GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Duna lui Pilat

Duna lui Pilat.pe cȃt de inedită, pe atȃt de necunoscută

În fața a numeroase mărimi … …

Umbre, … și secrete …,

Doar bătăile inimii tale au rămas concrete …

Și noi doi … numai oameni …

Pierdut în această imensitate … ..

Noi doi, .. am fost bine

De o noapte dulce de vară …….

E. Gambrelle

Duna lui Pilat (Dune du Pilat, nume oficial), numită și Marea Dună a lui Pilat, este cea mai înaltă dună de nisip din Europa. Se află în La Teste-de-Buch în zona bazinului Arcachon, Franța, la 60 km de Bordeaux.

Duna are un volum de aproximativ 60.000.000 de metri cubi, măsurând aproximativ 500 de metri lățime și 2.7 kilometri lungime de la sud la sud. Înălțimea sa este în prezent la 110 metri deasupra nivelului mării. Este o destinație turistică celebră, cu peste un milion de vizitatori pe an.

Prima impresie este “etonnante” cum spun francezii.

A luat naştere între secolele XVIII şi XIX, prin aglomerarea nisipurilor unor alte dune şi sub acţiunea omniprezentelor vânturi influenţate de imediata vecinătate a Atlanticului.

Întregul fenomen geologic a fost generat de nisipul Golfului Arcachon şi migrarea canalului sudic. Mişcările canalului au produs eroziunea severă a ţărmului estic.

Pe baza datelor istorice, între anii 1826-1922, întreaga coastă din dreptul dunei a fost erodată cu circa 500 metri. Astfel, vegetaţia care acoperea coasta vestică a dunei La Grave a fost distrusă.

Fără vegetaţia care să le fixeze, nisipurile au fost transportate şi depozitate la baza pinilor care înconjurau duna.

Pentru a susține această dovadă a mișcării costiere, hărțile din 1708 și 1786 plasează ambele zone cu numele Pilat la sud și în largul locului actual al dunei. Zona în care se află duna în prezent a fost denumită „Sabloneys” sau „The New Sands”, până în anii 1930, când a fost redenumit de dezvoltatori imobiliari ca Duna lui Pilat. Pilat provine de la cuvântul gascon pilhar, care se referă la o grămadă sau o movilă.

Astăzi, duna s-a instalat, cu nonşalanţă parcă, peste terenurile particulare. În fiecare an, nisipul de pe panta estică acopera circa 8.000 metri pătraţi din pădurea de pini.

Galerie foto: Cornel Gingărașu 

Site-ul oficial este aici: https://www.dunedupilat.com/en/

Posted by on aprilie 22, 2018. Filed under CORNEL GINGARASU,DIVERTISMENT,EVENIMENT,PORTOFOLII. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry