Începând din mai, Fukushima va deversa apa subterană în mare

CentralaFUKUSHIMA

 

Compania Tokyo Electric Power, care administrează centrala nucleară de la Fukushima, se pregăteşte să deverseze în mare apa subterană pompată în amonte de instalaţiile centralei, înainte ca ea să fie contaminată, operaţiune care va începe în luna mai, scrie presa niponă.

Aproape 400 de tone de apă subterană intră în fiecare zi în clădirile centralei atomice, crescând astfel cantitatea de apă contaminată în contact cu echipamentele, apă care trebuie apoi stocată şi decontaminată, sarcină imposibil de realizat.

Pentru a rezolva parţial această problemă, compania Tokyo Electric Power (TEPCO) şi autorităţile nipone au pregătit un plan de “deviere”, care constă în pomparea apei subterane în amonte de instalaţii, stocarea ei temporară pentru a fi controlată dacă este radioactivă şi, în final, dacă este curată, deversarea în Oceanul Pacific.

Asociaţiile de pescari din Fukushima şi-au dat marţi acordul de principiu pentru aceste proceduri, dar cu anumite condiţii.

Potrivit cotidianului Nikkei, operaţiunea, propusă în urmă cu un an, dar refuzată atunci de pescari, urmează să fie pusă în aplicare în luna mai.

Ea va permite reducerea cu 100 de tone a cantităţii zilnice a apei nou contaminate.

Cu toate acestea, problema majoră a volumului crescut de apă radioactivă acumulată la centrala Fukushima este departe de a fi rezolvată, cu atât mai mult cu cât sistemul de tratare a apei, ALPS, nu este fiabil şi se confruntă cu o serie de defecţiuni.

 

 

 

Sursa: Mediafax.

 

 

Posted by on March 26, 2014. Filed under Breaking News,CULTURA,Internaţional,Religie şi Civilizaţie,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry