GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Să cunoaștem artistul de 1,2 miliarde de dolari- Cy Twombly

Edwin Parker “Cy” Twombly Jr. a fost un binecunoscut pictor, sculptor și fotograf. Picturile sale sunt predominant de mari dimensiuni, abstracţiuni sau grafisme, lucrate prin tehnici neconvenţionale, caligrafie și graffiti. 

Elemente biografice – născut n 25 aprilie 1928 Lexington, Virginia USA, mort ȋn 5 iulie 2011, la Roma, Italia.

Odată cu vânzarea a 1100 lucrări de artă și realizarea unor venituri totale de peste 1 miliard de dolari, Twombly se regăsește în topul celor mai de succes  25 de artiști din toate timpurile.

Cea mai vândută operă de artă de până acum, “Untitled (New York City)”, pictura  din 1968, a stabilit un nou record, preţul la licitaţie ajungȃnd  la 70,5 milioane de dolari (casa de licitații Sotheby’s din New York, vânzarea de artă postbelică și contemporană, noiembrie 2015.)

În 1990 casa britanică Christie’s a stabilit un record pentru Twombly, cu o pictura din 1971, obţinȃnd 5,5 milioane de dolari.

În 2011, o lucrare Twombly din 1967, “Untitled”, s-a vândut pentru 15,2 milioane de dolari la Christie’s din New York. 

Un nou record a fost realizat în mai 2012 pentru pictura “Untitled (New York) din 1970” de la Sotheby’s, care s-a vȃndut cu 17,4 milioane de dolari (13,4 milioane de euro).

În noiembrie 2013, la licitaţia cu vânzarea de artă contemporană a casei  Sotheby’s lucrarea abstractă “Poems to the Sea” (1959), realizată pe hărtie și avȃnd 24 de părţi a fost vȃndută cu  21,7 milioane de dolari.

Un nou record al prețurilor a fost stabilit de casa Christie’s pe 12 noiembrie 2014. Un tablou fără titlu din seria “Blackboard” – o talbă cu mâzgăleli albe – a depășit estimările de 35 milioane de dolari ajungȃnd  până la 55 milioane de dolari. 

În noiembrie 2015, “New York City” (1968) a stabilit un alt record de preț pentru Twombly – 70,5 millioane de dolari (47 mil. £). Specialiștii publicaţiei ArtNet menţionau că lucrarea amintește de experiența artistului de criptolog la Pentagon, referindu-se la mȃzgălelile mărunte ale mărcii sale, pe un fundal cenușiu.

În anul 2007, la Muzeul de Artă Contemporană din Avignon din Avignon, în perioada iunie – septembrie a fost expusă expoziția de picturi ale lui Twombly – “Blooming: A Scattering of Blossoms & Other Things”. Lucrările realizate pe hȃrtie fac parte din colecția galeriei “Yvon Lambert” și sunt ȋncȃntătoare ca o simfonie a  culorilor,  uneori vii și puternice, alteori înfricoșătoare și brutale.

Ȋn data de 19 iulie 2007, poliția a arestat-o ​​pe artista cambodgiano-franceză Rindy Sam care a sărutat un panou din tripticul Phaedrus al lui Twombly. Panoul, o pânză albă, a fost distrus de rujul roșu al lui Sam.

Aceasta a fost judecată într-un tribunal din Avignon pentru “degradarea voluntară a unei opere de artă”.

Sam s-a apărat la tribunal:

J’ai fait juste un bisou. C’est un geste d’amour, quand je l’ai embrassé, je n’ai pas réfléchi, je pensais que l artiste, il aurait compris”.

(A fost doar un sărut, un gest plin de iubire, l-am sărutat fără să mă gândesc, am crezut că artistul ar înțelege … A fost un act artistic provocat de puterea artei).

Judecătorii a hotarȃt că acţiunea este “un fel de canibalism sau parazitism”, dar au recunoscut că Sam “nu era conștientă de ceea ce a făcut”, cerând amendarea cu 6420 $ și obligȃnd-o să facă cursuri pentru a se purta civilizat ȋn societate.

Colecţionarul Yvon Lambert, proprietarul lucrării a cerut daune de 2.878.000 $, care includeau valoarea picturii și costul de restaurare de 47.000 $.

Vă oferim cȃteva lucrări ale marelui artist:

 

consemnează Cornel Gingărașu

Posted by on iunie 28, 2018. Filed under HOME,NEWS,PORTOFOLII. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry