GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

SCURTCIRCUIT 7: Irving Penn şi Denis Rouvre, magicieni ai portretului ȋn fotografie

 

Fotograful newyorkez Michael Comeau, pasionat de portretisticã şi fondator al  OnPortraits.com, spunea cu umor ȋntr-un articol:

Irving Penn este cel mai bun fotograf al tuturor timpurilor sau pe locul doi dupã Richard Avedon, dupã cum ȋmi vine ȋn ziua respectivã …. între anii 1943 și 2009, a fãcut 165 de coperţi pentru Vogue, mai mult ca oricine ȋn istorie.

Lisa Fonssagrives-Penn, Irving Penn in New Guinea, 1970

Contemporanul nostru Denis Rouvre, este un alt campion al fotografiei de portret, cu un palmares impresionat, omul care a depãşit bidimensionalul, pentru a creea adevãrate legende vizuale.

Denis Rouvre portret sursa Toms Kochbuch Blog

Ce ȋi leagã pe cei doi maeştri:

o activitate prolificã, neobositã ȋn zeci de ani, mii de fotografii şi numeroase teme, un portofoliu ȋn care se aflã artişti, vedete de cinema, oameni de culturã, sportive dar şi oameni obisnuiti.

Portretul devine astfel un instrument artistic care dã o valoare inestimabilã fotografiei, o modalitate analiticã şi epicã de o profunzime  ce ȋl propulseazã ȋntr-un umanism extrem.

Munca lor este o sofisticatã explorare a poveştii fiecãruia dintre subiecte, ȋn care noi putem cu rãbdare sã descifrãm destine şi dupã cum spunea Michael Comeau: 

Fotografia de portret nu înseamnă doar capturarea momentelor și a unei imagini personale a cuiva. Este și despre exprimarea frumuseții umanității noastre commune.

Date biografice

Irving Penn (16 iunie 1917 –  7octombrie 2009) SUA

Opera sa a fost expusă la Muzeul de Artă Metropolitană, Muzeul de Artă Modernă, Galeria Națională de Portrete din Smithsonian, Institutul de Artă din Chicago, Muzeul J. Paul Getty și ȋn numeroase galerii de top.

 

Irving Penn a fost, de asemenea, unul dintre cei mai mari fotografi din toate timpurile, de modă şi frumusețe, servind marile firme Clinique, Chanel, Issey Miyake, L’Oreal, Versace și chiar Jello Pudding.

Motto:

Mã hrãnesc din artã chiar mai mult decât din fotografie.

Denis Rouvre s-a nascut pe 4 iunie 1967, ȋn Franţa, opera sa a fost publicată și expusă atât în Franța cât și la nivel internațional. Premiile câștigate de Rouvre includ un premiu World Press Photo, un premiu Sony World Photography,  Master of the Year 2012 Hasselblad în categoria portret.

 

Motto:

cred în autenticitate și în puterea unei imagini, chiar dacă aceasta este în detrimentul frumuseții formale sau a atitudinii modelului.

 

A consemnat Cornel Gingãraşu

Foto: Internet

 

Posted by on mai 29, 2019. Filed under FOTOGRAFIE,HOME,LUMEA FOTOGRAFIEI,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry