GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Mesele de sãrbãtori pot fi periculoase pentru animalele de companie

 

7  ingrediente care trebuie evitate

Odatã cu vacanţa de iarnã ne rãsfãţãm cu tot felul de bunãtãţi alimentare….care sunt de multe ori o mare atracţie pentru câini şi pisici.

Este ȋnsã important să ne amintim că animalele noastre nu au digestia şi nici metabolismul oamenilor, cãinii, pisicile, porcuşorii de Guineea etc, au adesea o toleranță mai mică pentru anumite condimente și ingrediente, și trebuie să fim atenți cu privire la toxicitatea potențială.

 Charlotte Flint, medic veterinar senior consultant la Poison Helpline ( U.S.A) ne prezintã ce condimente şi alimente sunt dãunãtoare ȋn aceastã perioadã:

Ciocolata

Ciocolata – este ȋn capul listei, ca una din cele mai toxice. Potrivit lui Dr. John Otto, DVM, de la Spitalul Universitar din Animal Norman, Oklahoma, ciocolata este numărul unu, problema toxicității sale fiind incontestabilã.

“Noi o apreciem mult, dar consumul de ciocolatã  provoacã probleme gastro-intestinale și este toxic pentru ficat”, spune el.

În conformitate cu Poison Helpline Pet, toate tipurile de ciocolatã (industrialã, de panificație, demidulce)  sunt  toxice pentru câini și pisici. Chiar  în cantități moderate, ciocolata provoacă vomă, hipertensiune arterială, bătăi anormale ale inimii și crize convulsive. Cu toate cã  cei mai mulți dintre noi suntem conștienți de pericolele  ciocolatei, proprietarii de animale trebuie să fie vigilenți.

Nu lăsaţi ciocolatã, prãjituri sau cãni cu resturi de ciocolată caldã la ȋntâmplare şi supravegheaţi masa festivã.

Nucşoara

Nucşoara este unul dintre condimentele folosite ȋn plãcinta de dovleac, sucuri de fructe coapte, prãjituri etc. Nucşoara – Myristica fragrans –  nu este o nucã, ci sâmburele unui fruct care seamãnã cu piersica, şi care poate fi toxicã pentru animalele de companie.  Cantitățile mici de nucșoară din produsele alimentare  afecteazã animalul de companie, dar cantitățile mari pot provoca probleme grave: de la stomac ușor deranjat la halucinații, dezorientare, creșterea frecvenței cardiace, hipertensiune arterială, gură uscată, dureri abdominale și convulsii. Cel mai bine este să păstrați condimentul depozitat departe de animale și ambalat ermetic.

Scorţişoara

Odată cu sosirea sezonului de vacanță consumãm deserturi din belșug, iar  scorțișoara este nelipsitã din plăcinte, prăjituri, gogoși și băuturi cum ar fi cidru de mere. Ca și nucșoara, o cantitate mică de scorțișoară în produsele alimentare este extrem de puțin probabil să provoace probleme, dar uleiul esenţial de scorţisoarã poate fi o problemã deoarece este este un ingredient comun în produse, cum ar fi lumânări, săpunuri, coroane și ornamente.

 Otto afirmă că dacă este ingerat de animalele de companie, uleiul de scortisoara poate provoca „vezicule în gură, vărsături și diaree”. Proprietarii de animale de companie ar trebui să fie atenţi şi la pudra de scorțișoară.

Flint spune: „este foarte iritant pentru plãmâni” şi cauzeazã probleme de respiraţie. Proprietarii de animale de companie ar trebui să evite decoraţiunile infuzate cu ulei esenţial de scortişoarã şi sã pãstreze recipientele de scorțișoară și depozitate în mod corespunzător.

Usturoiul şi ceapa

Ceapa și usturoiul se găsesc într-un mare număr de alimente, de la umplutura cârnaţilor, cartofi cu sos și nenumărate alte feluri de mâncare.

„Aceasta este într-adevăr o situație în care cantitatea ingeratã face o mare diferenţã”, spune Flint. „O muşcãturã micã de alimente aromate cu ceapã sau usturoi, de obicei, nu va fi un pericol pentru majoritatea animalelor de companie, dar ingestia de ceapã sau cãţei de usturoi crude sãu gãtite pot fi periculoase.”

 Pisicile sunt deosebit de sensibile la usturoi. Potrivit lui Otto, apare  deteriorarea celulelor roșii din sânge şi poate duce la anemie. Alte reacții adverse periculoase includ vărsături, diaree, creșterea frecvenței cardiace și letargie. Aveti o mulțime de usturoi și ceapă în casă?… sfatul lui Flint este sã procedaţu la fel ca și cu alte mirodenii periculoase: ” se vor păstra ȋn cămară, securizate, astfel încât animalele de companie sã fie în imposibilitatea de a le mânca”.

Sarea

Da, sarea de masă simplă, un condiment gãsit ȋn cele mai multe gospodării poate fi periculoasã pentru animalele de companie.

Flint spune: „animalele de companie, care ingerează cantități mari de sare, apã sãratã, sau aluat preparat cu multã sare pot dezvolta anomalii electrolitice periculoase”.  Dacã animãluţul tãu a consumat prea multă sare va avea  sete intensã şi chiar simptome  severe, cum ar fi: vărsături, diaree, lipsă de coordonare, letargie, confuzie și convulsii care pot avea ca rezultat colapsul.

O modalitate de a reduce posibilitatea de otrăvire cu sare este de a nu lăsa la vedere aluat sărat sau pâine sãratã, care ar putea fi deosebit de atrăgătoare pentru animalele de companie, nesupravegheate.

Xilitolul

Xilitolul, probabil, este campionul listei, substanţa care este folositã ca un substitut de zahăr, şi care este utilizat din ce în ce mai mult în produse “sugarfree”, cum ar fi guma de mestecat, bomboanele, untul de arahide, batoanele energizante şi alte alimente hipocaloricei. Ocazional, xilitolul poate fi present şi  în alimente coapte și este adesea folosit ca îndulcitor pentru cei cu diabet zaharat.

 În conformitate cu Poison Helpline Pet, este deosebit de toxic pentru câini.

 „Xilitolul poate provoca  toxicitate hepatică, atunci când este  consumat de câini”, spune Flint. Simptomele includ slăbiciune, convulsii și vărsături. Pentru a preveni otrăvirea cu  xilitol, proprietarii de animale de companie trebuie să examineze etichetele îndeaproape, în special pe cele ale produsele fără zahăr, și să păstreze acele alimente departe de companionii canini.

 

A consemnat

Cornel Gingăraşu

 

Posted by on decembrie 9, 2018. Filed under IN CAUTAREA CHEFULUI PIERDUT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry