GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Părăsirea e “ghosting” și sȃcȃiala e “orbiting”, noul jargon al reţelelor de socializare

Dacă e să privim (măcar) spre ultimii 2000 ani ani putem spune fără echivoc că “Omul” este om și nimic nu l-a schimbat. Această concluzie poate optimistă, poate pesimistă, se sprijină pe faptul că relaţiile și reflexele socio-psihologice, etologice se menţin ȋntr-un “pattern” previzibil rectilinuu.
Cu toate ȋncercările de a schimba bazele relaţiilor, nici evenimentele istorice și nici alte schimbări majore, nu au reușit să schimbe reflexele psihosociale ancestrale…..ele au evoluat numai cantitativ ȋn contextual dezvoltării tehnicii și tehnologiilor momentului.
Și am ajuns ȋn spaţiul comunicării acestui secol dominat de densificarea și intensificarea extraordinară a transferului de informaţie, cultural și emoţional. Dacă știinţa beneficiază de Internet, de schimbul masiv și rapid de date, aceasta nu ȋnseamnă că la nivelul omului obișnuit, dornic de schimb social, a apărut vre-o mare schimbare benefică.
Mai mult de atȃt, prin densificarea transferului informational, partea negativă (psihologia ȋntunecată sau chiar patologică), a devenit mai accesibilă și mai intensă. Ȋn general vorbind, esenţa relaţiilor nu s-a schimbat. Ceea ce ȋnainte numeam “la colţul uliţei sau la gard”, acum se menţine, dar se amplifică cu o mie, o sută de mii și ca viteză și ca număr de participanţi, beneficiari și potenţiale victime.
Interesant este că a crescut precizia analitică legată de relaţia psihosocială ȋn spaţii virtuale (nu și virtuoase), dar mai ales explozia etichetelor pentru aceste fenomene, etimologia fiind ȋnfloritoare și ȋn permanenţă actualizare.
Una din ȋncercatele conexiuni dintre oameni se referă la cea inter-sexe, la emoţii, iubire, cereri de prietenie, cereri de rendez-vous, despărtiri, certuri…. hai să apelăm la sintetica limbă engleză, limba Internetului și să vorbim de “dating”.


Ȋn “datingul“ virtual a apărut noţiunea de “orbiting” care ȋnnoiește termenul de “ghosting”.
Deja “vechiul“ ghosting a apărut ȋn 2017 și definește dispariţia bruscă și neașteptată a contului de Facebook (sau altele) al unei persoane cu care aveţi (sau aţi avut) relaţii apropiate, de prietenie sau chiar de iubire. Aceasta creează un sentiment de frustrare sau de alienare.
Anul 2018 introduce un nou concept, cel de “orbitare – orbiting” , care nu are legatură cu fizica sau cu mișcarea astrelor.
Orbiting-ul este o formă comportamentală de pe reţele de socializare, care ȋmpinge “enervantul” ghosting mai departe. Prietenul, iubita, ex-ul, se transformă ȋn “fantomă” , acţionează pasiv-agresiv și stȃnd ȋn obscuritate ȋl urmărește ȋn detaliu pe cel părăsit. Adică, după ce ţi-am ȋntors brusc spatele, acum stau la pandă, te urmăresc, ȋţi văd postările, fotografiile, prietenii,toată viaţa virtuală.
Faţă de viaţa reală, reţeaua de socializare ȋi poate menţine ușor ȋn conexiuni, uneori neplăcute, pe cei care au avut relaţii apropiate și care s-au destrămat.
Termenul de orbiting a fost indus de un site american de modă – Man Repeller.
Administratorii site-ului experimentau o relaţie ȋntr-un singur sens cu clienţii care intrau ȋn contactact cu ei. Ȋi ignorau, le blocau apelurile pe “WhatsApp”, dar ȋn același timp nu se puteau opri să le dea “poke”uri pe facebook.
Poate la noi fenomenul nu este de o importanţă cardinală și nu ar fi perceput ca o tragedie. Totuși să nu uităm că sunt ţări cu segmente de populaţie pentru care 95% din viaţa lor socială și chiar profesională se desfășoară ȋn mediul virtual, pe facebook sau alte reţele, dependenţa fiind o realitate (malignă ca orice dependenţă).

Dr. Dunk-West a spus că, încercând să înțeleagă termenii de dating on-line, s-a lovit de aparente noutăţi, dar fenomenele descrise s-au desfășurat exact ca și ȋn situațiile reale, cȃnd oamenii se află față-în-față.
Comportamentul iritant al celor care nu te lasă ȋn pace, cu nuanţe sadomasochiste, de ignorare dar și de orbitare continuă, produc tensiuni uneori extreme.
S-a pus ȋntrebarea, de ce apare acest comportament? Oare pentru a avea mai multe opţiuni și a preveni ghostingul? Sau sunt pur și simplu, băgăcioși?
Consultanta ȋn ȋntȃlniri amoroase, Jo Barnett, spune că orbitingul este cea mai bună metodă ca toată lumea să ȋnebunească, atȃt cel urmărit cȃt și urmăritorul său. Aceasta spune că cineva care este dependent de durere și auto-distructiv, este ȋn mediul său cȃnd practică orbiting-ul.
Alt specialist ȋn relaţii și ȋntȃlniri, Madeleine Mason, ȋi descrie pe cei care practică orbitingul, ca fiind aplecaţi spre melodramă și că această practică este ca o călătorie spre ego.
Altă caracteristică a orbitingului este lărgirea pȃndei spre alţi membri ai reţelei tale, fără musai o implicare erotică sau romantică. Practicarea acestui obicei iritant este facilitat și prin tehnica futilă a semnalelor oferite, cum ar fi un emoticon postat pe anunţul tău că mergi la o petrecere sau la cinema. Astfel ţi se semnalizează: “sunt și eu pe aici…nu am ȋncetat să te urmăresc”.
Mason conturează profilul orbitării ca fiind al unuia care vrea să fie prieten pe bază de “like”-uri, fără angajament real, o formă “leneșă” de interacţiune. „În opinia mea, cea mai bună opţiune este să ștergi sau să blochezi acești oameni”, adaugă ea, „deoarece adaugă prea puțină valoare vieții tale”.
Datingul on-line este generatorul unor schimbări etologice, substratul sentimental rămȃnȃnd același, cu toate că tehnologia impune și alte reguli de comunicare și socializare.
Psihologii avertizează că ȋnlocuirea realului cu virtualul subminează stima de sine și rezilianţa. Modificarea esenţială este legată de accelerarea canalelor de comunicare dar și de absenţa fizică a celeilalte persoane, omul și oamenii devenind imagini, prezenţe cvasi-abstracte și alienante.

 

Text: Cornel Gingărașu

Sursa: Internet

Posted by on mai 24, 2018. Filed under HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry