GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Săpânţa acum 10 ani….dacii cu papuci de cauciuc

Atras de celebrul cimitir vesel, acum 10 ani am fost în vizită la Săpânţa. Maramureşul este un loc unde celebri fotografi români şi străini au găsit subiecte extrem de interesante şi frumoase. Eu nu am avut şi nici nu am pretenţia unei abordări comparabile cu a lor, excursia mea avînd un caracter prea “duminical”.

Cu tot caracterul destul de superficial, pot povesti că intrarea în această zonă nordică şi indepartată a României nu este uşoară. Nu numai că este mult de mers, dar drumurile până acolo nu ne oferă prea multă comoditate, în ciuda pitorescului natural. Şi mergi, mergi, când încet, când repede, dar merită.

Locul este deosebit, oamenii sunt extrem de amabili, pensiunile sunt numeroase. Eu am rezervat o cameră la pensiunea Ileana, a cărei proprietară era chiar doamna Ileana, primarul comunei….sau primariţa Ileana, dacă vreţi să îi spuneţi aşa.

O doamnă extrem de amabilă, harnică, cum greu întâlneşti. Ca exemplu, ea a stat până la ora 3 în dimineaţă, în aşteptarea unui musafir întârziat, ca să îi ofere omului venit de pe drum, ceva cald de mâncare.

Acest mic album amintire, se referă la câteva imagini ale oamenilor de pe stradă, oamenii obisnuiţi care pot fi întâlniţi în viaţa de toate zilele.

Ce îmi revine în amintiri, sunt bătrânele care robotesc toată ziua şi prezintă miilor de turişti cergile şi alte produse specifice maramureşene. Oamenii de acolo au o bunătate în priviri şi un senin specific celor

care trăiesc în sinceritate şi în simplitate.

De ce daci în papuci de cauciuc?

Se spune că Maramureşul a fost o redută, o enclava unde s-au păstrat în puritate etnică dacii şi urmaşii lor, în ciuda agresiunilor istorice.

Oamenii din Săpânţa se mândresc cu romanismul lor, cu modul de viaţă şi mai ales cu cinstea lor, acolo gospodăriile nu au cheie şi nu se incuie nici ziua, nici noaptea (după cum spunea doamna Ileana,

la noi în sat nu primim oameni necinstiţi).

 

Secolul XX nu s-a lăsat uşor, s-a înserat tiptil şi perfid în viaţa patriarhală a oamenilor din Săpânţa, măcar în detalii: papucii de cauciuc care au cucerit lumea sunt folosiţi pe scară largă şi acolo, urmaşii dacilor renunţând la piele şi lănă în favoarea polimerilor.

 

Ne amesteacăm, ne globalizăm, ne updatăm, dar, din păcate modernul nu este decât o hipotrofiere estetică a valorilor tradiţionale.

Ce nu a reuşit Imperiul Austo-Ungar să faca de la doi paşi, a reuşit China de la departăre…..

 

Text : Cornel Gingărașu

Galerie Foto : Cornel Gingărașu

Posted by on aprilie 17, 2018. Filed under CORNEL GINGARASU,HOME,NEWS,PORTOFOLII. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry