GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Hora iilor

Odată, am intrat pe niște ferestre de lână într-o lume caldă, moale, colorată ca odaia bunicii. Și, dacă mă gândesc bine, nici c-am mai ieșit. Mi-a rămas inima agățată cu fir roșu de deochi, lângă războiul de țesut al Celei Neamțu. De câte ori văd tapiseriile ei, mi se umplu ochii de păuni și sufletul de lumină. Bănuiesc eu că Cela înnădește cerul cu păsările și soarele cu florile dalbe, înnoadă ruga aprinsă la capătul curcubeului și binecuvântează lânuri ascunse în căușul palmelor ei vrăjite. Cum altfel ar putea picta la războiul de țesut?
Și, cunoscând-o, am mai aflat ceva. Nimic nu este întâmplător în lumea Celei Neamțu. De aceea are un înger pe umărul stâng, înspre inimă, și o poveste mereu pregătită să-și ia zborul din dreapta.
Povestea petecelor de frumos adunate în hora iilor românești nu i se putea întâmpla decât Celei Neamțu. Așadar, Lena Constante (1909-2005, pictoriță, folclorist, eseistă), personalitate marcantă nu doar a plasticii românești, a realizat o serie de tapiserii utilizând fâșii de țesături vechi, țărănești. Saci cu petece din aceste țesături au ajuns, după decesul Lenei Constante, la Cela Neamțu. Aceasta le-a folosit nu doar ca un plastician talentat, ci și ca un veritabil etnograf. Le-a îngrijit, le-a identificat și le-a redat viața, montându-le pe iile unde le era locul, respectând zona geografică de unde proveneau.

S-au născut astfel cămășile de costum popular, 36 în expoziția de la Galați, prinse într-o miraculoasă horă plastică. Pentru că Cela Neamțu a colat petecele de frumos pe pastelurile sale cu căldura și delicatețea sfielnică a felului în care își purtau tinerele fete cămășile la hora din sat. În tablouri se văd umeri ridicați, piept pârguit, mijlocel firav și bust generos, trupurile trăiesc la locul lor în haina românească, așa cum dansează în vis sub fruntea Celei.

 

 

Tablourile se află într-o expoziție deschisă de trei dintre cele mai frumoase tapiserii ale Celei Neamțu, discretă invitație la respect pentru acest alai al românității. Coada desfăcută a păunilor, simbol al nemuririi sufletului, iți taie respirația de atâta frumusețe. Pasărea Raiului uimește și invită la reinventarea unui rai terestru, cel în care cusăturile de acum două secole pot prinde viață și pot cânta culoarea. 

 

 

Expoziția Cela Neamțu- pastel și tapiserie– este un miracol prin care pășești cu bucurie și tristețe. Bucurie pentru miraculoasă ei frumusețe și tristețe pentru că hora, ca și Cela, sunt unice și nu pot fi oprite din drumul lor. Nu pot rămâne niciunde decât un petec de timp. Prea puțin pentru câtă nevoie de ele avem.    

Expoziția Cela Neamțu-pastel și tapiserie este deschisă până pe 10 martie la Muzeul de Artă Vizuală Galați 

 

Text și fotografii: Katia Nanu

 

Posted by on februarie 19, 2019. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry