GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Hai să lămurim niște chestii….ce este nociv și ce nu este ….

Am ascultat la radio o dezbatere referitoare la proiectul de lege anti băuturi energizante….

Intervenţiile “on air” din partea publicului, pline de patimă, așa cum le stă bine romȃnilor, au conţinut din păcate și multe confuzii legate de substanţele periculoase sau nocive. Ascultătorul plin de avȃnt, a vorbit despre faptul că băuturile energizante conţin taurină și un “E” interzis ȋn Europa, adică vitamina E.

 

Să lămurim puţin care este situaţia cu aceste două substanţe:

 1. TAURINA

Contrar părerii generale taurina nu este un aminoacid (nu conţine gruparea carboxyl), fiind o substanţă biologică des răspȃndită ȋn natură.

Importanţa fiziologică este foarte mare, avȃnd un rol major ȋn funcţionarea organelor și stabilizarea echilibrului fluidelor celulare, putere antioxidantă ridicată și o prezenţă benefică ȋn miocard.

Ȋn inimă, conţinutul de taurină depășește amino-acizii, avȃnd funcţii anti-aritmice și inotrope, adică menţine ritmul cardiac corect și ȋn același timp mărind puterea bătăilor sau a contracţiilor. Ȋn afară de menţinerea tensiunii sistemului circulator, taurina are și un rol important legat de nivelul colesterolului prin reglarea activităţii vezicii biliare.

Ȋn organismul omului și animalelor, taurina se poate sintetiza pornind de la cistină și metionină, dar rămȃne un element condiţionat esenţial, așa că ea trebuie introdusă odată cu hrana, adică din surse exogene, pentru noi născuţi și organismele bolnave sau slăbite.

Pisica este animalul, pentru care taurina este esenţială, nu poate fi sintetizată, astfel că aportul exogen este obligatoriu.

Alte beneficii ale acestei substanţe sunt:

 • protecţie ȋn sindromul metabolic (adică reducerea obezităţii, a trigliceridelor, a colesterolului HDL, eficientizarea insulinei și a metabolismului glucozei;
 • protecţie ȋn paradontoză, taurina fiind un antioxidant, mărește activitatea enzimatică, cum ar fi peroxidarea lipidică, reduce stresul oxidativ și are efecte benefice pentru gingii și dinţi;
 • posibile efecte bune ȋn combaterea simptomelor bolii Parkinson, prin stimularea celulelor stem neuronale și refacerea unei părţi din creier numit hippocampus-sediul memoriei;
 • ȋmbunătăţirea performanţelor fizice – studiile pe alergători au arătat efecte pozitive fără afectarea ritmului cardiac, activităţilor pulmonare și nivelului de acid lactic.

Alimente care conţin taurina:

 • carnea ȋn general și carnea de pui – de la 11 la 306 mg pe 100 grame produs proaspăt;
 • produse din pește și fructe de mare – de la 11 la 827 mg pe 100 grame;
 • lactate – 2-8 miligrame pe 100 mililitri (un pahar);
 • lapte uman (de sȃn) – 4-7 miligrame pe 100 mililitri.

La om, pȃnă la 3000 de miligrame de taurină zilnic, e un aport considerat sigur.

Oricum există o eliminare continuă de taurina prin rinichi, adică prin urină.

Numele de taurină vine din latinescul “Taurus” adică taur, deoarece această substanţă a fost sintetizată pentru prima dată din bila bovină, ȋn 1827 de către cercetătorii germani Friedrich Tiedemann și  Leopold Gmelin.

La pisică, carenţa ȋn taurină, determină:

 • orbire;
 • căderea dinţilor;
 • cardiomiopatie dilatativă,

 

 1. VITAMINA E

A fost descoperită ȋn 1922 de  Herbert McLean Evans și Katherine Scott Bishop, avȃnd mai multe forme chimice, dar cea mai bună pentru organism este alfa-tocoferolul. Această substanţă este numită și vitamina fertilităţii, datorită rolului ȋn reproducere.

Alte efecte benefice sunt: puternic antioxidantă, protejează ficatul, vasele de sȃnge, ochii și stimulează imunitatea, contribuie la metabolismul aminoacizilor și la refacerea celulară.

Carenţa ȋn vitamina E produce tulburări multiple la om și animale, fertilitate scăzută, tulburări vasculare care duc la necroze, miodistrofie (boala mușchilor albi).

Ca aditiv alimentar, alfatocoferolul este denumit E307 fiind folosit ca antioxidant, adică prelungește viaţa produsului, protejează culoarea și  previne rȃncezirea.

Pe lista aditivilor alimentari elaborată de responsabilii europeni, la vitamina E nu este trecut nici un efect negativ, advers și secundar.

Este foarte posibil ca băuturile energizante să fie nocive pentru sănătate, dar ȋn mod cert nu prin conţinutul ȋn taurină și vitamina E.

Concluzia ar fi: să ne ferim să emitem judecăţi de valoare ȋnainte de o analiză riguroasă și știinţifică a faptelor.

Chiar dacă aceste substanţe au fost alăturate ȋntr-un “mariaj alimentar”  controversat, nu sunt ele cele care fac rău celor ce caută să dea avȃnt și energie vieţii.

 

Consemnare Cornel Gingărașu

Posted by on iunie 27, 2018. Filed under HOME,IN CAUTAREA CHEFULUI PIERDUT,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry