GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Lungul drum spre libertate

Libertate! Libertate! Libertate!… strigau mulţimile pe strãzi cu speranţa dar şi credinţa cã vor duce un trai mai bun sub umbrela libertãţii. Libertatea nu a pregetat sã nu aparã şi democraţia şi-a luat rolul ȋn serios. Costurile pe moment au fost enorme, preţul fiind plãtit cu sânge, deşi ȋn timp ce alţi vecini se bucurau de o revoluţie de catifea la noi ploua cu gloanţe de oţel. Motivul vãrsãrii de sânge, probabil, nu ȋl vom afla prea curând, existând diverse teorii care afirmã implicarea unor “agenturi” strãine, “agenturi” care ar fi orchestrat mai toate momentele revoluţiei precum o piesã de teatru, şi spun piesa de teatru fãrã sã mã gândesc la faptul ca unii protagonişti ai revoluţiei care au apãrut la TV erau şi ȋncã mai sunt actori celebri de teatru şi film.   Deşi nu era nevoie de forţã, s-a fãcut uz de forţã, probabil pentru a face mai plauzibilã lupta pentru cãderea regimului totalitar.

 

Efortul, emoţiile şi jertfele de sânge aduse la realizarea revoluţiei, in zilele noastre au cam fost uitate. Reprimarea unor amintiri legate de Decembrie 1989 ȋn conştiinţa naţionalã se pare ca a funcţionat perfect, la 29 de ani de la Revoluţie aproape cã nu ne mai amintim motivul real care a stat la baza cãderii regimului comunist. Ca şi cum ni s-ar fi implantat o memorie de peşte, s-a fãcut o trecere foarte rapidã la non-valoare sau la valoare fizicã, valoare absolutã, cantitate!  Peste noapte au apãrut milionarii de carton şi primii cocalari, lucruri care s-au ȋntamplat ca şi cum toţi am fi fost legaţi la mâini şi la ochi, totul sub supravegherea mai mult sau mai puţin tacitã a unor instituţii care ar fi putut sã opreascã ȋntreaga şarada, schimbând cursul istoriei cãtre adevãrata valoare fondatã pe repere de bazã ale vieţii precum integritate, respect, onoare etc.

Ce s-a schimbat dupã 1989?

Se pare cã nu foarte multe,  deşi existau toate premizele ca România sã urmeze un parcurs pozitiv. Din punctul meu de vedere, deşi e o ȋntreagã filozofie aici, poporul ȋngenucheat sub cizma bolsevistã, iataganul turcesc sau tãtãresc, plumbii austro-ungari  etc…etc, plus alţi factori istorici, au constrâns naţiunea românã sã acumuleze ȋn subconştientul colectiv  teamã, frustrare, lipsuri etc. Toate aceste neajunsuri au afectat naţiunea românã indiferent de clasa socialã sau pregãtirea intelectualã. Aşa cã, dupã ’89 cozile de la pâine şi carne s-au transformat rapid ȋn ȋmbulzeala de la sfinţirea unei biserici, scoaterea unor moaşte, prinderea la ofertã a unei bormaşini sau drujbe la supermarket, deşi o drujbã ȋn apartament, chiar nu prea ȋşi are rostul.

Opulenţa şi goana dupã „arginţi” ȋn cantitãţi de buget naţional, obtinuţi indiferent de metodã, afirmarea ostentativã prin achiziţionarea de maşini şi case  cât mai mari şi cât mai scumpe, obiecte de vestimentaţie de renume, ne demonstreazã cã ȋncã nu suntem liberi ȋn adevãratul sens al cuvântului, practic ne-am rãtãcit ȋn tranziţie şi ca poporul evreu peregrinãm prin pustiu, şi uimitor, tot ca poporul evreu eliberat de Moise de sub sclavia egipteanã, unii dintre noi au ajuns sã afirme cã era mai bine ȋn trecut.

Pe acest fond de labilitate a identitãţii şi lipsa unui profil psihologic sãnãtos consumerismul  a prins foarte bine, ceea ce a şi condus la realitatea socialã şi politica resimtiţã de toţi cei care ȋncã mai trãiesc sau au ales sã rãmânã ȋn România.

Onoarea şi jertfa patrioţilor români nu va fi uitatã niciodatã!

 

Text: Daniel Constantin

Sursa foto: Internet

Posted by on decembrie 22, 2018. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry