GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Un virtuos al contemplaţiei – fotograful care studiază ADN-ul timpului

 

Se spune că  atunci când fotografiezi oamenii color surprinzi hainele, iar când fotografiezi în alb-negru, le surprinzi sufletele (Ted Grant, fotograf canadian)

Nimic nu demonstrează mai bine acest citat decât creaţia fotografului englez Michael Kenna.

Ca un adevărat Kant al fotografiei, Kenna este cel care despoaie realitatea de orice detaliu mai mult sau mai puţin semnificativ mergând spre esenţă.

Tehnica fotografică folosită este una particulară şi se numeşte “long exposure” (expunere prelungită), fotografiile sale surprinzând detalii pe care ochiul nu le poate percepe în mod normal. În pragul nopţii, folosind un aparat de fotgrafiat pe un trepied greu, Kenna se opreşte în faţa subiectului şi expune uneori şi timp de 10 ore, expunerile lungi fiind capabile să vadă ceea ce ochiul uman este incapabil să perceapă.

În timpul unei lungi expuneri, lumea se schimbă“, spune Kenna.

Râurile curg, avioanele zboară, norii trec și poziția Pământului față de stele este diferită. Această acumulare de lumină, timp și mișcare, imposibilă pentru ochiul uman, poate fi înregistrată pe film. Realul devine suprareal, care este minunat.

Rezultatele sunt spectaculoase, compoziţiile fiind catifelate, pline de magie ca şi cum ar fi construite din aburi. Fascinat de orele când lumina este vie, subiectele principale sunt peisajele, constucţiile, detalii arhitecturale, o lume bizară din care oamenii sunt excluşi.

Această mizantropie ne aduce aminte de metafizicul lui de Chirico, de geneza unei lumi solitare, de un onirism pur. Visarea este întreruptă dimineaţa, odată cu dinamica vieţii, a soarelui, care ucid magia în care oamenii ar trebui să se simtă vinovaţi.

Michael Kenna s-a născut în Widnes, Anglia, în 1953. Pasiunea pentru artă l-a determinat să se înscrie la Școala de Arte din Banbury, unde a studiat pictura, apoi fotografia. S-a mutat în San Francisco și a început să lucreze ca artist fotograf.

Colecţiile lui Michael Kenna au fost expuse pe tot mapamondul, în cele mai prestigioase galerii și muzee. Fotografiile sale sunt deţinute în colecţiile permanente la Bibliotheque Nationale (Paris), The National Gallery of Art (Washington DC), Muzeul Metropolitan de Fotografie din Tokyo şi Victoria & Albert Museum din Londra.

 

Surse foto:  Site | Facebook | Instagram 

 

Posted by on septembrie 1, 2018. Filed under HOME,NEWS,PORTOFOLII. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry