia de plutire e grija pentru cei dragi și perspectiva. Din perspectiva mea fac parte Barnes, revederea New York-ului, teatrul (fără de care știu sigur că n-aș putea trăi), Dalí (adică arta în esența ei răzvrătită) și cărțile.

Da, sunt pe o insulă în mijlocul furtunii. De aici lucrurile se văd altfel, e mult mai puțin zgomot, toate cele lumești devin nimicuri. Ce rămâne? Cele cu adevărat importante: cei dragi, cele frumoase și cele bune. Adică noi! Să ne păstrăm, așadar, întreg universul nostru interior!

Nona Rapotan  Aprilie 2020

Iulia Cirstea

                       Iulia Cîrstea

Iulia Cîrstea: Here’s another picture of Blue being his handsome self, giving me a side eye… probably to tell me the massage he ordered is not being performed right

 

Adrian Mociulschi

Adrian Mociulschi…sunt anxios că nu sunt anxios!

Vasile Dorolţi

                  Vasile Dorolţi

 

Vasile Dorolţi-Weekendul de carantină….. Cafea fără cofeina!

 

 

 

 

   

Murivale Mureșan Vasile

           Murivale Mureșan Vasile

Murivale Mureșan Vasile – carantina lui Murivale cu ziduri de flori (Bucuresti)

 

Denisa Lepădatu

                 Denisa Lepădatu

Denisa Lepădatu: M-am gândit la o singură frază care să rezume totul: “Carantina reprezintă pentru mine o perioadă de introspecție, o schimbare de perspectivă și o provocare totodată”.

Crina Prida şi domnul Caisă

                  Crina Prida – domnul Caisă

 

Crina Prida - afiş pentru “Create Act Enjoy” de încurajare a medicilor care înfruntă pandemia Covid 19

Crina Prida – afiş pentru “Create Act Enjoy” de încurajare a medicilor care înfruntă pandemia Covid 19

 

Anca Butur

              Anca Butur

Anca Butur

                  Anca Butur

Anca Butur: Neliniște, frustrare, furie! Sunt cele trei faze prin care am trecut/trec! Neliniștea data de incertitudine, necunoaștere… Frustrarea, pentru ca sunt sunt o persoana activă, rezolv problemele luând taurul de coane nu ascunzandu-ma după o mască, pentru ca vreau sa duc o viata normală, sa ma bucur de fiecare zi data de Dumnezeu, și încă multe alte motive… Și acum furie…

pentru ca am înțeles ca din decembrie ma întâlnesc cu fel de fel de forme de covid, chiar am avut simptomele de covid și putem trăi cu el fără sa ne ascundem.. Pentru că      m7_am format reflexe de apărare la întâlnirea cu ceilalți… Pentru că ne creștem copiii cu teama zilei de mâine, ne îndepărtăm unii de ceilalți… Etc, etc.. Și nu pot face nimic! As ieși în stradă și as țipa să se oprească toată nebunia, dar toți s-ar uita cu ochii goi și m-ar închide la balamuc… Mai am o speranța!

Ionel Onofraş

               Ionel Onofraş

 

Ionel Onofraş – portretul soţiei mele

                  Nicoleta Gabor

Nicoleta Gabor: Izolarea sociala nu este o noutate. A inceput cu vreo 20 de ani in urma, cand oamenii au devenit din ce in ce mai individualisti. Lipsa educatiei, goana dupa bani si spalarea pe creier au deformat umanitatea, transformand-o intr-o masa compacta suflata de vant. Cred in memoria scurta a omenirii si nu cred ca, dupa aceasta tragedie globala, el, omul va fi in stare sa invete ceva, sa fie mai ascultator si mai tacut, mai interiorizat si mai atent. Nu ne pasa de morti, nu ne pasa ca zeci de mii de suflete nu pot fi inmormantate omeneste. Ne pasa doar de asa numita libertate, care nu vine din exterior, ea exista sau nu in noi insine.

Aurel Constantin Păduraru

Aurel Constantin Păduraru

Aurel Constantin Păduraru

Aurel Constantin Păduraru

Aurel Constantin Păduraru:  Cine are copii stie ca e doar o chestiune de timp pana se vor revolta. Toți am făcut asa, chiar și eu când eram mai tanar. Grasu a venit azi la mine și mi-a zis ca el vrea partea lui de avere, e criza și sunt multe oportunități pentru investiții acum. Pentru ca noi suntem părinți libertini și credem în el, i-am dat. L-am sfătuit sa nu-i cheltuie pe toți deodată.

Bogdan Tache

Bogdan Tache – Duminica in familie

Bogdan Tache: Salut. Poti sa iei ce poza vrei. Pentru mine carantina nu a insemnat nimic deosebit.

Gianina Andrei

              Gianina Andrei

Gianina Andrei – Cam asa și cu marea…. anul acesta -natură moartă

Emilian Avrămescu Dream

Emilian Avrămescu – Dream

Emilian Avrămescu Mesaj de la oculta mondiala, care mi-a bagat cipu-n biberon

Emilian Avrămescu  –  Mesaj de la oculta mondiala, care mi-a bagat cipu-n biberon

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan Ciupureanu

 Dan Ciupureanu -Nevastă-mea a luat feminismul prea în serios…

Dan Ciupureanu: Stai, mă, că nu am pus bine întrebarea…. Nu vi se pare că ați stat două luni în casă ca să salvați omenirea prin actul dumneavoastră eroic demn de urmat de toate civilizațiile din galaxie?

Simona Andrei

                Simona Andrei

Simona Andrei e cu ochii pe cer

Cornel Gingăraşu

Cornel Gingăraşu

Cornel Gingăraşu – S-a terminat corona 

 

Ştefan Neagu

                                   Ştefan Neagu – Fantomele carantinei

 

 

Cătălin Săvulescu - dresează ouăle

Cătălin Săvulescu – dresează ouăle

 

Cătălin Săvulescu - pregăteşte geanta cu scule

Cătălin Săvulescu – pregăteşte geanta cu scule

 

© Sud Est Forum 2020

 

Posted by on mai 17, 2020. Filed under EVENIMENT,FOTOGRAFIE,HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry