GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Unicornul, culoarea roz și femeile care se vor fetiţe

Demonstrȃnd o imaginaţie fără limite ȋn materie de manipulare (pseudo) estetică, creatorii de modă lansează cu mare tam-tam, evident folosindu-se de reţelele de socializare, un produs ȋn care se contopesc două nume celebre: Barbie și Sephora.

Anunţul pe Instagram al acestei fuziuni a creat o veritabilă emoţie, un val de interes, mergȃnd spre setul care se numește “Life is a Festival” și are ca subtitlu “peace, love and unicorns”.

O incredibilă chichiţă de estetică corporală care ţintește spre instinctual și “girly”, ȋn același timp (re)inventȃnd o lume paralelă, cu accente fantastice, infantile, cu aroma anilor ‘80 și tendinţă la kitsch.

Ambalajul este din carton, evident de un roz intens, ȋn forma de casetofon, adică ceea ce se numește ȋn America, un ghettoblaster [1], o sculă de muzică care trezește din morţi tot cartierul. După deschiderea cutiei pe care mai este marcat și “girl power”, poţi găsi o șapcă Barbie și o trusă de machiaj “girly”….totul făcȃnd apel la cultura americană de “mall” a anilor minunaţi cȃnd adolescentele erau subjugate de păpușile Barbie, Polly Pocket, patinajul cu rotile, ponei cu coama ȋn culorile curcubeului și plasticăraie marca Hasbro.

Și alte firme de cosmetice au lansat produse care să conducă cu gȃndul la infantil, colorate ca la gradiniţă, proiectate ca o trusă de jucărie, ȋnsă acestea erau mai mult experimente, faţă de actualul produs care poate fi achiziţionat ușor și are o lansare intensă de marketing.

Specialiștii din domeniu nu văd cu ochi buni apariţia ca fenomen de masă a regresiei infantile a make-up-ului și au botezat acest tip de produs, “cosmetoy”, machiaj foarte “en vogue”, deși arată ca o trusă de jucărie din camera unei fetiţe de 3-4 ani.

Se pare că orice portiţă psihologică este bună pentru a mări vȃnzarile, cu toate că și stilistic există discrepanţe, producătorii ȋncercȃnd să alăture stilul “street punk” [2] cu kawaii [3] care este esenţial feminin și infantil.

Poate la prima vedere nu este scandalos, nici măcar criticabil, dacă nu ar fi un cumul antropologic aservit consumerismului și care profită intens de invazia pe Instagram, Etsy, Pinterest etc și care pare că se hrănește din like-uri, care pȃndește femeile și care nu servește nevoilor ci creează aceste nevoi.

Cultura estetică urbană import USA aduce și o terminologie specifică: cool, geek, glossy, toys, emoticon…. Ȋn ultimul timp moda face un salt din continentul american spre Coreea care devine lansatoare de “trend-uri”.

Ȋn ultimul timp s-a născut și moda unicornului, un brand care ȋnlocuiește animalele clasice, pisicile, cȃini, ursuleţii….și, un animal mitic devine “pop” sau “icon”, un bun cultural comun. Ȋn acest marketing atȃt de dinamic, acesta este la rȃndul său ameninţat de introducerea altui simbol, sirena.

Noémie Voyer, director de creaţie la agenţia Instinct comentează: sunt produse perfecte ca impact vizual și pentru a fi prezentate pe reţelele sociale, unde cȃștigă multe like-uri. Acestea au depășit faza de “kidults” [4] și sindromul Peter Pan [5] care au dominat secolul XX. Această generaţie a unicornului, demonstrează mai mult decȃt o nostagie spre zilele copilăriei, reprezentȃnd un indicator al unei societăţi mutante, un cameleon care vrea să rupă partea prea statutară a frumuseţii.

Dar generaţia “cosmetoy” este supusă codificărilor, ȋși asumă tendinţa regresivă dar ȋn același timp cere autenticitate.

Puteţi juca dar nu puteţi trișa!

Poate că există doar speranţa spre un univers “glamour”, cu un unicorn magic și ambivalent ȋntre virginal și sensual, dar care reprezintă psihologia puţin schizoidă, actuală inclusiv ȋn universul plăceriilor sau esteticului.

********************************************************************************************

[1] ghettoblaster – Boombox, casetofon portabil de mari dimensiuni folosit în special în aer liber, în locuri publice datorită sunetelor produse. Se poartă pe umăr cu difuzoarele orientate spre cap.

[2] street punk – Adepţii curentului punk caută să şocheze prin articole vestimentare, tatuaje, freză, bijuterii şi modificări corporale (cercei şi pearce-uri, unii dintre ei despicându-şi limba chirurgical). Moda punk a anilor 1980 ieşea în faţă prin folosirea articolelor vestimentare rupte, lipite cu bandă adezivă, ace de siguranţă sau capse. De asemenea, acele de siguranţă sau lamele de ras erau folosite pe post de bijuterii. Freza cea mai întâlnită este creasta şi adesea părul era vopsit roşu aprins.

[3] kawaii – Modă care imită personaje din desenele animate.

Acest stil în general este purtat de femeile asiatice, care exagerează atitudini nevinovate și imature. Hello Kitty și Miffi sunt icoane ale Kawaii.

[4] kidults – Adulţi care cumpără produse adresate ȋn principal copiilor.Un adult care a adoptat un stil de viață asociat cu tinerii, în special în materie de modă, divertisment și recreere.

[5] sindromul Peter Pan – Popularizat de către psihologul Dan Kiley, în 1983, sindromul lui Peter Pan se referă la adulţii care se comportă precum copiii sau adolescenţii şi nu sunt capabili să-şi asume responsabilitatea acţiunilor lor. Unii chiar nu vor să crească, să se maturizeze.

Credit:  https://www.instagram.com/sephoracollection/

@sephoracollection 

Posted by on mai 18, 2018. Filed under IN CAUTAREA CHEFULUI PIERDUT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry