GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Burlescul, de la farsă la tratamentul politicos al disperării

Deși rimează cu grotescul, burlescul este cu totul altceva, un stil care a invadat universul sărbătorii și al spectacolului cu un erotism colorat și comic excesiv.

Termenul de burlesc vine de la cuvȃntul burla care ȋnseamnă farsă și a definit iniţial o pastisă literară. Astăzi, conceptual ȋnglobează un amestec de comic absurd și extravaganţă.

Spectacolul, mulat pe stilul déco, ȋmprumută din vulgar pentru a dinamita convenţiile. Născut ȋn anii ‘90, neo-burlescul ajunge la paroxism, invadȃnd ȋntreaga lume, inspirat din umorul de cabaret și din pin-up-ul anilor ‘50. Cinematograful a intuit aceasta tendinţă, apărȃnd diverse producţii hollywoodiene, cum ar fi “Burlesque”, blockbuster cu Cher și Christina Aguilera.

Istoria burlescului e veche, pornind din Renaștere, odată cu extravagantul personaj Gargantua, a lui Rabelais, Arnolphe (Ecolle des femmes, a lui Molière) sau Sganarelle (Don Juan). La ȋnceputul secolului

XX, burlescul se mută ȋn cabaret sau music-hall (celebrul Chat Noir din Paris), apoi la cinema cu Marx Brothers, Stan și Bran, Charlie Chaplin sau Monty Python, de pe lista neputȃnd lipsi Dita Von Teese, un simbol la Sociologul David Le Breton explică moda burlescului prin pasiunea actuală pentru ironie și dorinţa de “diferit”. Apare o dimensiune populară prin gagul comprehensibil și ȋn același timp, sofisticat, prin respectarea unor coduri precise. Regresivul umor burlesc, oferă o poartă spre un moment de pauză ȋn faţa angoaselor generale umane. Burlescul, este un mod politicos de a trata disperarea.

Aceasta vogă este eliberatoare, iar practica strip-tease-ului ascunde nu dorinţa de a plăcea bărbaţilor, ci desprinderea de dictatura unei frumuseţi impuse ȋn mod brutal de preceptele moderne de marketing.

 

Femeile realizează că pot fi frumoase fără a fi tinere și slabe. Burlescul oferă o latură feministă care ascunde adevăratul “eu”, lăsȃnd locul unor drumuri spre exces.

Nu se știe, spune sociologul Le Breton, cȃt va dura acest curent, pentru că ȋn general, sistemul o să vrea să-l confiște sau măcar să-l “recupereze”, așa cum ne arată filmul “Burlesque”, dispărȃnd caracterul “subversiv”  și odată cu acesta și farmecul.

 

 

 

Text: Cornel Gingărașu

Sursa: World Wide Web

Posted by on iunie 10, 2018. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry