GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Cornel GINGĂRAŞU – 10 paşi pentru un pom de Crăciun sigur pentru pisici

 

În această periodă, în milioane de case, se pregătesc sărbătorile de iarnă, unde bradul este nelipsit – brazi adevăraţi, cu viaţă-n cetină, sau “eco”, adevărate piramide strălucitoare care pot, însă, constitui veritabile pericole pentru animalele de companie. Înainte de a-l instala, să analizăm câteva momente situaţia şi să îndepărtăm riscurile.

1) Alegeţi un loc sigur pentru brad. Puneţi bradul într-o parte a casei unde poate fi admirat de familie, însă fără a deveni un joc de “alpinism” pentru pisici. Asiguraţi-l la perete sau tavan. Să nu existe mobilă în jur, care să-i servească pisicii drept trambulină de sărit în pom.

2) Pregătiţi locul. Puneţi jos foi de plastic sau cumpăraţi un sac pentru pom. Centraţi pomul pe sac. După ce se termină perioada sărbătorilor de iarnă, sacul poate fi tras peste brad – cu ocazia asta, nu se vor mai împrăştia ace uscate prin casă şi, cel mai important aspect, nu va exista pericolul ca pisicile să înghită acele de brad.

3) Asiguraţi pomul. Pisicile, în special puii, iubesc să se caţere, dar se pot răni prin căderea bradului sau a ornamentelor. Cât priveşte câinii, ei pot doborâ pomul prin frecare şi prin joacă în preajma lui. Ideal ar fi plasarea pomului într-un colţ şi fixarea sa, cu ajutorul a două cârlige, de perete. Un alt truc ar fi fixarea pomului de tavan printr-un fir de nailon.

4) Ascundeţi firele electrice, care pot fi muşcate sau ronţăite mai ales de către puii de pisică sau de caţeii mici. Pericolul e uşor de anticipat: se pot electrocuta şi chiar muri. Firele electrice pot fi plasate sus, peste nivelul unde ajung animalele, sau pot fi acoperite ori învelite.

5) Fără cârlige! Ornamentele din brad ar trebui fixate nu prin cârlige, ci prin fire înnodate.

6) Alegeţi ornamente nepericuloase. Ornamentele “clasice” nu sunt ornamente 100% sigure: ele pot fi înghiţite, provocând astfel obstrucţii intestinale. Mai sigure sunt obiectele de plastic sau lemn. Globurile de sticlă sunt cele mai periculoase! Animalele le sparg în joacă şi se pot tăia la lăbuţe sau îşi pot răni gura.

7) Panglici. O bandă sau panglică lată, roşie, de catifea, poate înlocui beteala sau poleiala, care atrag animalele şi care, odată înghiţite, le pot provoca stări patologice grave, ce se remediază numai chirurgical.

8) Cadourile. Câinii şi pisicile adoră să „investigheze” ce este sub brad şi nu price de ce îmbietoarele pachete nu trebuie desfăcute decât  de Crăciun. Ambalajele frumoase, panglicile, sforile şi chiar cadourile pot fi stricate de către caţeii şi pisicile jucăuşe. Pastraţi cadourile în locuri sigure şi puneti-ţi sub brad în ultimul moment.

9) Mătura şi apa. Măturaţi în permanenţă acele de brad, care, odată înghiţite, pot produce iritaţie gastrică şi vomă. Păstraţi bradul umed şi stingeţi iluminaţia când nu sunteţi acasă. La brazii naturali există oricând risc de incendiu.

10) Supravegheaţi! Cel mai sigur este să lăsaţi animalul în preajma bradului numai când îl puteţi supraveghea. Pentru cei cărora le place să muşte sau să ronţăie din brad, se poate folosi o soluţie amară (spray cu soluţie repelentă, care este extrem de amară), pulverizată pe partea inferioară a bradului.

Posted by on decembrie 9, 2013. Filed under PORTOFOLII. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry