Grupul francez Total discută cu Lukoil pentru explorarea de petrol de şist în Rusia

SIST

 

Compania petrolieră franceză Total discută un parteneriat cu Lukoil pentru dezvoltarea unor proiecte de şist în Rusia, guvernul de la Moscova orientându-se către surse neconvenţionale pentru a compensa scăderea producţiei la exploatările vechi din zona Siberiei, potrivit Financial Times (FT).

Lukoil, cea mai mare companie energetică privată din Rusia, deţine licenţa de explorare petrolieră pentru uriaşa formaţiune de şist Bajenov, ale cărei resurse nu au fost încă dovedite. Bajenov este considerat cel mai mare zăcământ de şist din Rusia, care deţine cele mai mari rezerve petroliere de şist din lume, potrivit estimărilor Departamentului Energiei din SUA.

Surse apropiate situaţiei au declarat pentru FT că Lukoil şi grupul francez Total discută formarea unei companii mixte (joint venture) pentru a dezvolta proiecte din Rusia, dificile din punct de vedere tehnic, categorie în care sunt incluze zăcămintele petroliere de şist.

Sursele citate au subliniat că nu există nicio garanţie că în urma discuţiilor se va ajunge la un acord. Contactaţi de FT, reprezentanţii Total şi Lukoil au refuzat să comenteze informaţiile.

Cele două companii au început discuţiile pentru formarea unui parteneriat înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea şi ca Statele Unite şi Uniunea Europeană să vorbească despre sancţiuni economice împotriva Rusiei. Continuarea tratativelor subliniază predispoziţia unor companii internaţionale de a continua să opereze în Rusia în pofida deteriorării relaţiilor politice.

Directorul general al grupului german Siemens, Joe Kaeser, s-a întâlnit miercuri la Moscova cu preşedintele rus Vladimir Putin şi a promis că va continua investiţiile în Rusia şi cooperarea cu Gazprom, cel mai mare producător şi exportator de gaze naturale din lume.

Potenţialul parteneriat Lukoil-Total ar marca o schimbare de strategie pentru grupul rus, care până în prezent a optat pentru dezvoltarea licenţelor din Rusia pe cont propriu. Compania rusă a anunţat recent la Londra, în cadrul unei prezentări pentru investitori, că se află în discuţii cu o mare companie petrolieră europeană, fără a face nominalizări.

Total are deja o prezenţă semnificativă în Rusia, deţinând o participaţie de 16% la Novatek, al doilea mare producător de gaze naturale din Rusia şi cea mai mare companie privată de gaze. Miliardarul Gennady Timchenko, care deţine 23% din acţiunile Novatek, este vizat de sancţiuni anunţate săptămâna trecută de Statele Unite ca reacţie la anexarea Peninsulei Crimeea.

Total nu este singura mare companie european ă interesată de colaborări cu Lukoil. Rainer Seele, preşedintele companiei Wintershall, subsidiară a BASF, a declarat recent pentru ziarul rus de afaceri Vedomosti că grupul german este interesat să extindă cooperarea cu Lukoil.

Karen Kostanian, analist pe petrol şi gaze la biroul din Moscova al Bank of America Merrill Lynch:

Lukoil este singura mare companie petorlieră rusă care nu are încă un parteneriat cu un mare grup din vest”

Dezvoltarea resurselor neconvenţionale, precum cele de şist, zăcămintele de pe inelul arctic sau din Siberia de est, a devenit o prioritate pentru Kremlin odată cu scăderea producţiei exploatărilor îmbătrânite. Începând din luna septembrie, guvernul rus acordă reduceri de taxe pentru aşa-numitele proiecte petroliere dificile, care necesită soluţii tehnice mai complexe, mai avansate.

Compania de stat Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, a intrat în parteneriate cu ExxonMobil (SUA) şi Statoil (Norvegia) pentru dezvoltarea de astfel de proiecte. Gazprom Neft, subsidiara petrolieră a Gazprom, are un joint venture cu Royal Dutch Shell.

 

 

 

Sursa: Mediafax.

Posted by on March 28, 2014. Filed under Breaking News,ECONOMIE,Industrie,Internaţional,POLITICA,Ştiri. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry