Pătârlagele, mafia mea! Sau despre cum a luat naştere caracatiţa buzoiană

COPERTA

 

Articol de George LIXANDRU

 

De foarte mulţi ani, la Pătârlagele domneşte o stare de tensiune maximă atunci când vine vorba de cei care au condus ori păstoresc astăzi oraşul. Povestea e lungă, şi mai are încă multe necunoscute, o parte au fost elucidate în timp, altele ne străduim să le aducem la lumină şi cu ajutorul unor localnici care s-au săturat de „vrăjelile acestor primari de doi lei”, cum îi numesc ei, a căror singură religie e banul. Dar pentru a face viaţa mai uşoară cititorilor noştri, cât şi spre satisfacţia localnicilor care ne-au contactat, publicăm povestea acestei primării, cu toate datele aferente şi cu promisiunea că vom reveni în curând cu ceea ce se mai întâmplă la Pătârlagele în prezentul său atât de cenuşiu. Fiindcă avem toate elementele, singurul nostru merit fiind doar acela că le-am pus cap la cap, cu concluziile pe care locuitorii le-au tras.

Caracatiţa buzoiană… a început la Pătârlagele

 

Totul a început a început imediat după 1989, odată cu instalarea lui Valeriu Sârbu ca primar. Atunci, mulţi locuitori ai oraşului, ajunşi la Primărie cu demersuri de obţinere a titlurilor de proprietate pe terenurile moştenite de la părinţi, terenuri despre care ştiau că se află în apropiere de Pătârlagele, s-au trezit cu surpriza că nu mai există pământ de atribuit în locaţiile cunoscute de ei chiar de la părinţi, pentru că Sîrbu şi prietenii au pus monopol pe hectare întregi de teren, livezi, dar şi pe clădiri, pe cantina din oraş şi alte spaţii importante. Degeaba au prezentat acte de proprietate vechi, sfinte. Au fost ignoraţi ori amânaţi la sfântul aşteaptă cu rezolvarea. Ba chiar, Ion Gherghiceanu, actualul primar, le-a spus răspicat că nu ar mai fi valabile pe motiv că „sunt vechi”. În afacerile necurate cu terenurile şi clădirile din Pătârlagele, un rol important, conform declaraţiilor localnicilor, l-au avut şi îl au Laurenţiu Dobrică, Ion Vasile, Boşcodeală şi finii lui, Alexandru Adrian şi Alexandru Marian, dar şi un poliţist de-al locului, Cosmin Toma. Despre finii lui Boşcodeală, oamenii spun că se ocupă de reabilitarea unui spaţiu din curtea Spitalului din Pătârlagele, acum devenit „spital de lux”, cu toate că are o denumire destul de cucernică: Sfântul Sava. Încrengătura din Pătârlagele devine din ce în ce mai interesantă, iar scoaterea la iveală a adevărului este o adevărată provocare.

Gazolină pe post de motorină

laurentiu-dobrica

Laurenţiu Dobrică

 

Fostul primar Valeriu Sîrbu a fost contabilul lui Laurenţiu Dobrică, despre care oamenii spun că, la începutul afacerilor sale, pe vremea când abia dăduse jos şorţul de ospătar, ar fi avut o staţie de alimentare, un PECO unde combina gazolina cu combustibil tip III şi o vindea sub formă de motorină, iar la controale, pentru probe, dădea combustibil cumpărat de la LONIMPEX SRL Pătârlagele. Despre Sîrbu spun locuitorii că i-ar fi fost lui Dobrică de foarte mare ajutor. Se pare că, pentru muşamalizarea falsurilor, se iscau incendii în care dispăreau documente importante. În mod bizar, după instalarea lui Sîrbu în scaunul de primar, la ceva vreme, Primăria a fost inundată şi multe acte au dispărut sau au fost deteriorate astfel.

Spital privat, de lux, pentru cetățeni care nu au banii necesari nici măcar pentru banala aspirină

spital

Spitalul Pătârlagele

 

Ideea că se vor închide spitalele sau vor fi vândute, iar ei vor fi obligaţi să scoată mai mulți bani din buzunar pentru serviciile sanitare, a scos în stradă mii de oameni din toată țara. Măsurile de reformare a sistemului sanitar din România,  gândite anii trecuţi de PDL, au fost imediat retrase, cetățenii marcând în acest fel prima victorie în lupta cu Puterea. Croită pe calapodul democrat-liberalilor, peneliştilor din Buzău le-a venit ideea să sprijine vânzarea Spitalului Pătârlagele, Cristi Bîgiu, actualul preşedinte al CJ Buzău, pe atunci senator de Buzău, intervenind pe lângă fostul ministru al Sănătății, Ladislau Ritli, pentru a facilita vânzarea spitalului. În fapt, inițiativa penelistului Cristi Bîgiu, de a ”salva” – vezi, Doamne! – spitalul din Pătârlagele, are în spate interese financiare încă neclare. Mai exact, nu putem spune cât la sută din paternitatea ideii are la bază interese financiare și cât la sută lipsa totală de inspirație. Ideea de a face un spital privat în locul unuia public este dezastruoasă, dacă ne gândim la faptul că locația sa este într-o zonă rurală, caracterizată ca foarte săracă. E drept că, pe hârtie, Pătârlagele este oraș, dar locuitorii săi au mijloacele și infrastructura administrativă de tip rural. Atunci, mândru de isprava sa, Bîgiu le-a explicat jurnaliștilor că 30 de paturi din spitalul respectiv vor fi subvenționate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, pentru oamenii fără posibilități materiale. De unde rezultă ideea măreață că restul până la 45 000 de oameni, cât însumează zonele arondate Spitalului Pătârlagele, sunt oameni care își permit să plătească spitalizarea în regim privat.  Mai pe înțelesul tuturor, preşedintele Consiliului Județean, Cristinel Bîgiu a făcut un spital privat, de lux, pentru cetățeni care nu au banii necesari nici măcar pentru a-şi cumpăra banala aspirină! În realitate,băieţii deştepţi au dat un tun imobiliar, punând mâna pe o bucată de pământ de aur, în centrul celei mai titrate localităţi de pe Valea Buzăului. Aşa se face că un spital care poartă numele unei fundaţii de caritate, în speţă „Sfântul Sava”, a devenit un spital al diavolului. Se mai zvoneşte că, în urma acestei tranzacţii, penelistul Ion Gherghiceanu, actualul primar al Pătârlagelui, i-a cumpărat un apartament fiului său la Buzău. Evident, cu bani  din salariul său de bugetar.

Preotul Mihai Milea, un pion pe tabla de şah a mafiei buzoiene

mihai-milea

Preotul Mihai Milea

 

Spitalul Pătârlagele are o vechime de peste o sută de ani şi la momentul închiderii se autofinanţa foarte bine. A fost închis la 1 aprilie, ca apoi să fie dat degeaba Fundaţiei Sf. Sava din Buzău, în spatele căreia, se pare, sunt şi persoane vizate de D.N.A.. Alături de acestea apare şi preotul Mihail Milea, cel care prin fundaţia respectivă a iniţiat, menţinut şi dezvoltat nenumărate proiecte caritabile. Fundaţia patronează şi Spitalul Sf. Sava din Pătârlagele, iar alăturat de Spital, într-o clădire reabilitată de finii lui Boşcodeală, un alt așezământ pentru persoane vârstnice.

Dai un leu, câştigi un miliard

 

Un alt spaţiu pe care au pus labele băieţii deştepţi din Pătârlagele este chiar în spatele fostei Şcoli generale din Sibiciu. Este vorba de fosta magazie de lemne din spatele Căminului Cultural. Acolo, rudele lui Valeriu Sîrbu au deschis magazin şi bufet. Chiar în spatele Şcolii Generale. Ulterior Şcoala a fost desfiinţată, despre clădirea părăsită oamenii spunând că ar putea fi şi ea vizată de aceeaşi băieţi care au pus monopol şi pe gostatul din Sibiciu şi alte terenuri şi clădiri din zonă. Tot pe Dobrică îl acuză că a fost implicat în vânzarea terenului pe care în prezent se află un supermarket, teren ce aparţinea Primăriei Pătârlagele. Se pare că Sîrbu i-a vândut terenul la un preţ de nimic lui Dobrică pentru ca, apoi, Dobrică să ia lozul cel mare de la patronii supermarketului.

După Sârbu, Gherghiceanu

ion-gherghiceanu

Ion Gherghiceanu

 

Actualul primar al Pătârlagelui, Ion Gherghiceanu este de meserie tehnician veterinar. De la Valea Lupului şi până la Pătârlagele, a dat tot pământul gratuit  unei firme care varsă în buzunarul său bani cu nemiluita. Pavelele care au fost puse în Pătârlagele au costat  multe miliarde, chiar dacă sunt second hand. Gurile rele susţin că ele ar costa 60 de miliarde de lei vechi, umplând astfel buzunarele aceluiaşi Laurenţiu Dobrică, dar şi pe cele ale lui Florentin Lungu, primarul de la Nehoiu.

În campanie, locuri de muncă, după, numai unii mănâncă!

circ

 

Economic, Pătârlagele este un oraş mort. Atât Sârbu, cât şi Gherghiceanu nu au fost în stare să atragă investitori serioşi pentru pătârlăgeni, nu au putut să profite de potenţialul pe care îl oferă cu generozitate zona. Scârbiţi, oamenii valoroşi de aici stau deoparte, fără să se implice. Privesc ceea ce se întâmplă cu indiferenţă ori dispreț, nerealizând că la rândul lor poartă o vină. Vina de a nu se implica. Şi, totuşi, aproape că le dăm dreptate. Toate campaniile electorale ale alegerilor de tot felul care s-au desfăşurat anul trecut la Pătârlagele, au avut un singur refren: locuri de muncă! De atunci, însă, nimeni nu a mai auzit de Doina Tudor, acum senatoare pe colegiul din care face parte Pătârlagele, iar pe atunci îndrăgostită de Valea Buzăului. Nimeni nu i-a mai văzut nici pe deputatul George Scutaru  şi nici pe preşedintele CJ Buzău, Cristi Bîgiu.

Cultura partidelor ca… partidă

liceul-radu-vladescu

Liceul “Radu Vlădescu”

 

În oraşul celebrei artiste Coca Andronescu, incultura este la ea acasă. Liceul teoretic Pătârlagele, unul dintre cele mai frumoase şi mai bune licee din judeţul Buzău, competitiv chiar la nivel naţional, a primit numele Radu Vlădescu la sugestia şi iniţiativa prof. Marius Râpeanu, care a contactat familia omului de ştiinţă, acum locuind în Franţa, şi a cerut acceptul acesteia pentru ca liceul să poarte numele marelui savant. Ulterior, în urma unor sforării abil orchestrate de profesoara Nicoleta Albu, Marius Râpeanu a fost înlăturat de la catedră, apoi şi de la conducerea liceului, „uitându-se” că profesorul nu a avut picaţi la examenele de bac niciun elev de-al său, în toată cariera. Şi pentru că toate aceste mizerii trebuiau să poarte un nume, li s-au spus Gherghiceanu, Ivan sau Diaconu (fost propagandist comunist, astăzi liberal), „intelectualii” care conduc astăzi destinele acestui frumos oraş. Aici, ni se pare necesar să menţionăm că profesoara Nicoleta Albu este „adânc” proţăpită în politica locală; şi-a lăsat amprenta cam prin toate partidele care i-au oferit un anume gen de partidă: după ce ani în şir a pupat pulpana lui Sârbu, la PSD, a devenit peste noapte PDL-istă, ca acum, animată de acelaşi pupincurism greţos, Nicoleta Albu să fie o studioasă conştiincioasă a marilor realizări gherghiceniste de la PNL.

…şi ca act… notarial

 

Anii trecuţi, Ion Gherghiceanu a mutat, aiurea, Biblioteca orăşenească din spațiul destinat special ei pentru această activitate, făcând loc unui birou notarial. Fericita beneficiară a acestui „act caritabil” al primarelui de la Pătârlagele este Aura Liliana Gavrilă. Nimic nou sub soare, o să ziceţi dumneavoastră. În fapt, prin această inedită mişcare, Gherghiceanu şi-a asigurat protecţia PNL pentru alegerile locale de anul trecut, întrucât madam Gavrilă este soţia secretarului judeţului Buzău, Mihai Laurenţiu Gavrilă, care, la rândul lui este mâna dreaptă a preşedintelui PNL Buzău şi totodată al Consiliului Judeţean Buzău, Cristi Bîgiu. V-aţi dumirit? Aşadar, băieţii deştepţi merg pe principiul „ăștia înghit orice”!

Gheorghe Ivan, viceprimarul de la Pătârlagele a furat un telefon mobilchiar din biroul notarului public Aura Liliana Gavrilă

 

Fără a se jena de faptul că, totuşi, este viceprimarul oraşului şi se află în biroul unui notar public, Gheorghe Ivan a furat telefonul mobil, după care a plecat fericit la primăria aflată peste drum. Nu ştim cu ce scop se afla viceprimarul în incinta biroului notarial, putându-se spune că trecuse pe acolo în interes de partid, avându-se în vedere apartenenţa liberală a celor doi. Cert este că în ziua aceea, hoţul se afla în biroul Aurei Liliana Gavrilă, unde mai erau două doamne venite pentru un act notarial. La un moment dat, femeile au plecat, uitând neglijent un telefon mobil valorând mai multe zeci de milioane de lei pe biroul notăriţei. Pe drum, şi-au dat seama că le lipsește telefonul şi, speriate, s-au întors repede la biroul notarial, dar nu l-au mai găsit. Când l-au întrebat pe viceprimar dacă știe ceva de soarta telefonului, acesta a ridicat din umeri şi a dat să plece sub pretextul unei nevoi urgente. Abia la vociferările şi ameninţările celor două doamne şi-a recunoscut fapta, înapoindu-le mândreţea de telefon. Probabil, de 5 ani de când este mâna dreaptă a lui Gherghiceanu, acesta l-a iniţiat şi în domeniul său de suflet: găinăriile!

O primărie ca un CAP

 

Astfel, Primăria Pătârlagele e ca un imens CAP păstorit de un fost tehnician veterinar, Ion Gherghiceanu şi un fost secretar UTC, Gheorghe Ivan. Este memorabilă, spun cârcotaşii, o ceartă, întâmplată anii trecuţi la restaurantul Siriu din Pătârlagele, dintre Gherghiceanu şi Lungu de la Nehoiu. La mijloc erau banii pe copacii din faţa restaurantului şi spectacolele de revelion, pe banii primăriei, când vin nume grele din lumea artistică, iar câştigul celor doi este fabulos pentru amărăștenii din Pătârlagele.

 

 

Posted by on March 25, 2014. Filed under ADMINISTRATIE,Buzău,headlines,POLITICA. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry