Ciclurile și perioadele istorice au generat odată cu contracţile și convulsiile sociale inerente și reacţii sau revoluţii artistice ȋnsemnate.
Data de naștere oficială a expresionismului este ȋn 1901 cȃnd obscurul pictor Julien-August Hervé, a folosit termenul pentru a denumi o serie de tablori: “Expressionismes”.
Pe de altă parte istoricul de artă ceh, Antonin Matějček a definit acest curent ca: “opusul impresionismului”. El spunea :
Expresionistul dorește, mai presus de toate, să se exprime … (un expresionist respinge percepția imediată și se bazează pe structuri psihice mai complexe … Impresii și imagini mentale care trec prin sufletul oamenilor ca și printr-un filtru care îi îndeamnă pe toți la adunările substanțiale care produc esența clară , asimilate și condensate în forme generale, în tipuri, transcrise prin formule și simboluri „…..de mare impact aș adauga…
Expresioniștii au fost printre cei mai puternici “eretici” ai artei, transgresiunea lor fiind substanţială faţă de instituţia culturală academică.
Ca și mișcarea culturală originală, germanofilă, care s-a suprapus cu alte curente moderne, ca suprarealismul, fauvismul, dadaismul, futurismul, fotografia expresionistă cȃteodată este greu de conturat , ea avȃnd diverse nuanţe ca: gotic, noire, dark, underground, uneori chiar și burlesque.
Artistul expresionist transformă realitatea, o ocolește, pentru a genera un stil artistic care descrie emoţiile și răspunsurile subiective intrinseci.
Ȋncepem seria fotografiei expresioniste contemporane cu bucureșteanul Florin Bondrilă, absolvent al UNATC-ului, un fotograf care depășeste cu mult ceea ce se ȋnţelege ȋn mod curent prin acest termen, un artist cu mult har.
Florin ȋși arată cu predilecţie latura expresionistă dar poate și ȋndulci tonul ȋn peisaje exotico-idilice, indicȃnd o capacitate profesionistă de abordare a subiectului.
Zic har, zic artist, pentru că arta lui Florin Bondrilă ȋși arată curajul de a experimenta, de a depăși graniţe stilistice, funcţiile sale exploratorii ȋl ȋncadrează ȋntr-un mare artist. Mai mult ca un spirit evadat din sticlă, pornește ȋn zigzaguri pline de fantezie și extrem de surprinzătoare….preferata lui, fotografia alb-negru, ne introduce compoziţii impactante, dramatice, de “dark mood”, expresii umane de solitudine, disperare, alienare, uneori catalizate de introducerea deliberată de pete sau zone colorate.
Prezentăm aici un album fotografic sintetic, care din păcate, poate doar să facă o introducere ȋn arta lui Florin și care să invite privitorul ȋn a cunoaște și aprecia un vast teritoriu estetic.
Galerie foto: Florin Bondrilă
Text: Cornel Gingărașu