GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Parisul nu poate să mai aștepte…Bansky Does Paris

Operele lui Banksy, cel mai cunoscut artist stradal din lume, care continuă să îşi ascundă identitatea, au apărut din nou la Paris. Și în timp ce nimeni nu poate spune cu siguranță că imaginile sunt ale lui, Banksy a postat fotografii ale operelor de artă în contul său de Instagram.

Pe marginea drumului de centură parizian, în nordul capitalei, aproape de fostul „prim centru de primire” al refugiaţilor Porte de la Chapelle, care a fost închis în luna martie în ciuda protestelor primarului socialist Anne Hidalgo, o fată colorează cu spray roz o svastică, având alături un sac de dormit şi un urs din pluş.

   

De la închiderea adăpostului, 2.000 de imigranţi, inclusiv copii şi adolescenţi, dorm de-a lungul canalelor şi sub poduri, şi chiar lângă desenul lui Banksy.

Ȋn apropierea unui cartier cu o populație mare de imigranți, pe bulevardul Flandra, artistul  reproduce o pictură de Jacques-Louis David în 1801, ȋnfăţișȃndu-l pe Napoleon încurcat în mantia lui.

         © Bansky –  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, CABLE TV

Potrivit BBC, interpretarea lui Banksy este “văzută ca o referire aparentă la interdicția Franței din anul 2010 privind acoperirea feței în public – în special niqabul purtat de femeile musulmane”.

 

În Arondismentul 5, o altă pictură prezintă un om cu un fierăstrău la spate care dă un os unui câine căruia tocmai i-a fost tăiat un picior, o aluzie la prăbușirea capitalismului și la lăcomie ȋn general, spune BBC.

Alte trei picture murale cu rozătoare, au apărut lângă Centrul Pompidou, Montmartre și Turnul Eiffel.

În zona Universității Sorbonne, se crede că o altă murală este un “tribut adus revoltei studențești din mai 1968”.

Și în alta, un cuplu de șobolani pictat lângă colțul unei clădiri pare să privească cu multă dorință în direcția Turnului Eiffel.

O siluetă cu chip meditativ (realizat pe şablon cu vopsea albă), a fost descoperită pe una dintre uşile situate în spatele sălii Bataclan, în pasajul Saint-Pierre Amelot (al XI-lea arondisment din Paris) prin care numeroşi spectatori ai concertului susţinut de Eagles of Death Metal au scăpat în timpul atacului terrorist din 13 noiembrie 2015, relatează AFP.

*****************************************************

Artistul Banksy s-a făcut remarcat în ultimii 20 de ani şi picturile sale murale sunt vândute acum cu milioane de dolari. Banksy vinde artă, scrie cărţi, regizează documentare despre escapadele sale artistice, dar preferă să rămână în anonimat, scrie Business Insider. Artistul este un maestru în arta graffiti-ului şi a stencil-ului, două tehnici specifice pictorilor stradali.

O semnătură misterioasă, un stil inconfundabil şi o întreagă filozofie socială. În operele sale, arta urbană satirică şi epigramele subversive combină elemente de umor negru cu desene în graffiti, realizate după şabloane. Lucrările sale artistice de critică politică şi socială au fost realizate în majoritatea cazurilor pe străzi, pereţi şi poduri din oraşe din întreaga lume.

Vă propunem cȃteva dintre cele mai celebre picturi murale ale lui Banksy:

 

Sursa galerie foto: https://www.canvasartrocks.com/blogs/posts/70529347-121-amazing-banksy-graffiti-artworks-with-locations

*****************************************************

Pentru pasionaţi –  o cronică a fanilor din New York, înregistrată în perioada în care artistul a locuit și a creat acolo timp de o lună. “Este imaginea artistului proiectată prin ochii orașului” -Chris Moukarbel, regizor și cineast.

Banksy Does New York (2014) – “31 works of art in 31 days” in New York city.

 

Posted by on iulie 1, 2018. Filed under HOME,NEWS,PORTOFOLII. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry