GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Vernisaj cu participare internațională – Expoziție foto Louis Monier

Vineri,  25 mai 2018, în cadrul Bibliotecii Franceze Eugène Ionesco din Galați, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie L’oeil des Lettres a fotografului francez Louis Monier.

În vârstă de 75 de ani, Monier se poate mândri cu peste un milion de fotografii realizate în cei  50 de ani de carieră. Dintre acestea, un număr 18.000  sunt portrete de scriitori. Autori celebri precum Samuel BeckettGeorges Simenon, Louis Aragon sau  William Burroughs i-au trecut pragul studioului sau au fost imortalizați la diferite evenimente.

În cariera sa fotografică Louis Monier nu s-a ocupat numai de scriitori, dar acest subiect a fost unul din preferatele sale.

Scriitorul nu este un subiect obișnuit. Lucrul cu el e atât de solicitant …și asta te tranformă ca om….Marii autori nu mi-au creat niciodată probleme, în schimb cei mici – multe; cei care considerau că portretul  le va influența cariera, destinul și care voiau să aleagă ei înșiși ce fotografie va fi publicată. Eu nu-i spun scriitorului cum trebuie să-și scrie cartea….

declara Monier într-un interviu pentru Bookwitty. Felul în care obișnuiește să comunice cu persoanele pe care le fotografiează l-a făcut pe scriitorul francez de origine algeriană Abdelkader Djemaï să-l supranumeacă pe Monier hoțul de suflete (“le pickpocket de l’âme”).

Galerie foto expoziție Biblioteca Franceză Eugène Ionesco Galați:

 

Louis Monier este cunoscut de publicul din România în special datorită celebrei fotografii “3 români” care-i înfățișează pe Cioran, Eliade și Ionesco împreună în Piața Fürstenberg din Paris. Fotografia respectivă face parte din seria expusa în perioada 25 mai-25 iunie 2018 la Biblioteca Franceză Eugène Ionesco din Galați.

L'oeil des lettres - Louis Monier expozitia foto 25 mai - 25 iunie 2018

“Cei trei români” , Eugene Ionesco, Emil Cioran și Mircea Eliade. Fotografie de Louis Monier din cadrul expoziției de la Galați, 25 mai-25 iunie 2018- Biblioteca Franceză Eugène Ionesco

 

Louis Monier descria scurta poveste a acestei fotografii într-un interviu acordat lui Mathieu Papion pentru Le petit journal în octombrie 2017 astfel:

“Un editor( Pierre Belfond, n.r.) voia să publice un volum despre literatură și mi-a solicitat o fotografie a celor « 3 Români » împreună. Nu era o mare dragoste între ei, mai ales între Ionesco și Cioran. Însă au acceptat pentru mine. Aveam deja fotografii individuale cu ei și eram în relatii excelente cu fiecare. Editorul ne-a adunat într-un local sumbru, dezgustător. Pentru mine era exclus să fac o fotografie în acel loc, așa că i-am dus la Piața Fürstenberg  și acolo am făcut fotografia.”

La vernisajul expoziției profesorul Nicolae Tafta a susținut o amplă prezentare a vieții și operei patronului spiritual al bibliotecii, Eugène Ionesco, prezentatre care s-a bucurat de aprecierea vizitatorilor atât locali căt și a celor sosiți din străinatate ( Franța, Republica Centrafricană, Camerun)

Galerie foto vernisaj:

Fotografii : Amara Ibănescu și Sorin Frăsina

Editare video: Adrian Mociulschi și Sorin Frăsina

Text: Sorin Frăsina

text asociat: Louis Monier, hoțul de suflete – Expoziție de fotografie la Galați

Posted by on mai 27, 2018. Filed under CULTURAL,EVENIMENT,FOTOGRAFIE,VERNISAJE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry