GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Triplu Faust sau cum nişte ȋngeri au fost demoni pentru 45 de minute

 

Motto:

Cine eşti tu, la urma urmei, spune? O parte din acea putere, ce veşnic rãul ȋl doreşte şi veşnic face numai bine!

(Faust, Goethe)

 

Nu ştiu ce au simţit cei 4 studenţi/actori/aproape absolvenţi (trei clovni şi al patrulea personaj, (care deşi nu spune nici un cuvânt pe parcursul piesei, este cheia conceptului), ȋn momentele când au jucat ȋn “Angajare de clovn”, o adaptare dupã Matei Vişniec, spectacol organizat la Facultatea de Teatru din Galaţi.

Nu ştiu dacã ocupaţi cu rigorile interpretãrii, au mai putut simţi greutatea şi gravitatea temei şi ce se ascunde ȋn spatele unei aparente comedii.

Vişniec propune reluarea ideii de vânzare a sufletului, dar ȋn actualitatea secolului XXI. Diavolul ȋşi ȋmbracã costumul business şi face angajãri, casting la care clovnii nu mai apucã sã intre. În iureşul momentelor când cei trei clovni se ȋntâlnesc la uşa angajatorului putem descifra temerile primordiale actuale: şomajul, frica indusã de capitalism şi care se transformã ȋn tensiuni interumane ce au tendinţa la dezumanizare şi alienare.

 

 

Şi aşa, trei clovni care se presupune cã sunt bucuria copiilor, devin instrumente de cuantificare a tragediei, râsul transformȋndu-se ȋn coşmar….

Cei trei clovni sunt interpretaţi ȋn mod dinamic şi colorat, ȋn mod de angajare totalã, sincerã pânã la “sânge”, spectacolul aflat sub bagheta maestrei de ceremonii – ȋndrumãtoarea didacticã Adelaida Zamfira, demonstrând maturitate artisticã.

Alãturi de clovnii ce bat la uşa biroului de angajare, transformat ȋn poarta  spre speranţe şi iad, apare un diavol modern care manipuleazã suflete, un diavol care nu are copite şi coarne, nu miroase a pucioasã ci a Chanel şi este ȋmbrãcat ca un capitalist/imperialist/corporatist.

 

Au fost aplauze şi râsete, sala a fost plinã ochi, tinerii din cadrul Facultãţii de teatru, au aderat la spectacol fiind ȋncintaţi de jocul colegilor.

La sfârşit m-am apropiat de cei care au jucat, tineri aproape absolvenţi, şi ȋn ochii lor osteniţi de muncã actoriceascã am vãzut numai bunãtate, suflete neatinse de rãul lumii şi de drama existenţialã pe care o interpretaserã ȋn urmã cu 10 minute.

Mergeţi ȋnainte spre marele circ care este viaţa, mergeţi ȋnainte şi sã nu vã lasaţi sufletul furat!

Clovnii noştri dragi, care ne fac viaţa mai bogatã si care demonstreazã cã vor fi o generatie plinã de talent, care nu vor face de “râs” Facultatea de Teatru gãlãţeanã.

 

A consemnat: Cornel Gingãraşu

 

 

Posted by on martie 23, 2019. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry