GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Jurnal de cãlãtorie: un frate mai mic al Louvre-ului, lângã deşert (prima parte)

 

 

Louvre Abu-Dhabi. Am sã ȋncep abrupt cu primul sentiment pe care l-am ȋncercat la vederea albumului cu fotografii din aceastã perlã culturalã a lumii arabe – mândrie….arta lui Constantin Brâncuși, la loc de onoare ȋn mijlocul Orientului apropiat.

Sã o luãm cu ȋnceputul: ȋn 2007, a fost semnat un acord ȋntre Muzeul Louvre şi autoritãţile din Emiratul Abu Dhabi, pentru construcţia unui district cultural ȋn insula Saadiyat (insula fericirii), 10 ani mai târziu fiind inaugurat acest superb complex care conţine Muzeul Louvre Abu Dhabi şi care se doreşte a fi un muzeu universal.

Conceptul acestui muzeu, ȋn mod lãudabil liberal, s-a vrut dupã cum spunea ministrul culturii din Abu Dhabi, un “Muzeu Louvre precum cel de la Paris, un loc unde se pot ȋntâlni nuduri, Hristoşi, artişti evrei, miniaturi persane, toate acele capodopere care sunt ȋn admiraţia lumii”. Şi într-adevăr, afluenţa de vizitatori e impresionantã pentru o zonã fragedã din punct de vedere turistic, europeni de tot neamul, ruşi, alãturi de arabi, umplu ȋn permanenţã muzeul.

Muzeul, proiectat de arhitectul Jean Nouvel, a primit consiliere administrativã şi artisticã de la francezi, aceştia participând şi la fondul artistic cu sute de lucrãri din diferite colecţii.

Vedem ȋn fotografii cã acest proiect arhitectural ȋn sine este o creaţie extraordinarã, stilul subtil oriental se ȋncadreazã ȋntr-un mediu relaxant şi minimalist.

Muzeul are 24000 metri pãtraţi, acoperit de o cupolã de 180 de metri diametru şi este ȋnconjurat de apã.

Discutând despre cifre, nu putem uita cã aceastã bijuterie muzeisticã a costat Emiratul Abu Dhabi, nu mai puţin de 965 milioane de euro, plãtibili ȋn 30 de ani…. 

 

Mulţumim pentru albumul foto oferit cu dãrnicie de o cãlãtoare „profesionistã” – Lia Itani (Franţa)

Text Cornel Gingãraşu

 

Posted by on februarie 7, 2019. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry