GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Cum se joacă puzzle la Efes

Orașul Efes (Turcia) este unul dintre cele mai mari site-uri arheologice din lume.  Acolo se lucrează continuu. Întemeiat în sec XI i.Hr. de greci, ocupat apoi de romani, cutremurat serios de natură prin sec IV d. Hr. și decăzut trei secole mai târziu, Efesul atrage milioane de turiști.

Se spune că, în apropiere este îngropată Fecioara Maria iar în interiorul orașului Luca Evanghelistul.

Am vizitat Efesul acum aproape două decenii și agora, forumul, biblioteca lui Celsus, templul lui Domitian, sanctuarul nimfelor, teatrul, aleea de marmură,  mi-au lăsat o amintire de neșters. Am visat să mai ajung o dată și s-a întâmplat. În a doua vizită la Efes, am văzut cum se ridică din pământ un oraș antic, cum se conservă istoria, cum ne poate ajunge din urma trecutul.

După ce am trecut pe la toate obiectivele deja știute, am descoperit muzeu în muzeu. “Casa cu terasă” este o clădire gigantică, pe câteva nivele ( cred că vreo trei ), greu de spus câte din cauza săpăturilor deschise și traseului muzeistic inedit. Muzeul este oglinda muncii  arheologilor și restauratoriIor, conservatorilor…

 

Primii scot din pământ fiecare bucățică de mozaic, marmură sau faianță și ceilalți le pun una lângă cealaltă, într-un imens puzzle, reconstituind podele, pereți, tablouri, decorațiuni. E o muncă sisifică, finalizată deja cu reconstituirea unor încăperi.

Amenajarea muzeistică, cu scări în unghiuri potrivite pentru a completa imaginea oferită ochiului cu propria imaginație, mesele întinse pe care munca restauratorilor pare să fi luat doar o mică pauză, fac din muzeul recent deschis unul dintre locurile cele mai spectaculoase din Efes.

 

Text & Foto: Katia Nanu

 

Posted by on decembrie 15, 2018. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry