GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

La un interval de 50 de ani, au documentat ororile războaielor civile – Robert Capa şi James Nachtwey

„The war photographer“ pleacă la serviciu cu inima strânsă, biroul său nu are creioane, mape şi dosare, ci gloanţe, explozii şi moarte, multă moarte şi suferință.

Vom prezenta pe scurt doi curajoşi şi celebri fotografi care au căpătat statutul de “war photographer”, mergând alături de soldaţi în două conflicte europene, relativ recente, amândouă la fel de tragice: războiul civil spaniol (1936-1939) şi conflictele din Bosnia (1992-1995).

James Nachtwey, este jurnalist şi fotograf născut în 1948 (Syracuse, USA), care a avut o lungă carieră în documentarea zonelor de criză, fost membru în Magnum şi întemeietor al Agentiei VII.

Photo © Gilles Peress/Magnum Photos

James Nachtwey este cel mai mare fotograf de război al timpurilor noastre. A început să fotografieze pentru că a fost “influențat de imaginile din războiul din Vietnam și din mișcarea drepturilor civile americane“. În 1976, și-a început cariera ca fotograf pentru un mic ziar din New Mexico.

De atunci, Nachtwey a acoperit aproape fiecare conflict și tragedie umană în ultimii 30 de ani. De la Somalia până la Afganistan și Irak, Bosnia și Herțegovina în Rwanda și 9/11.

În cazul în care alți fotografi se retrăgeau sau se protejau, Nachtwey era adesea singurul care se expunea pericolului extrem, precum a spus înaintaşul său Robert Capa:

Dacă imaginile tale nu sunt destul de bune, nu ești destul de aproape.

Fotografiile lui James Nachtwey sunt adesea deranjante, extrem de mișcătoare, dureros de realiste și executate cu o compoziție de maestru. Jurnalismul lui Nachtwey este o dovadă de civism activ, necruţător şi profund umanist. El spune că arta sa îi aduce o satisfacţie sumbră şi în nici un caz fericire pentru că a fost în permanenţă martorul tragediei umane.

În fiecare minut pe care-l petreceam acolo, îmi doream să evadez. Nu voiam să văd asta. Să mă opresc din fotografiat şi să o iau la fugă sau să mă împac cu ideea şi să-mi asum responsabilitatea de a fi acolo împreună cu o cameră”, spune James Nachtwey.

 

 

***************************************

Endre Friedmann, născut în 1913 în Budapesta şi mort în 1954 în Indochina, este cunoscut sub pseudonimul de Robert Capa. După o copilărie maghiară, traseul vieţii îl poartă în Germania, Danemarca şi Austria, până la stabilirea în Paris, în 1934.

Fotografie realizată de Gerda Taro

Numele de Robert Capa a fost inventat de asistenta sa Gerda Taro (şi soţie după cum a declarat, după ce aceasta a murit în 1937, în războiul spaniol), pentru a fi mai impactant şi uşor de pronunţat dar şi în dorinţa de a contura un personaj legendar, “charismaticul fotograf american Capa, cel mai chic şi monden”.

Adevărata legendă Robert Capa a început odată cu fotografiile făcute în timpul războiului civil din Spania, unde era corespondentul revistelor Vu şi Regards, albumele sale devenind un exemplu istoric de luptă antifascistă făcută prin mijloace vizuale.

Iconică a devenit fotografia numită “moartea unui soldat republican”, simbol peste decenii pentru cumplitul război civil, în care au murit aproape două milioane de oameni.

SPANIA. 1936 © Robert Capa © International Center of Photography/Magnum Photos

După 1937, Robert Capa a devenit corespondent al revistei Life, a fotografiat în războiul chino-japonez, apoi fuge din Franţa spre New York, urmând zeii războiul spre Africa de Nord, Sicilia şi apoi spre Franţa eliberată de sub armata germană.

În 1938, revista britanică Picture Post îi conferă titlul de “cel mai mare fotograf de război al lumii”.

Unele dintre cele mai importante fotografii ale sale au fost realizate pe 6 iunie 1944, ziua debarcării trupelor americane pe Plaja Omaha-Normandia, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

 “D-day” – Normandia. 1944

După o carieră care pe lângă opera fotografică, a devenit celebru prin fondarea agenţiei Magnum, o citadelă a calităţii artistice şi adevărului jurnalistic.

În timp ce fotografia, pentru Life, în războiul din Indochina franceză, Capa a călcat pe o mină antipersonal, aceasta producându-i leziuni grave.

Şi astfel a murit eroic un fotograf legendar a cărui destin a însemnat războiul, omul care a fost sursa de inspiraţie a romanului “Pentru cine bat clopotele” a lui Hemingway, omul care a dat numele său Institutului de studii politice din Strasbourg.

 

***************************************

 

A consemnat Cornel Gingăraşu

Sursa foto: Internet 

Posted by on septembrie 6, 2018. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry