GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Nuanțe de albastru

O celebră firma de cămăși titra apoteotic că oferă produse în 50 de nuanțe de albastru. Unul dintre modele era ” la fel ca Mediterana”. Avea, spuneau ei, nuanță perfectă de turcoaz. Brusc, am intrat în ceață. Tocmai venisem din Zakyntos, fără să descopăr nuanța de albastru perfectă, cea în care pot să-mi învălui mai bine amintirile. 
Am luat-o metodic, cotrobăind printre tonuri și nuanțe, încercând să descopăr culoarea definitorie a Greciei, sau măcar a uneia dintre mările care o înconjoară. Am găsit de la albastrul prussian, de cobalt, chiciura, canar, celest, electric, marin, metalic, mineral, safir, turcoaz, petrol, regal,  până la albastrul de metil… Ba chiar, am aflat că, jucându-se cu oxidul de mangan încălzit la 1200 de grade, niște chimiști au dat, întâmplător, peste un pigment de un “albastru vibrant”. Care mi-a plăcut. Așa cum îmi plăcuseră toate celelalte nuanțe.
 
 

 

M-am uitat și pe simbolistica acestei culori: reci, adânci, imateriale… Cât calm, ce reverie! Încă puțin și mă lovea melancolia. Iar eu, de fiecare dată, mă întorc din Grecia cu o stare solară, veselă, împrumutând de la poporul insulelor o flacăra interioară roșie ca focul.
Zeii, mi-am spus, sigur zeii au hotărât nuanța potrivită, ei știu care este albastrul perfect. Dar nici aici nu mi-a ieșit. Hera, Poseidon și Atena își împărțiseră între ei nuanțele de albastru. Cui să-i dai întâietate?    
În dialogurile lui Platon, Socrate își pune discipolii la încercare folosind o definiție a culorii: “culoarea nu-i altceva decât un efluviu de figuri adaptat  vederii, efluviu sensibil”. Efluviu, mi-am spus. Și gândul m-a purtat către sticluțe de parfum demult golite, în care efluvii de miresme se ascund încă.

Am răsfoit fotografiile din vacanță și m-am lăsat cuprinsă de  întreg albastrul, în toate nuanțele cunoscute și necunoscute. Ca de un parfum fermecat, adus cu mine din Grecia. 

 

 

Text & Galerie foto: Katia Nanu

 

Posted by on august 7, 2018. Filed under HOME,NEWS,PORTOFOLII. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry