GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

SCURTCIRCUIT 3 – De la neoplatonicul renascentin la freudianul sindrom Lolita, pasiune şi erotism în două cărţi celebre cu acelaşi titlu – Visul lui Polifil

În 1467 apare în Italia cartea numită “Visul lui Polifil” sau în original “Hipnerotomachia Polifili”, o lucrare atribuită lui Francesco Collona, carte care apoi a fost difuzată în Franţa, devenind o sursă de inspiraţie pentru scriitori şi artişti ca Leonardo da Vinci, François Rabelais, Jean de La Fontaine, Nerval și Salvador Dali).

Într-adevăr, limba folosită de Francesco Colonna este un amestec bizar de latină, italiană, ebraică, arabă, greacă, cu ilustraţii ce arată ca nişte hieroglife egiptene, precum și adnotări matematice, această carte este plină de mesaje codificate sub formă de ghicitori, simboluri și jocuri-scrisoare, care fac un adevărat set de piese cu citiri multiple.

Primul său titlu real este Hypn-eroto-machia Poliphili. Acest nume ciudat este încă o abreviere a titlului original tipărit, din care aici este reproducerea:

 

HYPNEROTOMACHIA POLIPHILI, VBI HV

 

MANA OMNIA NON NISISOMNIVM

 

ESET DOCET .ATQVE OBITER

 

PLVRIMA SCITV SANE

 

QVAM DIGNA COM

 

MEMORAT.

 

* * *

 

* *

 

*

Visul lui Polifile conține 172 gravuri în lemn dar identitatea gravorului rămâne necunoscută!

Aceste gravuri au un înțeles fără îndoială esoteric și sofisticatele ghicitori nu s-au rezolvat încă. Alcanistul Fulcanelli a spus că visul lui Poliphile conține câteva cunoștințe utile pentru realizarea “operei mari”.

Autorul a fost identificat printr-una din multele chei ascunse. Într-adevăr,  literele inițiale ale capitolelor conţin următorul mesaj: POLIAM Frater Franciscus COLUMNA PERAMAVIT (fratele Francesco Colonna cu dragoste pentru Polia).

Această carte ne spune, printr-o poezie alegorică și codificată în mod intenționat, despre un Polifil tânăr, plecat în căutarea femeii pe care o iubește, şi despre o călătorie inițiatică care îl va duce pe insula iubirii: Kythera.

Epuizat de cercetările sale, Polifil adoarme la picioarele unui copac și este transportat într-o lume de vis antică apocaliptică. Călătoria l-a făcut să descopere orașe grecești, romane, persane și egiptene, populate de monștri, nimfe și mulți zei păgâni.

Povestea, o saga plină de detalii cu senzualitate uneori toridă, îi oferă lui Polifil  multiple încercări, în care sunt prezente nimfele, Cupidon şi nunta sa cu Polia.  Când Polifil o îmbrățișează pe Polia, ea se evaporă și înțelege că totul era un vis.

Metaforele erotice ale povestirii sunt ca un ghid al echilibrului iubirii materiale și imateriale. Ele dezvăluie dualitatea constantă în om, carnalul și extazul simțurilor în fața fanteziei idealizate a unei iubiri pure.

Intenționat obscur, visul de Polifilo rămâne foarte enigmatic și continuă să intrige filosofi, arhitecți, istorici sau psihanaliști fiind o provocare renascentistă şi un precursor al puzzle-uri moderne.

De cel puţin patru ani, el se află în centrul preocupărilor fondatorilor agenției artistice specializate în comunicarea vizuală și producția artistică “Taurus”, Ali Mesbahi și Gil Levasseur.

Din această pasiune pentru ceea ce se crede a fi una din cele mai frumoase şi interesante cărţi din lume, s-a născut un proiect îndrăzneț: să urmărească calea istorică și artistică a acestei lucrări extraordinare prin reinterpretarea temelor principale. Șapte artiști au fost invitați să împărtășească viziunea despre visul lui Polifilo și astfel, să evidențieze patrimoniul cultural și estetic al cărții, prin creații contemporane în diverse domenii, precum fotografie, sculptura, gastronomie, pictură, arta grădinaritului, muzică și cinema.

Primul artist care a abordat visul lui Polifil în sens modern şi personal a fost fotograful britanic David Hamilton, care prin 13 lucrări ne-a adus în lumea sa onirică de nimfe şi de “abur”.

În cadrul intim al casei sale din Ramatuelle, fotograful ne oferă imagini delicate ale fetelor tinere în senzualitatea efemeră – realizate exclusiv în lumină naturală – celebra sa “neclaritate stralucitoare”, decorate cu flori și îmbrăcate uneori în muselină sau mătase.

Departe de estetica erotică care l-a făcut faimos în anii 70 și 80, fotografiile artistului de 80 de ani, par aproape ireale, mai aproape de picturile impresioniste decât de fotografia clasică. Culorile par să nu fie nimic mai mult decât simpla atingere a vopselei pe pânză și accentuarea culorii diafane a modelelor, le trimite înapoi, la o epocă apusă.

În anul 2012, într-un salon superelegant din hotelul Rahael, cele 13 fotografii ale lui David Hamilton au fost expuse pe şevalete ca nişte lucrari de mare artă, alături fiind prezentată cartea Visul lui Polifil, sofisticat lucrată manual în piele şi aur de către Godelieve Dupin De Saint-Cyr, în care apar imaginile fotografiate dar tipărite prin litografiere (numai 3 exemplare).

La aproape 80 de ani, domnul David Hamilton dovedește că încă mai trebuie să credem în Seria sublimă a Visului lui Polifil şi ne împărtăşeşte pasiunea pentru artele Renașterii și mai ales pentru pictură. Dar lumina lui David Hamilton este mult mai bogată decât fotografiile erotice. Polifil este cel care crede în dragoste, iar David Hamilton este Poliphile …

Epilog (tragic): în permanenţă David Hamilton s-a luptat cu cutumele pline de pudibonderie a societatii moderne, deşi fotografia sa nu este mai transgresivă ca picturile celebre ale lui Manet, Picasso, Renoir….în 2016, marele fotograf, a fost găsit fără viaţă în apartamentul său din Paris, după toate aparenţele fiind vorba de un suicid.

Epilog 2 – continuator cultural de mare valoare a operei lui Collona începută în Renaşterea italiană, David Hamilton ne spune:

Pentru a-mi urmări influențele, trebuie să căutați printre pictori. Viziunea mea asupra picturii nu este nici a unui critic, nici a unui istoric. Este un aspect foarte personal, ghidat de ceea ce găsesc în comun cu preocupările mele ca fotograf.

Fotografii: © David Hamilton prin Agenția Taureau

Making off © Jean-Philippe BALTEL

Hypnerotomachia Poliphili 1499

 

A consemnat Cornel Gingărașu

Posted by on august 3, 2018. Filed under HOME,NEWS,PORTOFOLII. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry