Cercetãtorii de la Google AI Quantum, Mountain View, California, SUA, au fãcut publice primele rezultate ale unui cuantum computer care poate sã rezolve ȋn 200 de secunde o problemã informaticã care prin intermediul celui mai puternic super-computer din lume ar fi fost rezolvatã ȋn 10.000 (zece mii!) de ani. Rezultatele au fost fãcute publice prin intermediul prestigioasei reviste ştiinţifice Nature la data de 23 octombrie 2019. Computerul cuantic funcţioneazã pe baza unui procesor cuantic numit “Sycamore”, având o putere de calcul de 54 qubiţi. Qubitul este unitatea de informație cuantică, analogul bit-ului din informatica clasicã. Un qubit pot fi 1 și 0 în același timp prin superpoziția cuantică.
Un computer cuantic este un calculator a cărui funcționare se bazează pe fenomenele cuantice de superpoziție și inseparabilitate. Computerele cuantice nu funcționează pe bază de tranzistori, precum mare majoritate a computerelor. În loc să utilizeze biți, un computer cuantic folosește așa-numiții qubiți. În vreme ce biții pot fi 1 și 0, un qubit poate fi 1, 0, sau oricare superpoziție cuantică a acestora, care automat permite efectuarea unui număr mult mai mare de operații într-un timp mult mai scurt.
Computerele cuantice promit să revoluționeze societatea și să ofere răspunsuri la unele dintre cele mai dificile probleme cu care se confruntă umanitatea. Conform specialiştilor, computerele cuantice vor avea funcţii care depăşesc fizica clasică, oferind o dezvoltare explozivã ȋn foarte multe domenii tehnice şi nu numai. În plus, odatã cu dezvoltarea şi utilizarea computerelor cuantice, inteligenţa artificială va cunoaşte o dezvoltare exponenţialã.
Sursa: https://ai.googleblog.com/
A consemnat Daniel Constantin