GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Citirea unui roman captivant stimulează creierului

Citirea unui roman captivant declanşează modificări reale şi măsurabile în funcţionarea creierului, care pot dura cel puţin cinci zile după încheierea lecturii, au descoperit cercetătorii americani de la Emory University.

Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că lectura unei cărţi bune poate determina o conectivitate mai mare la nivelul creierului şi schimbări neurologice care persistă într-un mod asemănător cu memoria musculară.

Schimbările au fost înregistrate în cortexul temporal stâng, regiunea senzorio-motorie primară a creierului, asociată, de asemenea, cu receptivitatea limbajului. Neuronii din această regiune sunt responsabili de convingerea minţii că realizează o acţiune pe care de fapt nu o îndeplineşte, de exemplu gândul la alergare activează neuronii asociaţi cu alergarea efectivă.

„Schimbările neuronale despre care am descoperit că sunt asociate cu sistemele mişcării şi senzaţiei fizice sugerează că lectura unei cărţi ne poate transporta în corpul protagonistului”, a declarat neurologul Gregory Berns, coordonatorul studiului.

La studiu au participat 21 de studenţi, care au citit romanul „Pompeii“, de Robert Harris, scris în 2003. Cartea a fost aleasă în cadrul acestui studiu datorită intrigii sale extrem de captivante.

Timp de 19 zile, studenţii au citit câte un fragment din carte în timpul serii, creierul fiindu-le testat cu ajutorul scanării RMN în dimineaţa următoare. După terminarea cărţii, creierul studenţilor a mai fost scanat timp de cinci zile. Modificările neurologice au fost detectate şi în următoarele cinci zile, ceea ce arată că impactul exercitat de lectură nu a fost doar o reacţie imediată, ci a avut o influenţă de durată.

 

Sursa: arhiva Sud Est Forum

Foto: Cornel Gingarasu

Posted by on iulie 4, 2018. Filed under HOME. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry