GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Urmărind destinele lumii – “Does the walker choose the path, or the path the walker?”

José Fangueiro

José Fangueiro was born in Ovar, Portugal in 1963. In 1981 he starts a tour around Europe and decides to live in Sion, Switzerland, where he lives now after became Swiss citizen.

From a  family with very limited financial means,  photography always was a childhood dream, a difficult to realize dream due the lack of financial means .

In 1981 a friend propose him to join a photo club and since then his dream became reality. For some years he made his profession as a freelance photographer.

His photography preferences are photojournalism as for him people are a very important subject. The marine world, old costumes and documentary are also very important subjects that takes Jose Fangueiro attention.

 

Urmărind destinele lumii ȋn care trăim, ai impresia că e o mașinarie care, fără frȃne, se duce la vale. Poate că acesta este destinul dintotdeauna al omenirii dar, ȋn mod cert, ultimile decenii se deosebesc prin viteza nebună a schimbării care nu ȋntotdeuna se numește evoluţie.

Ȋn acest torent, există oameni care ca niște druizi, se ridică deasupra și privesc senin și ȋnţelept, ȋncercȃnd să găsească sensul lumii. Din aceasta categorie este și  José Fangueiro , portughez din naștere și care și-a găsit  sălașul tocmai ȋn Sion, Elveţia.

Orașul său de baștină, Ovar, este un loc al unei lumi care nu a acceptat schimbarea asa de ușor, și unde ca și ȋn Romȃnia, mai găsești fiorii tradiţiei și al vieţii patriarhale. Ȋn numele copilăriei și a sentimentelor distilate din pămȃntul strămoșilor,  José  ajuns adult și fotograf de mare succes, se ȋntoarce pentru a documenta viaţa aceea care fuge la marginea timpului.

Proiectul său se adresează mesteșugului tradiţional, a unei meserii de onoare bătrȃnească, ecouri a unei moșteniri ce refuză viteza, munca la bandă, plasticul, abordarea neprietenoasă a materiei, unde vezi mȃini crăpate, oameni ridaţi, dar cu priviri senine, acolo unde nu se dau click-uri, nu se instalează plug-in-uri, nu se aleargă după o optimizare paranoidă.

José Fangueiro se dovedește un maestru al compoziţiei, un fotograf de o tehnică impecabilă, dar mai ales un umanist, care privește ȋntreaga lume prin prisma sufletului și trupului uman.

Cred că, relevant este că și ȋn fotografiile sale de peisaj urban sau de  arhitectură, prezenţa umană este permanentă.

Colecţia prezentată aici, este realizată ȋn decursul a trei ani, ȋn Portugalia sa natală, chiar ȋn orașul unde s-a născut, Ovar.

 

Ȋn frumoasa colecţie se poate recunoaște perfect ideea exprimată de Cartier Bresson care spunea: 

Pentru mine, fotografia este recunoașterea simultană, într-o fracțiune de secundă, a semnificației unui eveniment.

Observaţia personală, extrem de detaliată, merge prin epic dincolo de documentar spre un spectacol unic, un stil conceptual.

Proiectele lui José Fangueiro au găsit apreciere la nivel internaţional și au fost recompensate cu Premiu de Excelenţa UNESCO ȋn 2017.

Să ne bucurăm de acest album pe care marele fotograf ni l-a ȋncredinţat cu atȃta modestie și altruism, cu destinaţie specială pentru cititorii “Sud Est Forum” și ȋn credinţa unei relaţii culturale și istorice cu Romȃnia.

Ȋnchei cu alt citat de la Henri Cartier Bresson:

Este o iluzie că fotografiile sunt făcute cu camera … sunt făcute cu ochiul, inima și capul.

 

The gallery was not found!

 

Galerie foto: José Fangueiro 

Text: Cornel Gingărașu

Posted by on aprilie 14, 2018. Filed under FOTOGRAFIE,HOME,LUMEA FOTOGRAFIEI,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry