GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Carnavalul de la Nice – o sărbătoare pentru familişti

Poate nu la fel de vestit ca omoloagele din Venezia şi Rio de Janeiro, carnavalul din orasul francez Nice (Nisa) se desfăşoară în aceeaşi perioadă, adică înainte de Lăsatul Secului (sfârşitul lui februarie), marcând istoric dezlănţuirea de Mardi Gras.

©Cornel Gingărașu

Anul 1924 este momentul când francezii au iniţiat un eveniment spectacol al uitării, eludării etichetelor şi convenţiilor sociale severe şi au deschis drum dezlănţuirii simţurilor, exceselor şi libertăţilor.

În mod paradoxal, cuvântul carnaval vine de la “carnem levare” adică în latină, renunţarea la carne, anunţând postul de 40 de zile ce urmează. Iniţial, era extrem de licenţios, mai marii momentului considerând că prin acest carnaval, se eliberau presiunile “negative”, libertinajul de 3 zile ajutându-i pe oameni să fie cucernici în post.

 

©Cornel Gingărașu

La ora actuală, carnavalul de pe Riviera franceză, departe de ce se întâmplă la Rio, unde erotismul, dansul şi muzica se dezlănţuie luxuriant şi compulsiv, a devenit un spectacol curat, de zi, care respectă anumite teme. El este un apel la inocenţă, la povestea cu zâne, la evocarea unor momente.

În imaginile prezentate aici este celebrată cinematografia din ţara vecină, Italia şi, respectiv tradiţiile mediteraniene.

©Cornel Gingărașu

Defilarea are loc pe Promenade des Anglais, în condiţii de siguranţă maximă, având tribune instalate cu locuri bine delimitate şi plătite.

Ritmul paradei se păstrează foarte alert, defilȃnd imense care alegorice, personaje colorate şi amuzante.

Caracterul sexual lipseşte cu desăvârşire, totul este de o decenţă maximă, asortat probabil la familiştii cu copii, care sunt o majoritate între spectatori.

Chiar dacă regia carnavalului a renunţat la o parte atractivă a spectacolului, se regăseşte “la joie de vivre” din plin şi merită să fiţi parte la un frumos show “made in France”, mai ales ca a doua zi urmează o altă paradă plină de culoare, numită “La bataille des fleurs”(Bătalia cu flori).

 

 

Galerie foto: Cornel Gingăraşu

Posted by on mai 13, 2018. Filed under DIVERTISMENT,EVENIMENT,HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry