Vrancea – Raportul de activitate al lui Bacinschi, un masacru gramatical!

Decebal Bacinschi

Decebal Bacinschi

 

Doi din cei trei edili ai municipiului Focşani şi-au prezentat rapoartele de activitate pe anul trecut. Dacă primarul Decebal Bacinschi a ales să umple ediţia din martie a Revistei Focşanii cu un material copiat în mare parte după cel din 2012, din care nu lipsesc greşelile gramaticale, inadvertenţele şi limbajul de lemn, viceprimarul Tudorel Trofin şi-a promovat realizările, atâtea câte au fost, pe reţeaua Facebook, cu precizarea că, în curând, raportul va putea fi studiat şi pe pagina oficială a municipalităţii, focsani.info. Din raportul edilului-şef aflăm că în 2013 şi-a demonstrat pe deplin latura sa social-democrată, pentru că se laudă că bugetul s-a îndreptat în special către „gospodăria comunală, învăţămant şi protecţie socială”.

Primarul spune:

Pentru anul 2013, procesul de elaborare şi execuţie a bugetului Municipiului Focşani bazat pe atragerea cetăţenilor la actul decizional, a avut în vedere creşterea valorii informaţionale a acestuia, îmbunătăţirea rolului alocativ prin repartizarea transparentă a fondurilor bugetare în funcţie de priorităţile sectoriale, urmărindu-se satisfacerea la un nivel acceptabil a tuturor categoriilor de cheltuieli, iar pe parcursul anului, prin rectificări de buget acordarea unei mai mari importanţe cheltuielilor din domeniul gospodăriei comunale, învăţămantului şi protecţiei sociale a populaţiei”

Acesta face referire, din nou, în raportul său de activitate la viziunea mai mult SF a Stategiei de Dezvoltare 2007-2013 a municipiului. Cu alte cuvinte, Bacinschi ar fi încercat să asigure Focşaniului „o economie puternică şi modernă, cu afaceri care creează bunăstare economică sustenabilă şi oportunităţi de angajare pentru toţi membrii comunităţii” sau „un centru atractiv, preţuit de către toţi cetăţenii săi şi cu adevărat memorabil pentru vizitatori” ori „excelenţă în protecţia mediului prin plasarea mediului în centrul deciziilor sale”, ca să cităm numai o parte din particularităţile pe care ar fi trebuit să le îndeplinească oraşul Focşani pană anul trecut. Totuşi, anul 2013 a fost un an în care primarul a încercat să evite o fiscalitate ridicată, dar în acelaşi timp să îmbunătăţească sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor. Nu ştim cat de realistă este încercarea primarului de „atragere de surse suplimentare de finanţare”, după cum se arată în raport.

Activităţile primarului Decebal Bacinschi din 2013 sunt pline de contradicţii ceea ce demonstrează cată atenţie oferă municipalitatea comunicării oneste cu cetăţenii.

În raport se arată:

Bugetul pe anul 2013 a adoptat o viziune programatică, deschisă spre nevoile resimţite ale cetăţenilor, fiind elaborat printr-o largă participare cetăţenească”

Dacă vă întrebaţi ce înseamnă largă participare, aflaţi tot de la Decebal Bacinschi.

În raport:

În elaborarea bugetului municipiului Focşani pe anul 2013, primăria a parcurs toate etapele pentru promovarea unui proces bugetar transparent. Pe data de 20 martie 2013, în Sala de şedinţe a Consiliului Local al municipiului Focşani, în prezenţa a circa 146 participanţi (sic!) – cetăţeni, preşedinţi, administratori ai asociaţiilor de proprietari, directori şi contabili şefi ai instituţiilor subordonate, mass media, s-a desfăşurat dezbaterea publică a proiectului de buget”

A se remarca exprimarea coerentă şi corectă a celor care au realizat acest raport, care consideră că „circa 146 cetăţeni”, dintre care majoritatea funcţionari ai primăriei, a fi o „largă participare”. Bine că n-au fost circa 146,5 cetăţeni! Foarte probabil primarul n-a citit ceea ce oamenii de la comunicare s-au străduit să scrie.

La rândul său, viceprimarul liberal al Focşaniului, Tudorel Trofin, spune că, în 2013, 76 de cetăţeni (fix acest număr, nu circa), au venit la el în audienţă, cu diferite probleme. Cei mai mulţi i-au cerut edilului locuinţe şi locuri de muncă. Anul trecut, Tudorel Trofin a fost desemnat să se ocupe şi de coordonarea activităţii municipalităţii în proiectul „Marea debarasare”, cand s-au colectat peste 9.400 de kg de deşeuri de echipamente electrice şi electronice. Trofin aminteşte şi de vizitele efectuate în calitate de viceprimar în Slovenia şi Grecia.

Trofin spune:

Am reprezentat Primăria municipiului Focşani, în vizita din Slovenia 1- 4 iulie 2013. Un raport amănunţit am prezentat la momentul respectiv. Concluzionând, deşi s-au desprins din vechea Iugoslavie în 1991, au avut o evoluţie semnificativ mai bună decât România, fapt ce se poate dovedi cu principalii indicatori ai macroeconomiei. O ţară curată, verde şi primitoare, cam astea ar fi adjectivele oportune. Consider că pe lângă relaţiile economice şi culturale ce se pot stabili cu comunităţi din Slovenia, oportunitatea cea mai mare o reprezintă eficientizarea activităţii administraţiei publice locale, lucru pe care nu am reuşit să-l aprofundez în cele doar două zile de contacte. Sper însă ca experienţa mea să folosească pe viitor celor care vor înţelege şi vor considera oportun să cunoască mai în amănunt activitatea administraţiilor publice slovene şi să vedem cum putem câştiga şi noi, dar şi ei, din experienţa dobândită în decursul anilor. Am reprezentat Primăria municipiului Focşani, în vizita din Messolonghi – Grecia, 8-11 octombrie 2013. Considerând experienţa oraşului Messolonghi în relaţiile internaţionale, oraşul fiind înfrăţit cu Schöfflisdorf din Elveţia, Famagusta şi Morphou din Cipru, Lawrence din Kansas -USA şi Gedling din Anglia, un atu important în deschiderea pe care Focşaniul vrea să o arate pentru relaţiile internaţionale, consider benefică înfrăţirea celor două oraşe. Dacă vom considera oportună aderarea la IAPMC, noua poziţie obţinută de Panagiotis Katsoulis Primarul Oraşului Messolonghi, cea de vicepreşedinte, ar fi încă un avantaj pe care l-am putea exploata”

Viceprimarul are cuvinte destul de dure şi pentru funcţionarii din primărie despre care susţine că nici pană în prezent nu au redactat un proiect de hotărare pentru aderarea Focşaniului la o asociaţie internaţională.

Trofin:

Faţă de cele prezentate mai sus, am propus elaborarea unui proiect de hotărâre în luna noiembrie cu subiectul aderarea oraşului nostru la Asociaţia Internaţională a Oraşelor Mesagere a Păcii, însă nici până în acest moment, 25.03.2014, acest proiect nu a fost redactat de aparatul de lucru al Primăriei municipiului Focşani”

Poate că funcţionarii respectivi erau ocupaţi cu alte hartii de plimbat între birouri sau cu vizite în timpul programului de lucru pe la fabrici de confecţii din oraş, care au şi magazine. Primăria Focşani mai are încă un viceprimar, Ionel Gabriel Necula, PSD, care însă nu şi-a publicat deocamdată raportul de activitate pe anul trecut.

 

 

 

Sursa: Ziarul de Vrancea.

Posted by on April 1, 2014. Filed under ADMINISTRATIE,Breaking News,Local,POLITICA,Ştiri,Vrancea. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry