Este memorabilă scena din “Pe aripile vȃntului”, cȃnd frumoasa Scarlett O’Hara e obligată să strȃngă șiretul corsetului pȃnă la sufocare pentru o talie de viespe. Ce mecanică a frumuseţii trupești a obligat femeile să folosească acest accesoriu jumate haină, jumate lenjerie ?
Recordul de subţirime a taliei a fost de 16 centimetri (la fel ca gȃtul), spune ȋn mod eronat istoria, confundȃnd unităţile de măsură anglosaxone. Ȋn realitate era vorba de circa 35 de centimetri. O dimensiune considerată deja prea fină în secolul al XX-lea, până la punctul de a fi văzută ca fiind excesivă și neatrăgătoare, atinsă doar de o mână de femei care au ales să se dedice corpului și sufletului și care au fost foarte criticate.
Pentru mai multe informații, se aplică astăzi de cȃţiva entuziaști din lume, în special în Statele Unite, același tip de condiții pe care le foloseau femeile din anii 1850-1910; ȋn plus, acești pasionaţi oferă o cantitate enormă de date despre ceea ce este posibil și ce nu este.
Cea mai bună dimensiune înregistrată vreodată în lume, și care este o excepție considerabilă, este cea a lui Ethel Granger (1905-1982), 33 cm, înregistrată în Cartea Recordurilor Guinness (circa 1938). Campioana mondială este Cathie Jung, cu dimensiunea de 38 cm.
Trecȃnd peste cifre, se poate spune că din cele mai vechi timpuri, corsetul atrage și fascinează, fiind un accesoriu vestimentar ce face o siluetă de invidiat pentru femei (ȋn lumea modernă fiind purtat de Madonna sau de Dita von Teese). Ȋn același timp, voci din lumea medicală au criticat acerb corsetul ca și sursa de leziuni și disfuncţii diverse….
Periculos sau nu merită probat măcar pentru cȃteva fotografii pline de “glamour”.