I-au venit de la Bucureşti „recomandările” lui N. Constantinescu: a fost săltat cu duba într-o scenografie „american assault”. Preşedintele CJ Constanţa a spus: „Normal că mi-e frică!”

COPERTA

 

Zile de recviem pentru baronul de Constanţa Nicuşor Constantinescu. Preşedintele CJ Constanţa a fost reţinut ieri, cu propunere de arestare preventivă, de către procurorii anticorupţie, fiind însă eliberat astăzi, după ce Tribunalul Bucureşti a decis că magnatul constănţean va fi cercetat sub control judiciar. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Ca şi în cazul precedentului „pelerinaj” al lui Nicuşor Constantinescu până la sediul DNA, în luna ianurie 2014, totul s-a lăsat, şi de această dată, cu tam-tam şi jale victimizantă. Pătimaşul baron a fost adus ieri la sediul central al DNA, după ce procurorii anticorupţie au desfăşurat o acţiune de percheziţie la CJ Constanţa şi la locuinţa lui Constantinescu, şeful instituţiei fiind urmărit pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu contra interesului public și 21 de infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Constantinescu, la intrarea în sediul DNA, citat de Mediafax:

Nu ştiu pentru ce am fost adus, mi se va aduce la cunoştinţă”

Întrebat dacă se teme că va fi arestat, preşedintele CJ Constanţa a spus:

Normal că mi-e frică”

Nicuşor Constantinescu a mai fost întrebat de jurnalişti dacă ar putea suporta regimul de detenţie. Baronul a răspuns, stropşind cuvintele într-un gâfâit nevrotic:

Eu suport orice”

Din rechizitoriul DNA reiese că în perioada 2011 – 2013, „Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a refuzat în mod repetat să pună la dispoziţia auditorilor Curţii de Conturi documentele şi informaţiile solicitate, împiedicând astfel efectuarea a 3 controale incluse în programul de activitate al acestei instituții”. De asemenea, potrivit rechizitoriului, „a fost creat un folos necuvenit Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa, constând în faptul că activitatea sa a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat RAJDP Constanţa din resursele publice în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei. Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului și care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA”. Printre altele, DNA mai informează că „în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 12 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale, prin aceste acțiuni producând un prejudiciu de aproximativ 30.000.000 euro”.

În ceea ce-l priveşte pe şeful Regiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, Adrian Gâmbuţeanu, ridicat şi el de procurorii DNA ieri, în urma percheziţiilor care au avut loc la sediul instituţiei, Tribunalul Bucureşti a dispus în cazul său arestul preventiv. Procuroii anticorupţie îl acuză Gâmbuţeanu de complicitate în actele de abuz în serviciu ale preşedintelui CJ Constanţa.

 

 Prima “luare pe sus”

dna

 

S-a petrecut în urmă cu două luni, în ianuarie. Nicuşor Constantinescu a fost ridicat din faţa Prefecturii Constanţa în prezenţa avocatului său. Motivul acţiunii în forţă l-a constituit sfidarea fără precedent din partea baronului, care refuzase de două ori să se prezinte la DNA Constanţa, cu toate că, de fiecare dată, fusese citat legal. Reacţia lui Nicuşor Constantinescu a fost una tipică baronului de Constanţa, acesta cerând nici mai mult, nici mai puţin decât desfiinţarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Evident, Constantinescu a cerut desfiinţarea prin “lege”. Pasul numărul doi pe care baronul l-a făcut extrem de rapid a fost acela de a-şi aduce aminte că este bolnav. Partea interesantă, însă, a venit după această abordare. Constantinescu a afirmat că natura bolii sale necesită un tratament în străinătate. Cu toate că, aproape lătrând răguşit, preşedintele CJ Constanţa a amintit publicului câte lucruri măreţe a făcut pentru spitalele din Constanţa, baronului îi puţea un tratament în spitalele în care a investit bani publici, preferând străinătatea. Dar procurorii i-au interzis părăsirea ţării. Apoi, în presă se spune că i-au aprobat-o. Apoi, tot în presă, peste o zi, se spunea că i-a fost refuzată. Apoi, tot în presă, pe 23 ianuarie, a apărut ştirea că plecase în Statele Unite pentru investigaţii medicale, avocatul lui Nicuşor Constantinescu precizând că interdicţia de a părăsi ţara urma să intre în vigoare de la 1 februarie.

În acele zile de grave premoniţii detenţionare, primarul Constanţei, Radu Mazăre, edilul-geamăn al lui Nicuşor Constantinescu, tuna împotriva Direcţiei Naţionale Anticorupţie, spunând că instituţia ar trebui desfiinţată.

Mazăre, citat de Replica:

La mine sunt numai autosesizări şi în dosarul mare de la Bucureşti este tot autosesizare. Nimeni nu se plânge, nimeni nu spune că i-am cerut ciubuc, dar ăsta este sistemul. Cred că da, în opinia mea, da, ar trebui desfiinţată. Din câte ştiu eu, nu există decât în vreo două ţări europene, în rest nu mai există. Ori, la maniera la care acţionează la ordin şi de zece ani de zile chinuie numai o anumită… nu e în regulă ce se întâmplă. Fără discuţie. Pentru că am să spun şi de ce. Spre exemplu, în dosarul în care l-au ridicat ca nişte animale pe Nicu, el fusese cercetat de Parchet şi a primit NUP. După care DNA s-a reautosesizat şi a redeschis dosarul. Bătaie de joc!”

 

 Un posibil scenariu

liviu-dragnea

 

La bursa interpretărilor circulă următorul scenariu: mutările “extravagante” făcute în preajma unor nume grele din PSD, precum Nicuşor Constantinescu sau Radu Mazăre, sunt consecinţa unor epurări din interiorul partidului duse de Victor Ponta împotriva principalului său contracandidat, Liviu Dragnea. Dacă această supoziţie este adevărată, atunci o altă supoziţie, care circulă pe calea undelor ciripitoare în backstage-ul politicii brăilene, ar putea deveni şi ea în curând o realitatea palpabilă: faptul că preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, considerat a fi un alt “om” de-al lui Dragnea, se află pe buza prăpastiei, pregătindu-i-se o posibilă debarcare de la manetele Consiliului Judeţean. Un detaliu concludent privind perspectiva căderii în dizgraţie la centru a baronului de Brăila deja există: eşecul, al doilea la număr, după cazul Gheorghi Obreja, pe care Gheorghe Bunea Stancu l-a înregistrat în avea ultimul cuvânt în chestiunea numirii noului prefect, Vasilica Vîlcu. De altfel, lacomul baron care stăpâneşte “poporul brăilean” are şi el piciorul prins într-o capcană de urs: a fost trimis în judecată, alături de omul de afaceri Ioan Niculae, în celebrul dosar “Mită la PSD”. Bunea Stancu, în calitate de preşedinte al organizaţiei PSD Brăila, este acuzat de trafic de influenţă pentru 1 milion de euro de la omul de afaceri Ioan Niculae pentru campania prezidenţială a lui Mircea Geoană din 2009.

 

 Rewind: Catastiful declaraţiilor elucubrante ale baronului Nicuşor de-a lungul timpului

nicusor

 

Nicuşor Constantinescu, despre primarii incompatibili:

Directiva europeană nu că dă voie aleşilor locali să participe, ci îi obligă să participe în toate structurile care deservesc interesele cetăţenilor care i-au ales. Sunt de acord cu domnul Antonescu (Crin Antonescu – preşedintele PNL – n.r.) şi am spus-o de mai multe ori. Se vor amnistia administrativ, inclusiv primarii în funcţie, consilierii locali şi şefii de consilii judeţene care sunt în această incompatibilitate. Se anulează, în final, deciziile ANI”

Nicuşor Constantinescu, referitor la decizia suprinzătoare de demitere a procurorului Papici:

Nu mă întrebaţi pe mine, nu fac parte din structurile centrale. De ce mă întrebaţi pe mine? Întrebaţi-i pe cei care au prelungit, n-au prelungit. Dacă mă întrebaţi pe mine, eu i-aş da afară pe toţi afară mâine. Pe toţi, pentru că fac poliţie politică. Ştiţi cât cheltuie DNA pe an să mă înregistreze şi să mă filmeze pe mine, inclusiv pe noi toţi? Miliarde şi miliarde de lei noi. Şi vorba aia, funcţionează din vremea lui Adrian Năstase, de zece ani. Dacă aş decide eu, i-aş desfiinţa de mâine, de ieri. Toţi procurorii de la DNA au sicrie în spate!”

Nicuşor Constantinescu, cu privire la Lega ANI:

Susţin orice demers al tuturor administraţilor locale. Este vorba de legea ANI. S-a confirmat ceea ce am mai spus, referitor la Tratatul de la Nisa, adoptat în Parlamentul României. Acesta prevede că, dacă o lege a Uniunii Europene contravine unei legi naţionale, primează cea europeană. În speţă, legea europeană spune că orice ales local din UE, fie că este vorba de consilieri locali sau primari, viceprimari, preşedinţi de CJ şi vicepreşedinţi, sunt obligaţi să reprezinte comunităţile în toate structurile care deservesc comunităţile. Ca atare, legea naţională, cea din 2003, intră în contradicţie cu legea europeană”

Nicuşor Constantinescu, despre “Teoria centrului imaculat”:

Atrag atenţia că se vehiculează foarte multe lucruri eronate, există o împotrivire a unora de la Bucureşti, funcţionari care nu vor să nu mai depindem de ei la angajarea unui medic sau a unui profesor. E o tendinţă ca aleşii poporului să depindă de Bucureşti: astea sunt, de fapt, lupta şi diversiunile relativ la regionalizare. Nu se desfiinţează judeţele, se vorbeşte fără sens de baroni locali. Vorbele astea se aruncă prin teoria centrului imaculat, în care totul e curat la Bucureşti, iar noroiul este în teritoriu. Regionalizarea este necesară, trebuie să modificăm Constituţia şi trebuie să ne aliniem strategiei de dezvoltare regională a Uniunii Europene”

Nicuşor Constantinescu, despre decizia ANI, cea care l-a declarat în stare de incompatibilitate:

Este un abuz politic al lui Traian Băsescu şi al celor din PDL. Am văzut şi eu comunicatul. Aştept să vină decizia să fac contestaţie.”

Nicuşor Constantinescu, după ce a pierdut preşedinţia UNCJR:

Din păcate pentru mine, ceea ce am declarat vizavi de arierate şi în apărarea autorităţilor locale a deranjat Guvernul şi puterea, în general UNCJR, a deranjat Puterea, şi eu, ca secretar general al UNCJR, am deranjat când am luat apărarea autorităţilor locale, şi când era prim-ministru Adrian Năstase şi când era prim-ministru domnul Tăriceanu şi când era prim-ministru domnul Boc 1, Boc 2, Boc 3. Puterea nu suportă ca cineva să aibă verticalitatea să spună atunci când greşeşte, pentru că tocmai ăsta este rolul UNCJR-ului, să apere interesele autorităţilor locale”

 

 Şi o vorbă de duh şi de duhoare…

 

Zilele trecute, Nicuşor Constantinescu declara cu mândrie de nemuritor:

Eu şi domnul Mazăre nu primim indicaţii de la Bucureşti, ci recomandări”

 

 

Posted by on March 20, 2014. Filed under ADMINISTRATIE,Constanţa,headlines,POLITICA,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry