GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Ești constant lovit de răceli, gripă și alte infecții – indiferent cât de bine ai grijă de tine? Dacă da, atunci probabil că nivelul tãu de stres este de vină

 

Relaţia ȋntre nivelul stresului psihic şi imunitate

(În primul rând trebuie sã lãmurim faptul cã ceea ce denumim curent stress, este o referinţã la stress-ul psihic, presiune sau disconfort psihic….şi spun asta pentru cã ȋn conceptul de stress sunt incluse forme nocive mult mai largi.

Al doilea lucru este faptul cã am ales sã scriu stress cu un singur s ca o simplificare şi romanizare a vestitului termen anglo-saxon).

Să te îmbolnăvești după un eveniment stresant nu este doar o coincidență. Creierul și sistemul imunitar sunt în comunicare constantă unul cu celălalt, ceea ce înseamnă că tulburările psihologice pot duce la simptome fizice. Sistemul dvs. imunitar este în mod intrinsec legat de nivelul dvs. de stres.

Stresul psihic este uneori definit ca o stare de tensiune mentală și îngrijorare, cauzată de problemele din viața, muncã și alte domenii. Este, de asemenea, o cauză foarte reală a numeroaselor probleme de sănătate.

Reacțiile chimice declanșate de situațiile stresante au ca rezultat un atac de hormoni de stres care sunt pompați în jurul corpului. În timp ce acești hormoni sunt utili în situații acute, capacitatea lor de a interfera cu sistemul imunitar poate avea ca rezultat inflamarea, scăderea numărului de celule albe din sânge și o susceptibilitate mai mare la infecții și leziuni tisulare.

Atunci când răspunsul la stres este necesar

Oricât de ciudat ar suna, capacitatea noastră de a deveni stresat este de fapt un mecanism preistoric de supraviețuire, cunoscut sub numele de „luptă sau fugi”. Această reacție chimică este modul în care corpul tău își pornește sistemul de alarmă: o caracteristică încorporată care vine din vremurile noastre de vânător-culegător.

 

Pe atunci, un „stresor” ar fi putut fi pericolul foarte real de a veni față în față cu un tigru cu dinți enormi.

Prezenţa  tigrului va determina hipotalamusul să stimuleze glandele suprarenale, care apoi vor începe să pompeze adrenalina. Adrenalina va oferi corpului tău energia necesară pentru a fugi de tigru. După cum puteți vedea, acest tip de stres a fost într-adevăr foarte benefic!

Un alt tip de „stres bun” este cel care se poate întâmpla înainte de un eveniment important (dar care provoacă nervozitate), cum ar fi un examen sau un interviu de angajare. S-ar putea să simțiți o intensă, dar temporară explozie de tensiune sau anxietate. Acest tip de stres vă oferă un impuls suplimentar de energie sau vigilență, ceea ce vă poate îmbunătăți performanța.

 

Când răspunsul la stres este dăunător

Când stresul este cronic – adică prelungit sau neîncetat – poate face mult mai mult rău decât bine. În unele cazuri, stresul cronic poate fi grav dăunător sănătății mentale și fizice.

Stresul cronic adesea însoțește constant îngrijorarea noastră cu privire la lucrurile aflate în afara controlului nostru – cum ar fi problemele de familie sau de muncă. Din păcate, stresul cronic este o trăsătură comună a vieții moderne și a fost legată de numeroase probleme de sănătate.

Tulburarea de stres post-traumatic (PTSD) este o altă formă de stres cronic. PTSD poate apărea în urma unui eveniment traumatic de viață, cum ar fi un accident sau un dezastru natural.

Cei care suferă de PTSD pot fi „blocați” în modul de stres cronic. Mintea lor crede că amenințarea este încă prezentă, ceea ce înseamnă că reacția lor de „luptă sau fugi” rămâne activată. Corpul lor este, prin urmare, bombardat cu hormoni asociați cu lupta sau răspunsul la fuga-retragere, stare care poate fi atât fizicã cât și mentalã.

 

Cum este afectat sistemul imunitar prin stres?

Sistemul dvs. imunitar este considerat  prima linie de apărare a organismului împotriva bacteriilor, a virușilor și a altor agenți patogeni invadatori. Imunitatea este asiguratã de multe organe, țesuturi, celule, produse umorale şi celulare care lucrează împreună pentru a combate fiinţe vii, substanțe chimice şi factori fizici  (cãldura, frigul, radiaţiile) nocivi și pentru a vă proteja de îmbolnăvire.

 

Stresul vă poate afecta sistemul imunitar în două moduri:

Prin crearea inflamației cronice care dăunează țesuturilor

Prin suprimarea celulelor imune necesare pentru combaterea infecțiilor

 

Cum stresul slăbește sistemul imunitar

Cercetările au arătat că cei expuși la conflictele cronice sociale se confruntă cu niveluri ridicate de stres și cu dereglarea ulterioară a sistemului imunitar. Acest lucru le crește vulnerabilitatea față de bolile infecțioase și autoimune.

Se pare că stresul cronic poate reduce capacitatea sistemului nostru imunitar de a lupta împotriva antigenilor, invadatorii dăunători care ne pot face rău. Acest lucru ne poate face mai vulnerabili la infecții și boli.

 

Suprimarea sistemului imunitar

Când sunteți stresat – adică, în modul „luptă sau fugi” – corpul dvs. începe să producă mai mult din hormonul de stres, cortizolul.

Cortizolul funcționează ca sã vă pregăteascã corpul pentru a fugi de amenințarea cu care se crede că vă confruntați. Pentru a face acest lucru, suprimã sistemul imunitar prin scăderea cantităților de proteină necesară pentru semnalizarea altor celule imune. Aceasta, la rândul său, are ca rezultat un număr redus de celule imune cunoscute sub denumirea de limfocite (celule B și celule T).

Limfocitele sunt o componentă majoră a sistemului imunitar, care lucrează pentru a recunoaște invadatorii dăunători și a ucide antigeni care ar putea provoca boli. Cu mai puține limfocite, organismul prezintă un risc crescut de infecție și boli și este mai susceptibil de a contracta boli acute. De asemenea, durează mai mult pentru a vã vindeca de răni și de boli.

În cele din urmă, sistemul imunitar este considerabil slăbit, ducând nu numai la mai multe infecții, ci și la dureri de cap, boli cardiovasculare, diabet, astm și ulcer gastric.

Inflamație cronică

Cortizolul este necesar pentru a reduce inflamația în organism.

Acesta este un lucru bun – dar numai pe termen scurt. Pe perioade lungi de timp, eforturile organismului de a reduce inflamația ajung să suprime sistemul imunitar. Stresul cronic provoacă creșterea nivelului de cortizol, dar în timp devine mult mai puțin eficient în gestionarea inflamației. Celulele imunitare devin insensibile la cortizol, permițând sistemului imunitar să devină indiferent și să permită inflamația haoticã şi pe termen lung.

Această inflamație cronicã slăbește apărarea organismului, sporind sensibilitatea la răceli, gripa, bolile cronice și chiar la alergiile alimentare. Deoarece o mare parte din sistemul imunitar este în intestin, sănătatea sistemului gastro-intestinal suferă şi poate crește riscul de afecțiuni autoimune, cum ar fi boala celiacă, cu dereglarea gravã a microbiomului intestinal.

Rețineți că hormonii de stres sunt concepuți pentru a oferi reacții chimice scurte și intense în organism. Ei lucreazã pentru a trimite inima ȋn “overdrive”, supertravaliu cu  pomparea sângelui de douã sau de trei ori mai repede decât ȋn mod normal.

Pupilele se dilată, respirația se accelerează, iar întreaga noastră minte se concentrează pe îndepărtarea amenințării. În același timp, toate celelalte procese corporale care nu sunt necesare pentru a ne ajuta să „fugim” sunt închise temporar – digestia, unitatea sexuală și sistemul imunitar.

Excesul de cortizol pe termen lung poate provoca daune psihice și fizice grave. Pe lângă riscul crescut de tensiune arterială crescută, boli de inimă și probleme digestive, cei care suferă de stres cronic pot prezenta tulburări de anxietate, depresie și insomnie.

Deosebit de rele sunt „strategiile de protecţie” pe care cineva le poate folosi pentru a face faţã anxietãţii şi depresiei pe care o trãieşte din cauza stresului ȋn curs de desfãşurare. Comportamentele nesănătoase, cum ar fi consumul de alcool, consumul de droguri și fumatul, nu sunt neobișnuite.

 

Cum sa bateti stresul si sa restabiliti sistemul imunitar

Depășirea stresului este primul pas în obținerea echilibrului sistemului imunitar. În timp ce niciunul dintre noi nu poate elimina complet stresul din viața noastră, există multe modalități de a minimiza impactul asupra minții și corpului nostru.Un exemplu este categoria “probioticelor”, un fel de gardian al sãnãtãţii microbiomului.

Probioticele

Probioticele sunt microorganisme vii care trăiesc în intestin și joacă un rol critic în susținerea sistemului imunitar. De fapt, intestinul tău este “casă” pentru mai mult de  70% din celulele sistemului imunitar. Diferitele specii lucrează pentru a activa căile implicate în controlul imunității înnăscută și adaptivă în intestin. Cercetările arată că probioticele pot spori răspunsul imun prin activarea unor celule imune importante (macrofage, celule naturale de ucidere-natural born killer și celule T) și ajută la eliberarea citokinelor specifice tulpinilor microbiene.

Îmbunătățirea microbiotei intestinale poate fi cheia construirii rezistenței la boli. Speciile probiotice cele mai bine asociate cu stimularea sistemului imun includ Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus și Bifidobacterium animalis.

Mai puțin stres înseamnă mai puține infecții

S-ar părea mai ușor de zis decât de făcut, dar încercarea activă de a vă reduce nivelul de stres ar putea fi „tonicul de sănătate” de care are nevoie corpul dumneavoastră. Mulți oameni consideră că stresul cronic este singurul lucru care stă între ei și sănătatea optimă, indiferent cât de bine se ocupă de alte domenii ale vieții lor.

Rețineți că răspunsul la stres nu poate fi evitat ȋn mod frecvent: este un mecanism evolutiv pe care pur și simplu trebuie să-l gestionăm.

Stresul cronic, trebuie şi poate fi gestionat!

În loc să-i permiți să atace şi sã inducã stãri patologice asupra corpului tău și să-ți diminueze sistemul imunitar, poți lua măsuri pentru a minimiza timpul petrecut de corp în modul „luptă sau fugi”.

Și, în timp ce sunteți la maxim de stres, dați sistemului imunitar o mână de ajutor cu o doză zilnică de probiotice!

Stimularea sistemului imunitar prin microorganisme probiotice

Probabil că organismele probiotice oferă câteva proprietăți funcționale, incluzând stimularea sistemului imunitar. Această revizuire este prezentată pentru a furniza informații detaliate despre modul în care probioticele stimulează sistemul nostru imunitar.

Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus casei Shirota, Bifidobacterium animalis Bb-12, Lactobacillus johnsonii La1, Bifidobacterium lactis DR10 și Saccharomyces cerevisiae boulardii sunt cele mai cercetate culturi probiotice pentru proprietățile lor de imunomodulare.

Probioticele pot spori răspunsul imun celular nespecific, caracterizat prin activarea macrofagelor, celulelor criminale naturale (NK), limfocitelor T citotoxice specifice antigenului și eliberării diferitelor citokine în mod specific și în funcție de doză. Amestecul și tipul (gram-pozitivi și gram-negativi) ai organismelor probiotice pot induce răspunsuri diferite la citokine. Suplimentarea organismelor probiotice în copilărie poate contribui la prevenirea bolilor mediate imun în copilărie, în timp ce intervenția lor în timpul sarcinii ar putea afecta parametrii imunitari fetali, cum ar fi nivele interferon sanguin din cordonul ombilical (IFN) -c, niveluri de factor de creștere transformant (TGF) imunoglobulină din laptele de mamă (Ig). Probioticele care pot fi administrate prin lapte sau iaurt fermentat pot îmbunătăți sistemul imunitar al mucoaselor intestinale prin creșterea numărului de celule IgA (+) și a celulelor producătoare de citokine în situsul efector al intestinului.

 

Imaginile aparţin artistului japonez, misterios, cunoscut pe Internet cu numele Avogado6 

avogado6.com | twitter.com

A consemnat 

Cornel Gingãraşu

 

Posted by on decembrie 16, 2018. Filed under HOME,IN CAUTAREA CHEFULUI PIERDUT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry