GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Collège de France -de la rigorile universitare la show-ul cultural

Motto:

Ce que le Collège de France, depuis sa fondation, est chargé de donner à ses auditeurs, ce ne sont pas des vérités acquises, c’est l’idée d’une recherche libre… 

Maurice Merleau-Ponty

Uimitor este la aceastã instituţie de ȋnvãţãmânt superior din Paris, vocaţia sa de a ȋnsãmânţa cultura, ideile ȋndrãzneţe şi ştiinţa cãtre cele mai diverse niveluri sociale,  Collège de France fiind un port-drapel pentru promovarea ubicuitãţii, ei declarând:  “cunoașterea este constituită în toate domeniile literelor, științelor sau artelor”.

Istoria acestei instituţii are aproape jumãtate de mileniu, Collège de France își datorează naşterea, regelui François  I, care a numit în 1530 primii cititori regali. Funcția lor a fost aceea de a preda discipline care nu erau încă admise la universitate. Astăzi, foștii “cititori regali”, care ulterior au devenit profesori,  lucrează cu câteva sute de cercetători, ingineri, tehnicieni și administratori. Collège de France este organizat în catedre, acoperind o gamă largă de discipline: de la  matematicã la studiul marilor civilizații,  fizicã, chimie, biologie și medicină, filosofie și literatură, științe sociale și economie, preistorie, arheologie și istorie. Dintre acestea, șase sunt anuale,  în fiecare an venind un un nou titular și șase sunt internaționale, cu o rotatie  la fiecare 5 ani. Ele promovează receptivitatea și educația științifică dintr-un domeniu emergent sau care necesită o abordare multisectorială.

Încã de la ȋnceput Collège de France a fost creat pentru ȋnnoire, pentru regenerarea scolasticii universitãţilor oficiale, pline de rigori ruginite.

În present, acumuleazã o sumã de oameni din intelighenția cea mai progresistã şi de top, care predau ȋn amfiteatre pentru auditori diverşi, ȋncepând de la oameni obisnuiţi, “de pe stradã”, studenţi, specialişti, oricine are curiozitatea de a se afla ȋntr-un condensator intelectual.

Aici gãsim douã caracteristici de o umanitate absolutã: deschiderea  largã şi gratuitatea, atât la intrarea ȋn amfiteatru cât şi la accesul on-line.

O altã caracteristicã este complicitatea ȋntre personalul acestei intituţii şi auditori, temele alese fiind o fuziune ȋntre cele mai pure şi ȋnalte materii intelectuale, extrem de sofisticate şi redactarea ȋntr-o manierã mai lejerã, ȋnvãţarea fiind transformatã ȋntr-un joc, eliberatã de rigorile academice.

Iatã ce declarã ȋn mod oficial:

Accesul liber la cunoștințe-Cursurile sunt accesibile tuturor, gratuit, fără înregistrare prealabilă, în funcție de locurile disponibile. Încep în luna octombrie a fiecărui an cu un colocviu interdisciplinar. Programul de curs este disponibil ȋn mod liber la intrare sau  pe site.

Collège de France publică textul integral al lecțiilor inaugurale (colecția Fayard), lucrările conferințelor și seria de prelegeri (Colecția Odile Jacob), revista și un anuar care rezumă munca anuală a fiecărui profesor.

Site-ul web, în centrul vieții instituției și al misiunii sale de difuzare a cunoștințelor, oferă utilizatorului de Internet agenda de lecții și evenimente, un număr mare de cursuri și seminarii în domeniul audio și video, documente științifice, precum și acces la publicații electronice”.

O iniţiativã de invidiat şi de aplaudat, o mãsurã oficialã de diseminare şi atragere ȋn câmpul culturii care creazã mediul fertil pentru o societate civilizatã şi care ne prezintã ȋn acelaşi timp, stilul şi eleganţa francezã.

 

Sursa: https://www.college-de-france.fr/site/college/index.htm

 

Posted by on aprilie 7, 2019. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry