GRAND Galleries

Galleries

[Galleries not found]

Introducere ȋn arta colajului

Este imposibil să nu admiri pasiunea explozivă a artiștilor colajului. Probabil că nemaifiind constrȃnși de academismul cărbunelui, a creionului sau a pensulei, cu foarfeca ȋn mȃnă și colecţia de imagini ȋn faţă, imaginaţia zburdă, pasiunile se revoltă și apar mii de imagini care se ȋncadrează de la stȃnga la dreapta și invers, ȋn spectrul stilistic.

Am observat o iubire faţă de baroc, chiar de rococo, compoziţii ȋncărcate, colorate cu tendinţa spre kitsch intelectual sau visual….dar nu aș putea spune de ce, dar mie ȋmi sunt simpatice aceste fantezii.

Poate că nu au pretenţii de capodopere sau poate pentru că unii creatori visează cu ochii deschiși spre niște lumi personale, mai bune decȃt cea reală.

Abstract, pop art, suprarealism, găsim o multitudine de abordări ale acestei arte care probabil ca atrage

și prin “mecanica” sa, căutarea imaginilor sursă, tăiatul cu foarfeca, kilogramele de lipici sau mai nou folosirea mai prozaică a soft-urilor de imagine.

Arta colajului modern pornește odată cu Picasso și Braque care prin 1910 au ȋnceput să atașeze pe un fundalul unui tablou, diverse bucăţele de hȃrtie, textile, lemn etc.

O artă de mai mult de 100 de ani, colajul se simte bine ȋn secolul XXI, reprezentarea sa numerică și conceptuală fiind din ce ȋn ce mai bogată, experimental-intens și bucuria de a-l privi, intensă.

 

 

 

Colaje de: Emma Williams, Raphael Vicenzi, Michael (Micha) Shafir, Randy Mora, Rebecca Hawkes și artiști anonimi

Posted by on mai 30, 2018. Filed under ARTE VIZUALE,HOME,NEWS. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry