GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Tia Peltz în rate

 
 

Totul a început cu o carte. “Crochiuri din inima mea“.

Tia Peltz (1923-1999), plastician cunoscut, a refăcut, în delicate desene cartierul evreiesc al Bucureștiului, Calea Dudești și Calea Văcărești, astăzi doar amintiri. Cartea apărea în 1995 și pe coperta patru, autoarea mărturisea:

Străzi care, prin dărâmarea lor, au năruit ceva și în sufletul meu….

Tot răsfoind albumul de artă, pentru că asta este “Crochiuri”, mi-a venit ideea de a căuta amănunte despre cota la care au ajuns lucrările Tiei Peltz.

Pentru mine, crochiurile ei sunt inestimabile, au o siguranță a tușei, un umor fin, o cuprindere inteligentă a spațiului creionat, sunt mărturii sentimentale ale unui timp apus.

Și lucrările în ulei îmi plac, așa că era firesc să-mi hrănesc curiozitatea.

 
 
 

De la Artmark am aflat că un ulei se vânduse, în 2010, cu 6000 de euro, recordul absolut al plasticienei. După acest an, cota ei a scăzut constant, ajungând, prin 2014, la o medie de 2630 de euro.

Surpriza a venit însă de la site-urile de vânzări. Am găsit-o pe OLX sau pe Okazii cu grafică, creion, acuarelă, uleiuri și cu cărțile pe care le-a ilustrat.

Una dintre oferte era de nerefuzat: un tablou evaluat la 1100 de lei, se vindea în rate lunare de 23,28 lei. Cât un abonament la telefon? Sau cât patru kilograme de ardei? Și ce dacă? 

…Ura anilor trecuți a ras tot: străzi, case, lăcașuri de cult și inimile noastre. Ne-am strâmbat și creierul și sufletul, ne-am urâțit… (Tia Peltz)

 

 

© Katia Nanu

 

Posted by on octombrie 28, 2018. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry