GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Fotografia anului ȋn presă – un bărbat fuge cuprins de flăcări

Criza din Venezuela – Fotograful venezuelean Ronaldo Schemidt câștigă premiul World Press Photo of the Year

3 mai 2017

O fotografie impresionantă a unui bărbat care fuge cuprins de flăcări în timpul protestelor din Venezuela, realizată de fotoreporterul agenţiei France Presse Ronaldo Schemidt, a primit joi seară, la Amsterdam, prestigiosul premiu World Press Photo 2018, informează DPA.

Venezuela Crisis © Ronaldo Schemidt/AFP

Povestea fotografiei care a luat marele premiu

José Víctor Salazar Balza (28 ani) captează focul în ciocniri violente cu poliția de revoltă în timpul unui protest împotriva președintelui Nicolás Maduro, la Caracas, Venezuela.

Președintele Maduro a anunțat planurile de revizuire a sistemului democratic din Venezuela prin formarea unei adunări constitutive care să înlocuiască Adunarea Națională condusă de opoziție, consolidând în fapt puterile legislative pentru sine. Liderii opoziției au cerut protestelor în masă să solicite alegeri prezidențiale anticipate. În 3 mai au avut loc ciocniri între protestatari și garda națională venezueliană, unde protestatarii (mulți dintre aceștia purtând hote, măști sau măști de gaz) ardeau focuri și aruncau pietre. Balza, care poartă o mască de gaze în imagine, a fost imortalizat după ce a fost cuprins de flăcările răspândite de rezervorul unei motociclete incendiate. Tânărul a supravieţuit incidentului, dar a suferit arsuri de gradul unu şi doi.

Ronaldo Schemidt, fotograf AFP în Mexico, l-a surprins pe Jose Victor Salazar Balza, în vârstă de 28 de ani, în timpul protestelor violente împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, care au avut loc în Caracas, în mai 2017.

Juriul, prezidat de Magdalena Herrera, a acordat fotografia de presă a Anului Mondial fotografiei lui Ronaldo Schemidt, intitulată „‘Venezuela Crisis”, care a câștigat și primul premiu în categoria Spot News Single.

Magdalena Herrera, directorul de fotografie Geo France și președintele juriului, a declarat despre selectarea fotografiei mondiale de presă a anului:

Fotografia anului trebuie să spună un eveniment, destul de important, trebuie să pună întrebări … trebuie să se angajeze și trebuie să arate un punct de vedere asupra a ceea ce sa întâmplat în lume în acest an.

Ea descrie fotografia câștigătoare:

Este o fotografie clasică, dar are o energie instantanee și dinamică. Culorile, mișcarea și sunt compuse foarte bine, au forță. Am o emoție instantanee … 

 

Nu îl reprezintă doar pe el şi propria arsură, ci şi ideea unei Venezuele în flăcări”, a spus un membru al juriului, Whitney C Johnson.

Informații tehnice și cuvinte cheie

Viteza obturatorului 1/800

Distanta focala 24,0 mm

F-Stop 7.1

ISO 400

La fiecare concurs World Press Photo, juriul analizează în aceeaşi măsură aspectele jurnalistice ale subiectelor ca şi pe cele estetice şi dimensiunile tehnice ale imaginii. Sunt  premiaţi fotografi din întreaga lume care au surprins imagini cu impact puternic în timpul diferitelor evenimente din anul precedent.

Fotografiile premiate vor fi expuse la Worls Press Photo Exhibition 2019, ȋn Amsterdam, ȋncepȃnd cu 14 aprilie.

https://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2018/world-press-photo-year/ronaldo-schemidt

Posted by on aprilie 15, 2018. Filed under FOTOGRAFIA ZILEI,HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry