GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Întrebări frecvente despre nutriția pisicii

Este nevoie de timp și de răbdare pentru a afla de ce are nevoie pisica ta pentru a rămâne sănătoasă, fericită și activă. De asemenea, este nevoie de dedicare și perseverență pentru a vă asigura că pisica dvs. mănâncă ceea ce ar trebui, mai degrabă decât ceea ce dorește.

Pentru a vă face munca mai ușoară, iată câteva sfaturi pentru a vă asigura că pisica dvs. are satisfăcute toate nevoile nutriționale.

 1. De ce este importantă o alimentație bună?

Este vital ca pisica dvs. să aibă o dietă completă și echilibrată, care constă din produse din carne de bună calitate. Spre deosebire de câini (și de oameni), pisicile sunt carnivore stricte. Acestea necesită substanțe nutritive esențiale, cum ar fi taurina, arginina, vitamina A și acizi grași esențiali. De asemenea, are nevoie de multă apă proaspătă. Pisica dvs. ar trebui să fie hrănită cu cantități suficiente pentru a satisface cerințele energetice și calorice. Consumul inadecvat sau în exces de nutrienți poate fi la fel de dăunător.

 1. Cât de des trebuie să-mi hrănesc pisica?

Urmați recomandările medicului veterinar. În general, pisicile foarte mici ar trebui să aibă posibilitatea de a mânca cât de mult doresc (care de obicei se ridică la trei sau patru tainuri pe zi). Pe măsură ce îmbătrânesc, scade numărul de mese. După 1 an, poate fi hrănită o dată sau de două ori pe zi.

 1. Cât de mult ar trebui să-mi hrănesc pisica?

Cantitatea pe care pisica trebuie să o manance depinde de mulţi factori, cum ar fi: stadiul de viaţă (pisoi, adult, însărcinată sau lactantă), stilul de viaţă (activă versus “şefa canapelei”), mărimea şi starea generală. Alegeți un aliment de înaltă calitate, cântăriți pisica (nu încercați să ghiciți) și citiți instrucțiunile oferite pe ambalaj. Amintiți-vă, totuși, că fiecare pisică este unică, deci ar fi bine să  ajustați dieta în mod corespunzător.

După cum am menționat mai sus, multor pisici le place să se hranească pe tot parcursul zilei. E în regulă, atât timp cât mănâncă cantitatea calculată pentru greutatea şi vârsta respectivă. Dacă umpleţi în permanență bolurile, pisica dvs. poate fi expusă riscului de obezitate.

 1. Când trebuie să trec de la alimentaţia infantilă, de pisoi, la alimente pentru adulți?

În primul an, pisoiul tău va crește și se va schimba foarte repede, așa că are nevoie de o dietă specială pentru pisici, numită “junior”.

Trebuie hrănite cu alimente “junior” până când au vreo 7-9 luni.

În acest moment, puteți trece la o dietă pentru “adulți”.

Când are vreo 8 sau 9 ani, treceți la o dietă “senior”.

 1. Cum schimb dieta?

Nu schimbați alimentația pisicii în mod brusc, apârând astfel pericolul unor indigestii, diaree sau vomă. Faceți-o treptat în decurs de trei zile. Începeți să schimbați dieta alimentând cu 1/4 alimente noi și 3/4 alimente vechi pentru câteva zile. Apoi adăugați 1/2 alimente noi și 1/2 alimente vechi. După încă câteva zile, hrăniți 3/4 alimente noi și 1/4 alimente vechi. Apoi, puteți alimenta 100%, cu  hrana complet nouă.

 1. Poate pisica mea să fie vegetariană?

Pisicile sunt carnivore stricte – nu pot prelucra materialul vegetal și au nevoie de substanțele nutritive pe care doar carnea le poate oferi. Deși există diete vegetariene care pretind că furnizează toate cerințele nutriționale ale pisicii dvs., este bine ca pisica dvs. să rămână la o dietă pe bază de carne.

 1. De ce este pisica mea mofturoasă la mâncare?

Pisicile pot face mofturi din multe motive. Motivele pot fi câteodată cauzate de noi, oamenii! Dacă castronul ei este prea mic, ușor sau prea puţin umplut… Plasarea castronului poate fi un factor, iar uneori pisica se poate simți intimidată de alte animale de companie din gospodărie. Apetitul poate fi afectat şi de unele afecţiuni cum ar fi durerile de dinţi sau de gingii. Există o serie de strategii care pot ajuta la depășirea acestor probleme.

 1. Poate pisica mea să mănânce hrană pentru câini?

NU! Pisicile și câinii sunt două specii diferite și fiecare are propriile cerințe nutriționale. Pisicile sunt carnivore adevărate; au nevoie de o mulțime de proteine ​​pe care le oferă carnea. Câinii, pe de altă parte, primesc niște substanțe nutritive din vegetale, pe care pisicile nu le pot digera. Câinii, de asemenea, nu necesită taurină în dieta lor, deci nu se adaugă. La pisici, lipsa de taurină poate duce la orbire și boli de inimă.

Caisa    Foto: ©Crina Prida

 1. Ce este în hrana pentru pisici?

Alimentele pentru pisici conțin o varietate de ingrediente cum ar fi: carnea de vită, păsăre  (pui, curcan), peşte și fructele de mare.

Vitaminele și mineralele sunt adăugate pentru a satisface nevoile nutriționale complete. Se adaugă conservanți pentru a menține alimentele proaspete în timpul transportului și în timp ce se află pe raft, iar culoarea este adăugată pentru a face alimentele să fie mai atractive. Coloranții și conservanții sunt cei utilizați în produsele alimentare pentru oameni și au fost aprobați de către Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente și Departamentul Agriculturii din S.U.A.

 1. De ce nu pot hrăni pisica cu resturile de la masa stăpânului ?

Resturile de la masă sunt prea grase sau indigeste pentru sistemul digestiv al pisicii. Acestea pot provoca vărsături, diaree sau, pe o perioadă de timp, obezitate și alte probleme de sănătate. Mai mult, oasele de pui sau oasele de la iepure sau pește se pot sparge și se pot depune în esofag sau în sistemul digestiv.

 1. Nu-i plictisit animalul meu care mănâncă aceeaşi mâncare?

Probabil că nu, dacă nu-și refuză mâncarea. Puteți să-i îmbogățiți dieta oferindu-i hrană pentru pisici de calitate superioară, ca un tratament, sau amestecată cu alimente uscate. Cu toate acestea, nu vă schimbați brusc dieta –fapt  care poate aduce un stress digestiv pisicii. Dacă doriți să schmbaţi o marcă de mâncare, procedați treptat, într-o perioadă de zile.

 1. Ce teste se fac pentru a vă asigura că mâncarea este sigură pentru animalul meu?

Firmele producătoare de hrană pentru animale de companie utilizează studii standardizate privind hrănirea animalelor, proiectate de către  American Feed Control Officials (AAFCO). Animalele sunt hrănite și monitorizate timp de 6 luni pentru a se asigura că alimentele oferă un echilibru adecvat al nutrienților. Un produs care utilizează acest test va avea pe etichetă un astfel de text: “Testele privind hrănirea animalelor utilizând procedurile AAFCO demonstrează că “X” sau “Y” Food for Cats oferă o nutriție completă și echilibrată pentru toate etapele de viață”.

 1. Care firmă producătoare de produse alimentare sau care marcă este cea mai bună?

În general, există un număr de producători proeminenți de alimente de înaltă calitate. Acestea includ produsele Iams® (Eukanuba®), Hill’s® (Science Diet®), produsele Nature’s Recipe®, Nutra Max®, Purina® și Waltham®, Royal Canin şi Advance.

Important este să cunoașteți nivelurile de proteine ​​și grăsimi, conținutul de umiditate, materialele de umplutură, vitaminele adăugate și tipurile de ingrediente pe care le cere pisica ta specială. Vârsta pisicii dvs., starea medicală și alți factori (de exemplu, dacă este însărcinată, de asemenea) trebuie să fie luați în considerare. Colaboraţi cu medicul veterinar pentru a decide ce hrană pentru animale de companie este cea mai bună pentru pisica dvs.

 1. Ar trebui să cumpăr produse scumpe de marcă (Premium sau Superpremium) sau mărci de supermarket (grocery food)?

În general, brandurile mai scumpe sunt mai bune și, de obicei, nu pot fi achiziționate dintr-un supermarket. Pentru a le cumpăra, trebuie să mergeți la un magazin specializat. Supermarketurile stochează şi ofera ceea ce se vinde mai mult, uneori în detrimentul  celor mai sănătoase alimente pentru animale de companie. Depinde de proprietarul pisicii să știe ce mărci sunt cele mai bune.

Spider

 1. Conservată sau uscată, contează?

Hrana uscată pentru pisici are o “densitate calorică” mai mare comparativ cu cea conservată, care conține mai multă apă. Pur și simplu, există o cantitate mai mică de apă într-o ceașcă de alimente uscate în comparație cu o dietă conservată, astfel încât pisica dvs. trebuie să mănânce mai puțin pentru a obține aceeași cantitate de nutrienți.

În general, alegerea “uscată” vs. “conservată” și “semi-umedă” este una individuală, dar majoritatea pisicilor se bucură de o combinație de alimente uscate împreună cu conserve alimentare suplimentare.

 1. Pisica mea are nevoie de vitamine și suplimente?

Potrivit majorității studiilor privind hrănirea pisicilor sănătoase, pisicile care consumă o dietă echilibrată nu au nevoie de suplimente. Dacă simțiți că pisica are nevoie de suplimente, discutați mai întâi cu medicul veterinar. Hrănirea cu prea multe suplimente poate fi periculoasă.

 1. Ce sunt dietele de prescripție și de ce ar avea nevoie animalul meu de companie?

Dietele cu prescripție sunt diete special formulate pentru a ajuta la tratarea și îngrijirea animalelor cu anumite boli sau boli (cum ar fi alergiile, bolile cardiace sau diabetul). Unele dintre aceste diete sunt destinate doar ca o schimbare temporară a alimentelor, iar altele sunt recomandate pe durata vieții animalului. Aceste diete trebuie administrate numai sub instrucțiunile medicului veterinar.

 1. Care este cel mai bun mod de a păstra hrana pentru pisici?

Alimentele pentru pisici trebuie păstrate într-un loc răcoros și uscat, de preferință nu la nivelul solului. Este util să vărsăm hrana pentru pisici uscate din sac într-un recipient mare, curat, din plastic, cu un capac etanș. Conservele de hrană pentru pisici pot fi păstrate într-un dulap cu alte alimente conservate.

 1. Am o pisică grasă și una slabă. Cum ar trebui să le hrănesc?

Exită posibilitatea ca pisica mai mare să mănânce şi mâncarea tovarășului ei delicat. Hrăniți-le în încăperi separate.

 1. Ce recompense şi deserturi sănătoase pot să-i dau animalului meu de companie?

Puteţi oferi pisicii carne de pui fiartă. Puteți cumpăra, de asemenea, de bună calitate, recompense sănătoase din magazinele de hrană pentru animale de companie. Cu toate acestea, acestea ar trebui să fie administrate doar cu restricţii. Discutați cu medicul veterinar despre tipul potrivit de hrană pentru a vă hrăni pisica.

Petec Foto: © Cornel Gingăraşu

 1. Ar trebui să-mi dau lapte pisoiul meu?

După înțărcare, pisoiul tău nu are nevoie de lapte în dieta lui. El primește toate substanțele nutritive de care are nevoie din mâncare. Pisicile nu au nevoie de lapte, acesta provocându-le probleme digestive, deci este mai bine să nu le dați. (Laptele pe care îl beau de la mamă este diferit de laptele de vacă.)

 1. Pisica mea va mânca numai ton şi ficat. E rău să o hrănesc cu pește crud?

O dieta doar de ton și ficat nu oferă o nutriție adecvată. Nu are suficientă taurină, ceea ce va duce în cele din urmă la orbire și probleme cardiace. Peștele brut este, de asemenea, rău pentru că conține o enzimă care descompune iodul, ceea ce poate duce la boli tiroidiene (aşa zisă guşă). În plus, peștele brut poate conține paraziți, care pot afecta pisica. Alimentele de înaltă calitate disponibile în comerț sunt cele mai bune.

 1. Pisica mea ar trebui să mănânce carne crudă?

Acesta este un subiect controversat. Unii specialişti susțin că pisicile au nevoie de carne brută deoarece sunt vânători naturali și au supraviețuit mâncând șoareci, păsări etc. de mii de ani. Alții se îngrijorează dom cauza bacteriilor și paraziților existenţi în carnea brută. Un pic de carne crudă este probabil în regulă, atât timp cât nu este partea principală a dietei.

Ar trebui să fie carne de vită, pui sau curcan de înaltă calitate.

Cel mai bine ar fi să evitați carnea de porc crudă.

 

A consemnat

Cornel Gingăraşu

Posted by on octombrie 3, 2018. Filed under IN CAUTAREA CHEFULUI PIERDUT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry