GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

6  pericole de vară pentru pisicile care umblă pe afară

(A ȋnceput sezonul de vară, o perioadă plăcută dar care uneori aduce multiple pericole pentru pisici.)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Dacă aveți o pisică care își petrece timpul afară sau dacă e o pisică care stă ȋn casă dar ȋi place să facă plimbări prin curte sau ȋn jurul blocului, să știți că în afară de unele tratamente de bază, cum ar fi cele de prevenire a puricilor și căpușilor, mai sunt și alte probleme serioase legate de sănătate.

Este adevărat că pisicile sunt destul de rezistente dar vara apar pericole pentru toate animalele de companie, acestea nefiind pregătite să le facă faţă. De la accidentele prin șoc termic pȃnă la otrăvurile găsite ȋn mediul ȋnconjurător, există pericole noi și mai mari decȃt pe perioada iernii.

Iată șase pericole comune pentru perioada verii pe care le semnalează medicii veterinari.

© Lyudmila Izmaylova

1.Canicula și deshidratarea

Știți că pisica este foarte inteligentă și se descurcă singură, dar are nevoie de ajutorul tău pentru a se proteja în zilele caniculare.

Deoarece uneori nu poate găsi un petec de umbră, este mai bine să-i oferiți spații ample și răcoroase în apropierea casei, unde să se poată  adăposti. În plus, lăsați-i multă apă la ȋndemȃnă.  Proprietarii de pisici vor pregati două boluri de apă – unul cu apă și celălalt cu apă și gheață. Gheaţa se va topi iar felinele vor aprecia ȋn mod deosebit, apa rece pe tot timpul zilei. 

Dacă este posibil, luați în considerare aducerea pisicii dumneavoastră la interior (ȋn casă), pe perioada cea mai fierbinte zilei (10:00 – 18:00). Urmăriți prognoza meteo pentru a ști dacă există vârfuri de temperatură. Dacă vedeți că pisica este prea moale, trebuie adusă înăuntru, iar dacă nu ȋși revine, anunţaţi  medicul veterinar.

O atenţionare pentru persoanele care călătoresc  cu animale de companie:

Dacă trebuie să le luați ȋntr-o călătorie, chiar și scurtă, nu le lăsați în interiorul mașinii. Temperatura poate depăși 40 de grade Celsius în mai puțin de 15 minute într-o zi caniculară. Astfel se produc cumplitele accidente vasculare cerebrale.

2.Mașinile

Mașinile sunt periculoase în toate anotimpurile, dar în timpul verii traficul se intensifică și oamenii tind să accelereze mai mult. Ȋn general, pisicile care umblă ȋn libertate au o speranță de viață mai scurtă decât pisicile de interior, ȋn mod special din cauza leziunilor provenite din accidente auto. În mod evident, dacă  nu vă puteți păstra pisica în siguranță pe toata durata zilei,  încercați să ȋi oferiți un adăpost si un spatiu sigur, să se poată juca în apropierea casei, departe de zonele cu trafic.

3. Asfaltul și trotuarele (ȋncinse)

În zilele fierbinți, nu este neobișnuit să te arzi la tălpi. Probabil că nu te-ai fi gândit niciodată să mergi desculț pe o suprafață atât de caldă, dar pisica ta nu prea are de ales. Sigur, ca o pisică în aer liber, este mai obișnuită cu suprafețele aspre decât ești, dar uneori poate fi  prea fierbinte chiar și pentru ea. Amintiți-vă că este mult mai aproape de pământ decât dvs., ceea ce înseamnă că ea simte cu adevărat căldura care radiază de pe  suprafețele ȋncinse.

Dacă pentru a ajunge la mȃncare sau apă, pisica trebuie să meargă pe asfalt sau beton fierbinte, ar fi bine ca să udaţi des acele zone. Ideal ar fi să să alegeţi locuri umbrite, zone răcorose, pentru a o proteja.

4. Purici, albine și căpușe

Vremea caldă pe timpul verii înseamnă paraziți – aceștia vor ataca oricȃnd  căinii și pisicile. Fiți pregătiți să gestionați problemele cauzate de acești dăunători- purici, căpușe, țânțari și chiar albine.

În cele mai multe cazuri, există modalități sigure și eficiente de prevenire sau eradicare a infestărilor dăunătoare care nu implică administrarea substanțelor chimice toxice. Citiți cu atenţie etichetele produselor pe care le utilizați ȋn scopul prevenirii dăunătorilor pentru a vă asigura că sunt sigure pentru pisici.

În plus, bâzâitul albinelor poate părea destul de atractiv, pisica considerȃnd că este o jucărie sau pradă. În cazul în care observaţi o  umflătură suspectă, mai ales la cap și la bot, sunați  medicul veterinar. Urmăriți modul în care pisica dvs. se comportă odată cu apariţia  umflăturii (se poate zgâria  sau scărpina intens ȋn zona afectată).

Duceți pisica la veterinar imediat, dacă observați un comportament anormal, anxios și umflături care apar brusc, dar mai ales accese de sufocare.

5. Bucătăria ȋn aer liber și petrecerile

Petrecerile ȋn curte, picnicurile și ȋntȃlnirile cu prietenii sunt mult mai dese ȋn peroada verii. Toată lumea roiește ȋn jurul locului unde se gătește (grătarul), iar animăluţul tău nu va lipsi, deoarece va găsi tot felul de resturi delicioase. Uneori va face orice pentru a se apropia de noii prieteni ce ȋi oferă “bunătăţi”.

Unele pisici evită petrecerile și ȋntȃlnirile, dar altele le iubesc!

Alimentele care au fost lăsate afară, pe masă sau folosite la bucătărie pot fi periculoase pentru pisici. Ambalajele de la carnea de grătar, plasticul, capsele  metalice, mirodeniile, ceapa și usturoiul, sunt periculoase pentru pisici.

Și mai rău, unii oaspeți cred că este bine să le dea tot felul de “atenţii”  animalelor care apar la petrecere. Discutați politicos cu invitații dvs.  și explicaţi-le  că animalul dvs. are o dietă specială, este alergic  și alimentele de pe masă i-ar putea provoca o problemă de sănătate.

Dacă vrei să te bucuri  de petrecere, e bine să  te gȃndești la  pisică, să nu  ȋnceapă cu vărsăturile.

6. Apa

Pisicile domestice, chiar și cele care umblă libere, tind să evite apa. Aceasta nu este ȋn mod tradiţional  plăcerea  felinelor.

Cu toate acestea, la  petrecerile de la piscină sau de la lac, poţi vedea cȃte o  pisica  fascinată de apă, care poate ajunge la o baie neașteptată. Fiţi atenţi la ele, deoarece ȋn apă sunt foarte speriate și panicate.

Dacă dintr-un motiv oarecare aveți una dintre acele pisici rare care adoră să înoate, întotdeauna după baie să le  clătiți. Clorul din bazine și bacteriile din lacuri pot fi dăunătoare.  Apa proaspătă  trebuie să prevină băutul din surse nepotabile, murdare.

 

 

Text: Cornel Gingărașu

Foto: Lyudmila Izmaylova

Posted by on mai 25, 2018. Filed under IN CAUTAREA CHEFULUI PIERDUT. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry