GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Transumanismul sau promisiunea nemuririi

 

Conceptul de tinereţe fãrã bãtrâneţe şi viatã fãrã de moarte este mai aprope ca oricând sã devinã realitate!

Deşi ideea de a trãi etern pare mai degrabã desprinsã dintr-o poveste pentru copii, oamenii de ştiinţã fac eforturi de mai bine de 50 de ani sã punã la punct un sistem prin care oamenii sã ȋnvingã moartea. Cu ajutorul nanotehnologiei şi inteligenţei artificiale oamenii de ştiintã pregãtesc calea cãtre nemurire, mai exact se doreşte realizarea transferului de informaţii din creierul uman ȋntr-o maşinã inteligentã (tip android) care sã preia toate funcţiile deţinute anterior de ȋntreg corpul uman. Aceastã idee este susţinutã de transumanism, o mişcare filozoficã ce susţine transformarea omului prin intermediul tehnologiei cu scopul de a dezvolta intelectul uman şi psihologia sa.

Biologul Julian Huxley pare să fi fost primul care a folosit cuvântul “transumanism”. În 1957, el definea transumanismul ca:

omul rămânând om, dar depășindu-se pe sine prin realizarea noilor posibilități ale naturii sale umane

Cât de fezabilã este o astfel de idee?

Se pare cã este destul de fezabilã deoarece cyborgizarea (cyborg= organism cibernetic), adicã şi om şi masinã ȋn acelaşi timp, poate nu chiar sub aceastã denumire, este des ȋntâlnitã ȋn zilele noastre. Cel mai simplu exemplu de cyborgizare este implantul cohlear (dispozitiv medical care înlocuieşte funcţia urechii interne). Un exemplu arhicunoscut şi elocvent al pasului spre robotizare este celebrul Stephen Hawking, (unii admiratori ai lui Stephen Hawking nu vor ȋmbrãţişa ideea cã autorul lor favorit sau omul de ştiinţã admirat a fost cyborg, dar conform definitiei se ȋncadreazã perfect!). Un alt exemplu este Neil Harbisson, un bãrbat ȋn vârsta de 35 de ani, recunoscut şi atestat de cãtre autoritãţi ca primul cyborg din lume. El s-a nãscut cu acromatopsie, o afecţiune care constă în incapacitatea de a distinge culorile, mai exact vedea doar ȋn alb şi negru. Prin implantarea unei antene ȋn craniu, conectatã la creier, tânãrul poate percepe culorile prin sinestezie, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcţie de culoare, saturaţie, intensitate etc. Antena din creier este conectatã la internet şi sateliti ceea ce ȋi permite sã primeascã apeluri ȋn timp real, sã asculte muzicã sau sã vizioneze clipuri online direct ȋn cortex. 

Etica, morala, spiritualitatea, pierderea umanitãţii, efectele socio-economice sunt aspecte la care atât simpatizaţii cât şi opozanţii trnsumanismului se gândesc şi fac estimãri asupra impactului la scarã globalã.

Rãmâne de vãzut cum se va transforma lumea ȋn urma post-umanitãţii.

 

 

Istoria obţinerii nemurii este foarte veche,  obţinerea ei prin forte propii fãrã implicarea Divinitãţii nu este total nouã.

Omul nu este la prima tentativã de a obţine nemurirea, conform celei mai vechi cãrti de antropologie la care avem cu totii acces, Biblia, ni se face cunoscut faptul cã omul dupã ce a fost creat nu i s-a permis accesul şi la nemurire (pomul vietii) fiind oprit şi izgonit din Eden dupã ce a mâncat din pomul ȋnţelepciunii.

A doua tentativa de a obţine nemurirea s-a produs la zidirea turnului Babel. Unii interpreţi biblici afirmã faptul ca traducerea de Turnul Babel nu este chiar cea mai corectã variantã, traducerea cea mai apropiatã fiind Poarta Cerului (Poarta Stelarã poate suna mai familiar), un obiectiv prin care omul putea obţine nemurirea, fapt ce a şi condus la o intervenţie divinã de stopare a acestui scop comun la care toatã omenirea concerta.

       

          

Revenind ȋn timpul nostru, cãutarea Sfântul Graal se apropie de sfârşit şi poate fãrã sã ştim sau sa fim pe deplin conştienţi de puterea lui, fiecare din noi are deja un Graal (ȋn buzunar sau chiar pe birou), numele lui este Android, Windows, Linux, sau chiar Macintosh.   

 

Text: Daniel Constantin

Sursa foto: Internet

Posted by on ianuarie 6, 2019. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry