GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Când un câine trebuie sã se plângã de frig?

 

Știm cu toții că exercițiile și stimularea psihică (joaca în aer liber) mențin câinii noștri sănătoși și fericiți, dar ce ar trebui să facem atunci când este rece afară? Când riscurile de petrecere a timpului în frig depășesc avantajele de a fi în aer liber? Să aruncăm o privire la pericolele asociate cu vremea de iarnă și cum putem să ne bucurăm în siguranță de plimbãri.

Câinii nu sunt identici. Câinii sunt diferiti. O temperatură în aer liber, care este confortabilã pentru un câine, ar putea să-l trimită pe altul în căutarea unui adăpost.

Care sunt câteva dintre variabilele care afectează modul în care câinii răspund la frig?

Tipul blãnii 

Cãinii cu straturi groase, cu strat dublu, tind să fie cei mai toleranți la rece (aici pot fi numiţi: Husky siberian, Newfoundlands sau Samoyed). În cele mai multe cazuri, aceste rase au fost dezvoltate în climatele nordice și pot avea, de asemenea, alte atribute anatomice, fiziologice sau comportamentale care le permit să prospere atunci când este frig. Pe de altă parte, câinii care au straturi excepțional de subțiri (de exemplu, Greyhounds și Xoloitzcuintli) suferă cel mai mult în timpul frigului.

Culoarea blãnii 

Într-o zi seninã, negrii, brunii sau alți câini cu blana ȋnchisã la culoare, pot absorbi cantități semnificative de căldură de la lumina soarelui, menținându-le blana mai caldã în comparație cu cei de culoare deschisã.

Raportul ȋntre suprafață şi volum

Cu alte cuvinte, câinii mai mici, au mai multã suprafaţã de piele, prin care se pierde cãldura. Prin urmare, câinii mici se rãcesc mai repede decât câinii mari …

Greutatea

Grăsimea corporală este un bun izolator. Câinii mai subțiri au tendința de a se răcească mai repede. Totusi, riscurile de sănătate ale excesului de greutate depășesc cu mult orice beneficii, așa că nu îngrășați câinii în timpul lunilor de iarnă într-o încercare greșită de ai proteja de frig.

Condiţionarea (Cãlirea)

Câinii care sunt obişnuiţi cu temperaturi scãzute sunt mai rezistenţi  decât cei care stau mult la interior sau ȋn zone geografice sudice.

Vârsta și sănătatea 

Cei foarte tineri, cei foarte bătrâni și cei bolnavi nu sunt capabili să-și regleze temperaturile corpului în comparație cu câinii sănătoși, și prin urmare, au nevoie de o protecție mai mare împotriva frigului.

Nu toate temperaturile nu sunt egale pentru organism

Temperatura aratatã de un termometru nu este singurul factor de mediu care afectează gradul în care câinii simt frigul.

Rãcoarea datã de  vânt

O briză puternică poate să ”taie” rapid blana unui câine și să scadă foarte mult capacitatea sa de a se izola și a proteja împotriva temperaturilor scăzute.

Umiditatea

Ploaia, zăpada umedă, ceața grea … orice formă de umezeală care uda blana poate răci rapid un câine, chiar dacă aerul nu este atât de rece.

Norii

Zilele noroase tind sã se simtã mai intens decât zilele ȋnsorite, deoarece câinii nu pot absorbi soarele şi sã se ȋncãlzeascã.

Activitatea

Dacă câinii vor fi foarte activi în timp ce se află afară, pot genera suficientă căldură suplimentară pentru a se simti confortabil chiar dacă temperatura este destul de scăzută.

Reguli de prevenirea problemelor pe timp friguros

În general, temperaturile scăzute nu ar trebui să devină o problemă pentru majoritatea câinilor până când nu vor scădea sub 7° Celsius, moment în care   ar putea începe să se simtă inconfortabil. Atunci când temperaturile scad sub 0° Celsius, proprietarii câinilor de rasă mică, câinilor cu blana subțire și/sau câinilor foarte tineri, bătrâni sau bolnavi, trebuie să acorde o atenție deosebită ȋntreţinerii şi plimbãrii sau mediului ȋn care locuiesc.

Odată ce temperaturile scad sub -6 ° Celsius, toți proprietarii trebuie să fie conștienți de faptul că prietenii lor ar putea avea probleme de sănătate asociate cu frigul, cum ar fi hipotermia și degerăturile.

Cea mai bună modalitate de a monitoriza câinii atunci când este frig este de a fi atenţi la comportamentul lor. Dacă observați că animalul dvs.  tremură, acționând anxios, fãrã chef, încetinind mersul, căutând locuri calde sau ținând una sau mai multe labe ȋn aer, este timpul să vă îndreptați spre casã.

A consemnat: Cornel Gingãraşu

Foto: DOGS Photography – Gallery

 

Posted by on decembrie 2, 2018. Filed under HOME,IN CAUTAREA CHEFULUI PIERDUT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry