GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Antropocen, amintiri despre viitor

Gălăţeanul Cosmin Atanasiu, artist fotograf de largă recunoaștere naţională și ȋn același timp profesor la o școală de fotografie, ne oferă ocazia sa vizităm expoziţia deschisă la Complexul Muzeal de Știinţele Naturii “Răsvan Angheluţă” din Galaţi.

Expoziţia care a fost vernisată joi 31.05.2018, ora 17, i-a avut ca amfitrioni pe Mădălin Șerban, directorul muzeului, alături de Mihai Moiceanu din Brasov, unul dintre cei mai cunoscuţi și titraţi fotografi romȃni contemporani.

A participat un grup numeros de vizitatori, printre care remarcăm pe Radu Albu, Marcel Marcu, Dan Teodor Bosoiu, Sorin Frăsina, Maria Măndiţa de la Radio Romȃnia, Andrei Velea, artistul Aldyn, prieteni, admiratori și rude.

Fotografiile impecabil printate, monocrome, de mari dimensiuni (90×60), descriu conceptul de “antropocen”, care ȋnseamnă epoca omului sau epoca ȋn care trăim acum. Termenul de antropocen a fost inventat de laureatul premiului Nobel, Paul Crutzen, ȋn contextul examinării găurilor din stratul de ozon. Antropocenul reprezintă influenţa distructivă umană recentă asupra structurilor geologice, climatice, eroziunea solului, creșterea numărului de particule din aer, urbanizare iraţională și excesivă, schimbarea chimică a solului și oceanului planetar.

Marea ȋntrebare, esenţială, este cȃt de mare este dezechilibru ȋntre antropocen și holocen – adică oficial ȋncă epoca geologică ȋn care trăim și care a ȋnceput acum 11700 ani, odată cu ultima glaciaţiune.

Compoziţiile lui Cosmin Atanasiu, ȋn alb-negru, sunt extrem de sobre, cu tendinţă la minimalism, o atmosferă sumbră, supusă luminii tăcute, a ceţurilor și crepusculului. Abordarea conceptului de antropocen este discretă, ca a unui portretist care se jenează să arate toate defectele și ridurile unei cucoane bătrȃne, mergȃnd spre aluziv, spre oniric.

 

Artistul ne oferă peisaje realizate ȋn Cȃmpia Romȃnă sau Dobrogea, imagini ȋn care  spaţiile naturale sunt erodate, ȋntristate, suprafeţele de apă se ascund sub betoane ruinate, amintiri ale activităţii umane, după cum trimitea ȋn mod excelent Sorin Frăsina, la cartea celebră “Picnic la marginea drumului”.

Oamenii au venit, și-au desfășurat activitatea dar au lăsat ȋn urmă diverse gunoaie.

Profesorul Jan Zalasiewicz, de la universitatea din Leicester şi preşedinte al Grupului de Lucru asupra Antropocenului, spune că:

Importanţa Antropocenului constă în faptul că pune sistemul Pământului pe o nouă traiectorie, din care facem parte şi noi desigur.”

Profesorul Chris Rapley, climatolog, este de părere că:

începerea Antropocenului ne spune că ne jucăm cu focul, un comportament nechibzuit pe care probabil îl vom regreta dacă nu reuşim să stăpânim lucrurile”.

Iată de ce importanţa expoziţiei lui Cosmin Atanasiu depășeste fotografia, cultura imaginii și ridică probleme de importanţă globală, ne responsabilizează asupra viitorului planetei.

 

Text, Galerie foto: Cornel Gingărașu

Editare video: Adrian Mociulschi și Sorin Frăsina

Text asociat: Cosmin Atanasiu: Antropocen, un altfel de Picnic la marginea drumului

Posted by on iunie 1, 2018. Filed under EVENIMENT,EXPOZITII,FOTOGRAFIE,FOTOGRAFIE,HOME,VERNISAJE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry