GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

«Geometria Respirației» – Tudor Șerban

Racordat unor formule grafice desprinse din perimetrul unui exces de vizualitate, Tudor Șerban aglomerează compoziţia cu atȃtea personaje ȋncȃt generează impresia unei apocalipse de care nu aflasem că a venit deja și face victime. Asociază pe suprafaţa tabloului elemente disparate, face inserţii de colaje și construiește imaginea pe o verticală iluzorie. Este atȃta agitaţie umană fără sens ȋn cadrul compoziţional, ȋncȃt starea de explozie este iminentă. Mesajul artistului face prin decupajele alienate, o demonstraţie asupra haosului terestru. Fantezia ȋl solicită să lucreze ȋn zonele concretului asociat abstractului și rezultatul se ȋnregistrează la nivelul absurdului nostru de fiecare zi.”

(Valentin Ciucă – Un secol de arte frumoase ȋn Moldova )

*********************************

Artistul plastic Tudor Șerban vă invită în lumea în care adesea evadează cu bucurie, în lumea artistului și a atelierului său.

«Geometria Respirației» poate concentra multiple sensuri.

Ca muritor, chiar și observând realitatea prin ferestrele unui suflet creativ, nu îmi pot aroga cunoașterea absolutului. Prin urmare, lucrările de artă din această expoziție au origini în axiomele unei geometrii invizibile. Am căutat o diagramă conceptuală purtătoare a unui mesaj dincolo de vizual. Titlul expoziției putea fi „celelalte mesaje”, însă, fiindu-mi specifică pasiunea pentru studiu și desen, am ales taina unei geometrii a esenței – caracterizată de mister și simbol.

O parte dintre lucrări, precum „Șevalet”, „Căutări”, „Alterat Ego” și seria „Inter Ego” fac referință la o transpunere a corpului uman în dialog cu o poveste ce-și are rădăcinile într-un spațiu Jung-ic. Alături, seria de lucrări „Labirint IX” face tranziția de la aspectul material al omului în natură spre plasarea acestuia într-un spațiu tot natural, dar cu accente mitologice, precum seria „Sânziene”. Totodată portretul se subordonează prin „Blacky”, „Pinky” și seria „Habitaclu”, unui dialog ermetic între natural și amorf, uman și obiect.

Toate acestea sunt subliniate printr-o geometrie invizibilă a liniei trasate în desenul artistic. Lucrările mele cred că descriu mai puțin din abstract și mai mult din figurativ. Am explorat abstractul prin combinări ale liniei și texturii.

Tudor Șerban
Lector universitar doctor
UGAL/ARTE

Ȋn perioada 03-10 iulie expoziţia «Geometria Respirației» semnată de artistul gălăţean Tudor Şerban este găzduită de Galeria de Artă „Nicolae Tonitza”, Filiala Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

 

 

Posted by on iulie 5, 2018. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry