GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Salonul de vară al artiștilor plastici gălățeni II

Mariana Tomozei Cocos

foto: ©Sorin Frăsina

Ne aflăm în al treilea an consecutiv în care saloanele artiștior plastici gălățeni s-au “îndesit” înglobând şi o ediția de vară. La vernisajul ce a avut loc în prima zi de luni a lui iunie 2018 la Galeriile Nicolae Mantu din strada Domnească 22 au luat cuvântul David Sava – președintele filialei UAP Galați, Mariana Tomozei Cocoş – muzeograf și critic de artă și Gheorghe Andreescu, cel care timp de mai bine de 30 de ani a fost muzeograf la Muzeul de Artă Vizuală.

Acest salon est bogat ca număr de participanți și ca realizări artistice. Ca de obicei mi-am ales patru artiști la care să mă opresc în mod deosebit.

  • Primul dintre cei patru artiști la care mă refer este una dintre personalitățile puternice ale filialei noastre, un sculptor de mare forță, stăpân pe subtilitățile tehnice ale acestei profesiuni. Este vorba despre Alexandru Pamfil  care este și un foarte bun curator de expoziții, distingându-se în cariera sa de muzeograf prin capacitatea de înțelegere și prospectare a fenomenului artistic contemporan. Îi urmăresc de mulți ani evoluția ca sculptor și am fost impresionată de universul artistic inconfundabil, cu încărcături simbolice și semnificații normale în bogăția structurii sale. Lucrarea de astăzi, intitulată Umbre nu-i dezminte deloc aceste calități. Sesizăm aici rigoare și acuratețe tehnică, calități primordiale ale artistului, dar si o încărcătură afectivă pe care o pune în valoare stuctura compozițională….
  • Apoi Liliana Negoescu, care este un artist de un mare rafinament, face parte dintr-o categorie importantă a filialei noastre, un nucleu de o calitate specială și anume nucleul artiștilor pedagogi. Ca și colegii ei, profesori la Liceul de Artă și la Facultatea de Desen a Universității Dunării de Jos, Liliana Negoescu și-a dezvoltat de-a lungul timpului ambele profesiuni, cea de profesor și cea de artist, în egală măsură și cu egală exigență.  În lucrările ei, așa cum se întâmplă în compoziția expusă la salon, La Porțile apelor, imaginea se împlinește dintr-o aglomerare de forme abstracte, fluide, dinamice, puse în valoare de mari suprafețe liniștite. Imaginea se încheagă sub ochii noștri, sub o expansiune proteică a devenirii.
  • Al treilea artist pe care l-am selectat, tot sculptor, Eduard Constandache, aparține generației mai tinere de artiști. Coincidența face ca și el să fi studiat la Cluj, ca și Alexandru Pamfil și să nu uităm că și el este un curator de expoziții și organizator de tabere de creație, cu o experiență considerabilă în ultimii zece ani.  Deschis către experimente moderne, instalații, asamblaje, abordând de-a lungul timpului diferite materiale, de la cele tradiționale (știu că preferă in general metalul) până la cele perisabile, Eduard Constandache are capacitatea de a înțelege arta trecutului și de a o prospecta în spiritul epocii noastre. Asta se întâmplă si cu lucrarea expusă aici, Formări-deformări….. Este un artist care pune accentul pe concept, pe idee, fără să refuze însă comunicarea cu valorile plastice tradiționale.
  • Simona Pascale este unul dintre membrii cei mai activi ai filialei noastre, acoperind cu o reală energie creatoare zona picturii si a designului vestimentar obiectului textil. Lucrarea de astăzi are prospețimea specifică compozițiilor ei. În organizarea compozițională duală dialogul între tonurile saturate și griurile frumoase  sunt elemente esențiale în modul în care își construiește imaginea și cum creează spațialitate.

Mariana Tomozei Cocoş

consemnare & foto : Sorin Frăsina

Posted by on iunie 16, 2018. Filed under ARTE VIZUALE,COTIDIAN,CULTURAL,HOME,PICTURA,SCULPTURA,VERNISAJE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry