Site-ul Administraţiei prezidenţiale ruse a fost făcut ţăndări. De cealaltă parte, Zuckerberg are probleme cu Guvernul american. Fondatorul Facebook: „L-am sunat pe preşedintele Obama!”

COPERTAhacking

 

O serie de atacuri cibernetice coordonate de către hackeri au făcut ţăndări serviciile web ale administraţiei prezidenţiale a Rusiei şi a băncii centrale, anunţă astăzi agenţia Ria Novosti, citând un oficial de la Kremlin.

Oficialul rus:

Are loc un atac puternic. Luăm măsuri pentru a restabili funcţionarea normală a site-ului”

În această dimineaţă, Banca Centrală a Rusiei afirma, într-un comunicat, că site-ul său era deconectat de aproximativ o oră, în urma unei ofensive fulminante asupra serviciilor sale, precizând, însă, că originea atacului nu fusese încă stabilită. Potrivit Ria Novosti, la această oră ambele site-uri par a funcţiona în parametri normali. Ipoteza privind natura atacurilor cibernetice este corelată de specialişti cu situaţia din Crimeea, unde, în ultimele săptămâni, trupe mascate, considerate a fi sub comanda Kremlinului, au confiscat mai multe baze militare, urmând ca în acest sfârşit de weekend să aibă loc un referendum privind posibila secesiune a Ucrainei şi anexare a Peninsulei de la Marea Neagră de către Rusia. De altfel, astfel de atacuri reprezintă o obişnuinţă în relaţia dintre Federaţia Rusă şi fostele ţări-satelit ale defunctei Uniuni Sovietice. De pildă, în 2007, mai multe site-uri din Rusia, printre care şi cel al Guvernului, au fost distruse de către hackeri în timpul unei dispute privind relocarea unui monument închinat soldaţilor sovietici din capitala Estoniei, Talinn.

 

 Revolta lui Zuckerberg

markzuckerberg

Mark Zuckerberg

 

De cealaltă parte a baricadei geopolitce, tot pe probleme legate de spaţiul cibernetic, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, l-a sunat pe preşedintele american Barack Obama pentru a se plânge de “ameninţarea” pe care o reprezintă pentru Internet practicile Guvernului american, în contextul multiplicării dezvăluirii unor vaste programe de spionaj, titrează Mediafax.

Mark Zuckerberg, pe pagina personală de Facebook:

L-am sunat pe preşedintele Obama pentru a-mi exprima frustrarea cu privire la pagubele create de către Guvern pentru viitorul nostrum, al tuturora. Din păcate, se poate spune că va fi necesar mult timp pentru o reformă reală. Guvernul american ar trebui să fie un campion (în promovarea) Internetului, nu o ameninţare. Este necesar ca ei să fie mai transparenţi cu privire la ceea ce fac, altfel oamenii îşi vor imagina ceea ce este mai rău”

Furia fondatorului celei mai importante reţele de socializare online relevă tensiunile tot mai mari dintre sectorul tehnologic şi Guvern, în urma unei serii de dezvăluiri despre programe de supraveghere create de către agenţii americane de informaţii, ca de exemplu NSA. Miercuri, Glenn Oswald, un fost jurnalist la The Guardian, nume cu ecou în scandalul NSA, a scris miercuri pe site-ul revistei online Intercept despre utilizarea la scară mare a unor virusuri informatice pentru extragerea unor date din reţele telefonice sau pe Internet, pe baza unor documente transmise de către fostul consultant al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA) Edward Snowden. În anumite cazuri, NSA ar fi imitat pagini Facebook pentru a introduce aceste virusuri în calculatoare.

În mesajul postat pe pagina personală de Facebook, Zuckerberg subliniază că majoritatea navigatorilor pe Internet şi firmelor cooperează “în vederea creării unui mediu sigur şi transformării spaţiului pe care îl împărtăşim într-unul şi mai bun”

Mark Zuckerberg:

De aceea sunt atât de tulburat şi atât de frustrat de informaţii despre comportamentul Guvernului american. Atunci când inginerii noştri muncesc fără încetare pentru ameliorarea securităţii, noi ne gândim să protejăm împotriva unor infractori, nu împotriva propriului Guvern. Pentru ca Internetul să rămână solid, este necesar să-i menţinem securitatea. De aceea, la Facebook consacrăm multă energie pentru a ne transforma serviciile şi Internetul per ansamblu într-un spaţiu mai sigur şi (mai) securizat. Criptăm comunicaţiile, utilizăm protocoale securizate, încurajăm oamenii să utilizeze diverse mijloace de identificare şi facem totul pentru a ajuta la soluţionarea problemelor pe care le descoperim la servicii terţe”

 

 

Posted by on March 14, 2014. Filed under CULTURA,headlines,Media,Ştiinţă şi Tehnologie,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry