GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Fotografi expresioniști moderni – 3. JOEL-PETER WITKIN

Newyorkez de origine, născut ȋn 1939, Witkin, a arătat copil fiind, pasiuni să-i spunem neobișnuite. Ȋn timp ce colegii lui jucau fotbal, el colecţiona articole de ziar despre boli mintale și caractere disfuncţionale.

Viaţa și cariera sa a fost determinată de o ucenicie la un sticlar, unde a avut revelaţia “imaginii”. Fotografia a devenit pasiune ȋncă din adolescenţă. Atunci l-a cunoscut pe marele Eduard Steichen, care a ȋnţeles și apreciat talentul tȃnarului Joel.

După studii ȋn New York și New Mexico, destinul artistic a lui Witkin s-a suprapus cu celebritatea, uneori socantă, ideile sale transgresive nefiind chiar pe placul tuturor.

Arta expresionistă pe care ne-o prezintă acest fotograf american este ȋncărcată de simbolim morbid, cu conotaţii mitice dar și din istoria artei, unul din pictorii care l-au inspirat, fiind Gustave Courbet.

Folosind imagini tip “wet plate”, plăci fotografice arhaice, imaginile ies din banal, conducȃnd spre o viziune ȋntunecată, curajoasă și esenţială, erotism sublimat sau vizibil, o fuziune ȋntre religii și mitologie, fantasme care explorează cotloane ȋntunecate ale subconștientului.

Morala sa, folosind stiluri baroce sau renascentiste, se ȋncolăcește ȋn jurul unor convulsii excentrice, bizare sau perverse, reușind să atingă gȃndurile asupra morţii ȋn mod genial. Concepţiile catartice din compoziţiile lui Witkin merg spre ceea ce Freud descria ca “Abreaktionsspiel”, eliberarea tensiunii instinctuale, crearea unei lumi pline de ritualuri și frică.

Geniul creator witkinian a fost recunoscut la nivel internaţional, lucrările sale fiind prezentate în numeroase expoziții internaționale, inclusiv spectacole solo la Muzeul Brooklyn din New York, Interkamera (Joel-Peter WitkinPraga), Imagine Photo Space (Osaka, Japonia), Muzeul de Artă Modernă (Haifa, Israel), Muzeul de Artă Modernă din San Francisco, retrospective la Muzeul  Solomon R. Guggenheim din New York.

Reprezentate în colecții muzeale semnificative la nivel mondial, fotografiile lui Witkins sunt, de asemenea, subiectul mai multor monografii, printre care “Joel-Peter Witkin, A Retrospective” (1995), “Harms Way” (1994),  “Joel-Peter Witkin, doisprezece fotografii în gravură” (1994) și “Zeii cerului și a pământului” (1989).

 

 

Sursa fotografiilor: Internet

 

Posted by on mai 29, 2018. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry