GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Bãrbatul care o dirijeazã pe nãbãdãioasa Carmen

 

În celebra sa operã, Bizet contureazã portretul femeii pasionale, dar care ȋşi uitã repede iubiţii, aceştia fiind evident ȋn mare suferinţã. Am descoperit un  bãrbat care este ȋntr-o continuã relaţie de amor şi melodie cu Carmen, dar nu a fost niciodatã dezamãgit de ea.

Acest bãrbat se numeşte Traian Ichim şi a venit de la Braşov ca sã dirijeze spectacolul “Carmen” la Teatrul Național de Operă și Operetă “Nae Leonard” Galați, ȋn cadrul Festivalului Internaţional “Leonard”.

Dupã concertul din 23 noiembrie 2019, de la Galaţi, Anca Popovici, pasionatã de muzicã şi profesionistã ȋn ale ei, mi-a ȋmpãrtãşit ȋn pauza dintre acte : ”dirijorul e foarte bun, are o gesticã impecabilã!”.

Apoi Anca a scris urmãtoarele :

Dirijorul reușește cu măiestrie sã aducă la un loc compartimentele muzicale. Din păcate atenţia acestora către partea de tehnicã muzicalã va fi și este în detrimentul întregului corp pasional schițat cu forța iubirii nebune și “ariei caliente” într-un fel unic, extraordinar, de Bizet în opera “Carmen”. Pasiunea și manifestările vulcanice contrapunctate de stări blânde marcate de Bizet atât prin armoniile muzicale cât și o bunã citire, sunt o exprimare a nuanțelor pe care Bizet ni le-a dăruit prin intermediul partiturii sale extraordinar de bine așezată, în scopul descoperirii sensurilor din dedesubturile notaţiilor.

În interviul acordat Cristinei Floroiu, dirijorul declara:

Am fost plăcut surprins de nivelul artistic al Teatrului liric din Galați. Mi-au plăcut foarte mult orchestra, corul, există o garnitură de soliști foarte bună, un colectiv tânăr și dinamic, care are un potențial foarte bun (…). Toată opera este construită într-o manieră foarte interesantă cu acel moment dramatic la final. De la dragoste la ură este doar un pas. Este un libret construit foarte bine și o muzică fantastică, ceea ce ține publicul în priză de la început până la ultimele acorduri.

Câteva date biografice ale dirijorului Traian Ichim culese de pe pagina web a Operei Braşov :

Este născut pe 19 iunie 1975, la Chişinău, Republica Moldova.

În 1982–1993 urmează Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chişinău.

Din 1993 până în 1994 este student al Academiei de Muzică „Gavril Muzicescu” din Chişinău.

În perioada 1994–1999 urmează Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj–Napoca, la clasa de dirijat Petre Sbârcea.

În 2017, obține titlu de doctor în studiul artelor și culturologie (Institutul Patrimoniului Cultural din cadrul Academiei de ştiinţe din Republica Moldova).

Apare la pupitrul Operei Naționale din Iași în cadrul Galei Operelor Naționale din România în anii 2014, 2015. Dirijează Gală de operă la Kulturzentrum von Der Gasteig (München) pe 30 martie 2011 (în cadrul turneului Operei Brașov). Susține Spectacol extraordinar al Operei Braşov (cu opera Fiica regimentului) pe scena Festspielhaus din Salzburg în 13 martie 2009. În 9 aprilie 2005 – spectacolul extraordinar cu tiltul Povestirile lui Hoffmann la Sala Palais des Congres din Strasbourg (în cadrul turneului european al Operei Braşov). Prezent ca dirijor la Aniversarea de 15 ani de la apariţia primului număr al Jurnalului Naţional, într-un concert de la Ateneul Român din 9 iunie 2008. Demn de remarcat este și Concertul formației Iris– Atheneum de la Sala Palatului din anul 2000 (declarat în România evenimentul anului).

Își începe cariera ca profesor de pian la şcoala de Muzică din Cluj–Napoca. Între 2000–2001 este director muzical la Teatrul de Revistă din Deva. Dirijează la Teatrul de Operă şi Operetă din Craiova, la Orchestra Fundaţiei „Sergiu Celibidache” din Bucureşti. Este profesor asociat la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii „Transilvania”, Braşov, clasa de operă, muzică de cameră și de orchestră între 2004 și 2014. În perioada 2014–2016 este dirijor și coordonator muzical la Opera Națională Română din Iași. Din 2003 este dirijor la Opera Brașov.

Fotografii: Cornel Gingãraşu

 © Sud Est Forum 2019

 

Posted by on noiembrie 24, 2019. Filed under CULTURAL,EVENIMENT,HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry