Ianukovici a dat ordinul de reprimare a manifestanţilor din Piaţa Independenţei

Viktor Ianukovici

Viktor Ianukovici

 

Noile autorităţi proeuropene din Ucraina au acuzat în mod direct Rusia şi pe fostul preşedinte ucrainean prorus Vikto Ianukovici de tirurile în care au fost ucise aproape 90 de persoane, la sfârşitul lui februarie, în operaţiuni de reprimare ale manifestanţilor în Piaţa Independenţei (Maidan), la Kiev, relatează AFP.

Şeful serviciilor ucrainene de securitate, Valentin Nalivaişcenko, într-o conferinţă de presă în care a prezentat rezultatele preliminare ale anchetei asupra tirurilor soldate cu morţi la Maidan:

Ianukovici a dat ordinul criminal pentru operaţiunea «antiteroristă de la 18 şi până pe 20 februarie, autorizând folosirea armelor împotriva manifestanţilor. Agenţi FSB (serviciile secrete ruse) au participat la planificarea şi punerea în aplicare a aşa-zisei operaţiuni antiteroriste”

FSB a dezminţit imediat.

Serviciul de presă al FSB, contactat de agenţia RIA Novosti:

Fie ca aceste declaraţii să rămână pe conştiinţa serviciilor de securitate ucrainene”

Nalivaişcenko a dezvăluit atât prezenţa în baze aparţinând serviciilor de securitate ucrainene (SBU), la vremea respectivă loiale regimului Ianukovici, a unor echipe din cadrul FSB, în decembrie 2013 şi ianuarie 2014, cât şi livrarea unor echipamente militare şi arme cu două avioane, provenind din Rusia, pe 20 ianuarie.

“Totul a fost coordonat de către membrii forţelor de ordine” ucrainene, a adăugat ministrul de Interne Arsen Avakov. El a declarat că fostul ministru de Interne Vitali Zaharcenko a coordonat personal acţiunea organizată de “tituşki”, susţinători ai lui Viktor Ianukovici.

Anterior, Parchetul General al Ucrainei a anunţat arestarea a 12 membri ai unei unităţi de elită din cadrul fostelor forţe speciale antirevoltă “Berkut”, suspectaţi că sunt implicaţi în crimele comise în februarie.

 

 

 

Sursa: Mediafax.

Posted by on April 3, 2014. Filed under Breaking News,Internaţional,POLITICA,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry